сряда, 13 февруари 2013 г.

Ангелска торта

 
Доста точно името описва съдържанието - Аngel food cake  или  Ангелска торта. При нас под понятието "торта" се разбира нещо съвсем друго и това спокойно бихме го охарактеризирали като кекс. Така или иначе този факт в никакъв случай не омаловажава качествата му, а те са липсата на каквито и да е мазнини от една страна, а от друга - изненадващо меката и въздушна снежно бяла вътрешност, скрита под златисто-кафява коричка. Ако все пак много държим да се доближим до визията и същността на тортата, освен стандартното поръсване с пудра захар, за поднасяне можем да изберем любима глазура, сметана с пресни плодове, шоколадов сос, сладолед и т.н. - възможности много...
 
 
Наистина, тази рецепта не съдържа мазнини под каквато и да е форма - няма масло или олио, а от яйцата се използват само белтъците, което обяснява и белия цвят. Друга характерна особеност е лисата на набухватели. Разчита се на обема на разбитите белтъци. А за да е гарантиран трябва да внимаваме купата и бъркалките да са ни сухи и чисти без остатъци от мазнини. За стабилизиране на белтъците се използва лимонена киселина.
 
 
Накратко това е ревюто на тортата . Време е за рецептата. Ще вмъкна уточнение, че е адаптирана от небезизвестния сайт Joy of Baking, като съм намалила пропорционално продуктите, така че обема на сместа да е удачен за стандартна кексова форма.
 

Ангелска торта /кекс/

Angel Food Cake

Необходими продукти:

6 белтъка на стайна температура(240 мл), 200 г захар, 80 г брашно, 2/3 ч.л. лимонена киселина, щипка сол, 1  1/2 ч.л. пресен лимонов сок, 2 ванилии, 5-6  капки бадемова есенция

Начин на приготвяне:

Загряваме фурната на 180 градуса.
Пресяваме заедно 2/3 от захарта и брашното. ( Тази стъпка ми се видя странна, защото захарта, при положение че не е пудра, малко трудно минава през ситото. Все пак го направих. Накрая останаха кристалчета, които прибавих към останалата 1/2 част.)
С миксер започваме да разбиваме белтъците, докато станат на пяна. Прибавяме лимонената киселина, лимоновия сок и солта и продължаваме с разбиването до т.нар. "меки върхове". Постепенно лъжица по лъжица започваме да включваме остатъка от захарта докато белтъците придобият лъскав вид и станат на твърд сняг. Ароматизираме с бадемовата есенция и ванилиите.
Идва ред на сухата смес от брашно и захар. Прибавяме я на няколко пъти. С внимателни, но бързи движения я омесваме с белтъците. Използването на гумена шпатула ще улесни процеса. Важното е да не спаднат белтъците.
Готовата смес прехвърляме във формата за печене. Заравняваме. За да не останат въздушни джобове, прекарваме нож през тестото. (тази стъпка я пропуснах)
Слагаме я да се пече на средна скара около 30-40 минути или  докато при проверка дървено шишче, забодено в средата на печивото излиза сухо. Повърхността може да се напука, може и да се препече повече (аз покрих с хартия за печене към края, за да не прегори съвсем). Веднага след изпичането вадим от фурната.
Интересен е начинът на охлаждане :) За да не спадне докато изстива - около час и половина - поставяме формата обратно върху някакъв по-висок предмет, опряна на средната си част. (използвах халба за бира). Когато е напълно изстинал изваждаме кейка от формата. Не е най-леката операция, но с провиране на плоска шпатула покрай стените отлепянето се получава.
 

Най-добре е да се реже с назъбен нож  ( не като на снимките :) ) и да не се натиска много. Идеална е в деня на приготвянето, но под стъклен похлупак може да издържи до няколко дни на стайна температура без да се нарушат качествата й.

 
Един чудесен начин за оползотворяване на останали белтъци!

11 коментара:

  1. Ив, страхотни снимки и представяне на тази "торта"! Трябва да се пробва. :)
    Хубава вечер и приятно посрещане на 14-ти февруари, независимо как и какво ще отбележите! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, въртя-суча, все едни и същи снимките ги докарвам :)))Аз така от пробване си изядох сама почти целия кекс. Но е мнооого вкусен.
      Благодаря за пожеланията, пропуснахме и Трифон и Валентин, но ще си наваксаме :) Надявам се да си изкарала хубави празници! Приятни почивни дни!

      Изтриване
  2. Много пухкаво кексче, хареса ми, а и имам останали белтъци :)
    Весел празник утре, който и да празнуваш :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Зорница. Кексчето си струва, наистина:) Хубав уикенд!

      Изтриване
  3. Чудесно се е получил Ангелският кекс!
    Винаги ме е спирало голямото количество белтъци в оригиналната рецепта.
    Снимките са вдъхновяващи!
    Поздрави и хубав празник!
    Мира

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Малко по-препечен изглежда на снимките, но в никакъв случай не беше прегорял. 10 белтъка и мен ми идат много, но с две малки последователни дози крем брюле остатъкът тъкмо си дойде на мястото.
      Приятно изкарване на съботата и неделята!

      Изтриване
  4. Много хубав кекс.
    Чудесна рецепта за оползотворяване на белтъци.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз съм на същото мнение, Илиана :)
      Поздрави и от мен:)

      Изтриване
  5. Отдавна му се чудя на този "ангелски кекс" от американските сайтове...При теб се е получил много добре!Не разбрах само на вкус дали ви е харесал?Поздрави и благодаря за споделеното!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. O, да!!! В отговор на първия коментар разказвам как съм го изяла почи сама и колко мноооого е вкусен :)

      Изтриване
  6. И аз като Соня - отдавна съм му хвърлила око. Но това е прекрасна идея за оползотворяване на останалите белтъци. Аз моите замразявам и ползвам за направата на много хубави кексчета. Но виж и това ще пробвам.
    Хубав и успеше ден, Ив

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails