понеделник, 6 юни 2011 г.

Откраднато вдъхновение



Букет рози, набрани набързо през оградата на съседския двор...
Букет розички, спретнати набързо за една съботна закуска.
Колкото по-мини, толкова по-апетитни. И за промяна,  за заобикаляне на обичайното, за предизвикване на интереса - малко глазура... в розово,...като розите.

А това са най-лесните кексчета:

2 яйца, 200 гр течен шоколад, 10 сл брашно.

Няма набухватели, няма n- на брой продукти. Но вкусът и качеството ....ммммммммммммм! 

Умишлено не фиксирам вида на шоколада. Става с Финети, с Нутела, както ви харесва.

Яйцата на стайна температура и течния шоколад се разбиват с телена бъркалка. Лъжица по лъжица (не много препълнени) се добавя брашното. Сместа се разпределя в застлана с хартиени вложки форма за мъфини и се пече на 170 градуса около 20 минури. Готовността се проверява с дървена клечка. Хубаво е да се следят, за да не се препекат, иначе стават по-сухи.
Излизат 8-10 кексчета.


За глазурата ползвах смес от останали количества от крем сирена, масло и пудра захар:

100 гр Маскарпоне, 50 гр Филаделфия, 100 гр масло, 90 гр захар и сладкарска боя.

Внимание: не остават!







20 коментара:

  1. Изкушаващо лесни, а в снимките има една пленяваща нежност :) Както винаги съвършенство.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Иве, поредното вкусно изкушение :)
    Поздрави и розова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Ха, че как ще останат - не само вкусни, но и красиви, кой ще може да им устои :)
    Багодаря за рецептата!
    Поздрав и чудесна седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Страшно вкусно изглежда !

    ОтговорИзтриване
  5. Снимките са мммммммммм а кексчетата изглеждат страхотно и си права че колкото по мини толкова по-сладурски изглеждат :-) Миналата седмица за първи път правих такива кексчета - забърках супер тесто, подготвих глазура, апарати /чак пък да снимам и аз крайния резултат/ , вадя хартиените формички, сипвам тестото и пъхам да се пекат. Така се разпльокаха горките ама от къде да знам че хартиените формички се слагат в голяма форма за кексчета да ги държи събрани /въпреки че май е близо до ъкъла/ :-) Надявам се вторият опит да е по-успешен :-) Прекрасна нова седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  6. На голямата ми маса за хранене, в една гарафа има три розови рози, почти като твоите :)
    Поздрави, Ив :) и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Много красиви рози - и малките и големите :) Харесва ми как си докарала досущ еднакъв цвят. Снимките също са прекрасни, навяват леко ретро усещане, романтика :)

    ОтговорИзтриване
  8. Да си призная, вече самото забъркване на каквото и да било е някаква рутина, ще стане, каквото и да стане:) Постпроцеса ми носи някакво особено чувство- почти винаги се опитвам да си представям как ще изглежда нещото на снимка, с какво да го съчетая, и после снимките ги гледам с дни, дори и спомен от вкуса да няма. Хубаво ми е, да срещна усещания, подобни на моите във вашите коментари.
    Габи, много са лесни и вкусни!
    Дани, дано е розова!За теб и всички важи!
    Лети, има ли нещо завъртяничко отгоре, веднага стават специални и се изяждат моментално!
    Нели, опитай!:)
    Лина, принципно не съм засичала в тава за мини каква бройка ще се получи, последния път комбинирах и пекох от двата размера едновременно. А аз пък колко издънки правя за неща, близо до акъла, но в други области. Няма да е забавно, ако всичко е по конец, а и поука сама си извлякла. Ако нямаш форма спокойно можеш да ползваш ако имаш дуралексови чаши или купички за крем карамел, слагаш ги в общата тава за фурната да не шават чашите по скарата и резултатът е същия!
    Зори, радвай им се тогава на твоите рози, моите увежнаха вече :)
    Ири, опитвам се да правя нещата, така както ги усещам, и да разнообразявам естествено, че иначе се получава все едно и също.

    Нека са прекрасни, нежни и романтични дните ви!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасни са и розите, и мъфините, Ив! Благодаря за вдъхновението! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Ох, много хубави тези розииии бе, Ив. И аз да идвам при съседката :)
    Чуден цвят си докарала, много ми харесва. А снимките са красотаааааа....

    ОтговорИзтриване
  11. Ив, страхотна си! Много нежно и красиво!
    Пропуснала съм ти няколко публикации, но сега ще наваксам:)

    ОтговорИзтриване
  12. О,да!Наистина са чудни.И много лесни.Благодаря Иви,ще ги направя за закуска на хайванчето още днес!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен8 юни 2011 г., 15:00

    Много естетика има в това представяне.В случая важи поговорката-''Пълни очи,празен корем'',с голямо удоволствие бих заела длъжността ''личен дигостатор'',само ако бях малко по наблизичко до теб :))))

    ОтговорИзтриване
  14. Направих я още на същата вечер с бишкоти и малко сгреших,пораздроби се,ще има повторение с обикновенни бисквити :)
    Получи се вкусно,но ..... трябва да издържа поправката,вече няма да експериминтирам ,ще спазвам дословно .

    ОтговорИзтриване
  15. Ивейн, чудесни са и двата вида рози! Много красиви снимки, а кексчетата не се и съмнявам, че са били страхотни на вкус! :) Страхотни снимки!

    ОтговорИзтриване
  16. Моите не се получиха, което е странно, предвид това, че доста готварствам.

    Станаха някак лепкави отвътре, но не точно глетави.
    Освен това не се и надигнаха.

    ОтговорИзтриване
  17. Съжалявам, че не са се получили, правя ги често и няма проблем. Да не би да са останали недопечени?

    ОтговорИзтриване
  18. Според мен се изпекоха, по дървената клечка нищо не залепваще.
    Но отвътре структурата им беше много плътна и лепнеха по зъбите.
    Може да е било от брашното. Но ме учуди, че не се и надигнаха.

    ОтговорИзтриване
  19. По принцип тези мъфини имат по-плътна структура, не са така въздушни. Ще ги направя в най-скоро време пак, за да си дам сметка в какво би бил проблема.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  20. Правих ги отново тази вечер - просто няма какво да се сбърка. Дори яйцата не бяха толкова на стайна температура. Като ги смесих добре с шоколада направо пресях отгоре цялото количество брашно и отново разбърках. Пекох във формата за минимъфини-излязоха 30 броя. Надигнаха се добре. Втората тава повече. Не отварям фурната по време на печене. Имат по-"купешка" структура, по-фини са отвътре. Не са лепкави или глетави. Ползвам Финети и брашно Класик тип 500. Във всяка хартиена вложка слагам по една чаена лъжичка от сместа.

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails