петък, 18 декември 2009 г.

Отново лилаво



Вчера бях рожденичка. Имах двоен рожден ден. Навърших 35 години и 1 годинка, откакто направих първата си торта. Това е моята бонбониера, с която черпя вас, скъпи приятели и посетители на моето кътче.
Защо отново лилаво? Имах неблагоразумието да си оцветя цялата доза захарно тесто за предишната торта :)
Дори смятах да не я публикувам сега, а след време, за да няма цветово натрупване на материал. Много се зарадвах на първата снимка, просто реших да я споделя с вас.



Стигнах до момента да напиша и рецептата.
Под лилата се крие торта "Рафаело" на Наталина във вит вариант с леки промени в количествата на продуктите от моя страна.

блат: 5 яйца, 150 гр захар, 120 гр брашно (на мене ми отиде по-малко от предвиденото)

крем: 1 консерва неподсладено кондензирано мляко 400 мл, 250 гр масло, 100 гр кокосови стъротини, 100гр бял шоколад, 50 гр пудра захар (количеството е според вкуса)

сироп: 3 сл захар, 5 сл вода

100 гр сладко от боровинки

Разбиват се белтъците на сняг, отделно се разбиват жълтъците със захарта. Добавят се внимателно белтъците към жълтъчната смес. Накрая с леки движения с дървена бръкалка се прибавя и пресятото брашно. Сместа се изсипва в застлана с хартия за печене правоъгълна тава и се заравнява със шпатула. Пече се на 170 градуса, предварително загрята фурна, средна скара, на вентилатор.
Готовия блат се обръща върху влажна кърпа, отстранява се хартията и се сиропира с изстиналия сироп.
Кремът се приготвя като се разбие маслото със захарта, прибавя се кондензираното мляко, кокосовите стърготини и разтопения, но не горещ шоколад. Нанася се върху сиропирания блат.
Блатът се реже на три ленти с ширина 10 см, върху всяка се слагат с лъжичка малки купчинки от сладкото, разпределени равномерно.
Завива се първата лента на руло, после следващата се навива около първата, третата около втората. Тортата се стяга във фолио и се оставя да стегне.

Готовата торта се измазва с маслено-шоколадов крем и се покрива със захарно покритие.

Кокосови бонбони: 200 гр бял шоколад, 100 мл сметана, няколко капки есенция ром, 50 гр кокосови стърготини за овалване, 30 гр масло, около 30 цели лешника

Загрява се сметаната до кипване, отстранява се от котлона, изсипва се към нея настъргания шоколад. Бърка се до разтопяването му. Добавя се и маслото.
Оставя в хладилник за няколко часа. С лъчичка се гребва от сместа, оформя се топче, в което се поставя цял лешник. Овалва се в кокосовите стърготини. Получават се около 30 бонбона.

Орехово-боровинкови бонбони: 50 гр масло, 50 гр пудра захар, 1 ванилия, 50 гр смлени орехи, 50 гр кокосови стърготини, 50 гр бял шоколад, 100 гр конфитюр от боровинки

Всички съставки се омесват, оставя се да стегне в хладилник, оформят се топчета, овалват се в кокосови стърготини или смлени орехи и се формоват във формички за лед.
Количествата са за приблизително 30 броя.

Идеята за тези бонбони е на Зори. Направих някои промени според продуктите, които имах.

13 коментара:

  1. Хей.. отново оригинална реализация с отлично техническо изпълнение! Разрезът ме впечатлява силно и предизвиква слюноотделянето ми.. :-D Цветовото решение също ми харесва: смегчено, пастелно, загадъчно-романтично, женствено, пълно с настроение лила..

    Ивейн, приеми моите сърдечни поздравления и за тортата, и за личния ти празник!

    Бъди здрава, обичана, пресъздаваща красота и занапред! Нека добрият късмет и заслужен успех те съпътстват навсякъде!

    :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Ивейн,
    макар и със закъснение -
    честит рожден ден!
    Желая ти здраве, много щастие и успехи да радват дните ти. И още - продължавай все така да създаваш красиви, елегантни и стилни торти!
    Поздрав сърдечен, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Честит Рожден Ден, Ивейн! Да си жива и здрава, много обичана и пълна с вдъхновение и добро настроение!

    ОтговорИзтриване
  4. Честит Рожден Ден със закъснение.
    Бъди здрава, щастлива и все така всеотдайна към нещата, които твориш!
    Тортата е много елегантна и оригинална.

    Поздрави! :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Мили Диана и Ирина, закъснението не е по ваша вина, аз самата закъснях с публикацията си и както споменах дори се чудех дали да я правя на този етап. Но искрено ви благодаря за толкова хубавите пожелания.
    Зори, случайно да си разпозна бонбоните? А още по-случайно и кокосовите съвпадат с последно представените от тебе :)с малката разлика, че при мене са с цяла ядка. Тепърва ще дописвам рецептите и задължително ще пусна препратка към твоя блог. Благодаря ти за вниманието и пожеланията!
    Дими, каквито и съмнения да съм имала към тортите си винаги си успявала да ме накараш да ги погледна други очи. Ти освен всичко си и един словесен естет - всяка дума от тебе звучи толкова ...хубаво :) Благодаря ти за всичко!

    ОтговорИзтриване
  6. ммммм каква чудесна цветова гамма, още веднъж честит рожден ден и всичко най добро :))
    Анетта.

    ОтговорИзтриване
  7. Още веднъж благодаря, Ани :)))Радвам се, че ти харесват нещата, които правя.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. :) първоночалният замисъл беше за цяла ядка... но се заплеснах и си смлях всички лешници, а не ми се излизаше за нови :) мислели сме за едно и също нещо :) Сега обмислям как да направя домашни роше :)

    ОтговорИзтриване
  9. Ммммм, ще очаквам с нетърпение ;)

    ОтговорИзтриване
  10. Ооо Ивейн тортата е наистина прекрасна, докато я гледах, не спрях да преглъщам.
    Поздравявам те.

    ОтговорИзтриване
  11. Ооо, Лили...Май някой скоро има повод за торта ;)
    Благодаря ти, че ме навестяваш и се радвам на положителните ти отзиви!

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей прекрасна торта искам да те попитам не слагаш ли бакпулвер за блатовете?

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей, на пандишпана не слагам бакпулвер, ако си е изпълнен правилно си бухва добре.

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails