петък, 11 декември 2009 г.

Да!




Много очарователно и нестандартно е да поскаш ръката на любимата с торта, особено ако тя съдържа послание.
Отговорна, деликатна, трудна и приятна задача беше за мене да я направя.
Отново имаше остър завой от предначертания план. И струва ми се, че не сбърках, доверявайки се на интуицията си.




Торта "Трюфел"
Източник: "Гответе с мен!"

Блатове: 6 жълтъка, 5 белтъка, 150 гр захар, 1/2 чл лимонена киселина, 2 сл какао, 5 сл брашно, 2 сл нишесте, 5 сл гореща вода

Белтъците се разбиват на сняг с 3 сл от захарта. В друг съд жълтъците се бият до побеляване с останалата захар. Добавя се към тях размитото на кашица какао с горещата вода. Пресятото заедно с нишестето брашно се добавя към жълтъчната смес. Накрая внимателно се включват и белтъците. Получената смес се разделя на 8 части и се заравнява със шпатула върху начертани върху хартия за печене окръжности с диаметър 17 см (най-малкия ми капак от тенджерка). Пече се десетина минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.Охлажда се върху решетка и се отлепва хартията.

Сироп: 3 сл вода, 2 сл захар, есенция

Водата и захарта се кипват, добавя се есенцията.

Крем: 150 гр шоколад, 400 мл готварска сметана

Сметаната се загрява до кипене и се добавя настъргания шоколад. Като изстине сместа се прибира в хладилника и се оставя да отлежи поне четири часа, след което се разбива с миксер до пухкав крем.

Студените блатове се намазват с топлия сироп. Реди се блат, крем , блат, крем....и така до края.

Покритие - Руска мастика 2: 3 чл желатин, 4 сл вода, 4 чл глицерин, 3 сл глюкоза, 800 гр пудра захар.

Желатинът се оставя да набъбне във водата. Загрява се на микровълнова печка за двайсетина секунди (но се следи да не завира) или на водна баня до пълното му разтваряне. Добавя се глюкозата и глицерина. Получената смес може предварително да се оцвети с боя за хранителни цели. С бъркане постепенно се включва пресятата захар. Накрая се доомесва върху плот. Тестото се оставя да отпочине няколко часа в хладилник. Преди работа може леко да се затопли в микровълновата печка.



P.S. Пръстенчето си е мое.:)

Не устоях да не приложа този толкова приятен и лесен мотив върху любимите кексчета.

7 коментара:

  1. Поздравявам те, Ивейн! Очарователна и оригинална идея, с прекрасна реализация! Браво :-)))

    Много нежни, приятни цветове и тези закачливи фитилчета.. удоволствие е да разглеждам снимките!

    Харесва ми :-D

    Усмихнат, нежен и уютен уикенд! Поздрав от мен :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Толкова си мила, Дими!
    Трябваше да мине известно време, за да осъзная, че подобни фитилчета съм виждала някъде ;)
    Хукнах да ти преглеждам наново тортите...Да, пролетната вита...
    А си мислех, че съм още под влияние на Слънчогледите...
    Прегръщам те! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Прелестна торта Ивейн! И наистина оригинална идея да предложиш на любимия човек. Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Много нежна и красива торта!
    Прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Мария, Даниела, благодаря ви, момичета за вниманието и милите думи!
    Сърдечни поздрави и от мене!

    ОтговорИзтриване
  6. Изключително красиво! По-скоро за изложба, отколкото за ядене :)!

    ОтговорИзтриване
  7. Това е приказка. Нямам думи. Защо ли??...

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails