вторник, 14 юни 2011 г.

Оранжево

Ехооооо! Наближава време за компоти и трябва да освободим бурканите:) Предлагам за целта да се насладим на един десерт от старите тетрадки, който отлично подхожда  както студените зимни дни заради топлите си нюанси, така и на горещото лято - с  лекия, свеж  и киселеещ  вкус.


Аз като едно типично шоко-момиче, категорично пренебрегвайки плодовите десерти в детството, сега с удоволствие се отдадох на това изкушение. Препоръчвам и заради ефектния му вид, лесното изпълнение, и малкия брой съставки.

Ще ни трябват:

един буркан компот от кайсии, 4 яйца, 1 чч захар + още 6 сл, 1 чч брашно, 1 бакпулвер, 2 ванилии, 1/2 пакет масло.

Начин на приготвяне:

Отделяме плодовете от компота и оставяме да се отцедят. Във форма за печене с диаметър 22 см карамелизираме 6 сл захар, прибавяме маслото, загряваме  докато се разтопи. Нареждаме кайсиите с разрязаната част надолу върху карамела.
Разбиваме яйцата със захарта, прибавяме брашното, което предварително сме пресяли с бакпулвера. Ароматизираме с ванилията.
Изсипваме сместа върху плодовете и печем в силна фурна. Готовността проверяваме с клечка.
Когато е изпечен, го обръщаме в подходящ съд и още топъл заливаме със судения  сок от компота.




Да ви е сладко!


Този път заглавието няма нищо общо с торта (нали имам Розово, Червено, Зелено, Лилаво...остават бяло, Синьо, Жълто  и т.н.). Но пък как му подхожда на сладкиша... :)

9 коментара:

  1. Ивейн, много добре ми е познат този сладкиш. ;)
    Лесен, ефектен и много вкусен! :)
    Получил ти се е страхотно! :)
    Само си забравила да пишеш с колко яйца е! :)))
    Аз го правя с 5 бр. ;)

    Поздрави и приятна вечер! :)
    Миро

    ОтговорИзтриване
  2. Мммм, невероятно вкусно. Майка ми го прави и си облизвам пръстите всеки път :) Опитвала съм веднъж да го направя, но стана много подгизнал. Явно не бях изцедила добре кайсиите...

    ОтговорИзтриване
  3. Мисля, че е шарлотка :)
    У нас нямаме компоти, така че
    ще си похапна
    от сладкиша с удоволствие!
    Поздрави, Ив!

    ОтговорИзтриване
  4. Миро, а на мен не беше :)Мерси, много внимателно четеш, допълних.

    Зеленоочке, а мен моята свекърва ме зариби. Сега го изпробвам и с други плодове. Ще свиркам при успешни опити :)

    Дани, срещнах го под какви ли не имена. Аз си карам по моему :)Заповядай! :)

    Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  5. Мда, "сладкишът на мама" е това, просто няма грешка :)
    Ако все още има, ще го налетя :D

    ОтговорИзтриване
  6. Ив, обърната торта съм правила с ананас, банани и круши. Хареса ми твоето предложение. Ще опитам. Както е написала DSdiva "просто няма грешка" - толкова лесно се получава.
    Тук надникни http://towerwitch.blogspot.com/2011/02/pineapple-upside-down-cake.html, за да видиш моя вариант с малко исторически факти.

    ОтговорИзтриване
  7. Ти пък, Диве, как ще има? Но за тебе специално ще спретна един :)

    Stegania :)

    The witch, надникнах с удоволствие. Споделям мнението ти за сайта, и аз често го преравям :)
    Ще пробвам и другите варианти, с ананаса ми е известен, но не съм го правила.

    ОтговорИзтриване
  8. Обожавам този сладкиш, Ивейн!!!

    У дома се прави от години - имам рецептата му от мамините тетрадки, моита рецепта обаче е с 5 яйца :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails