събота, 17 април 2010 г.

Червено


Специална торта за специален повод за една много интересна дама, с която имах удоволствието да се запозная и да общувам. Червеното е нейния цвят, лилиумът е любимото й цвете, а това е моят  подход към предизвикателството.
Любимата ми торта.  

Източникът за вдъхновение е един стъклопис на Лилия Балимезова, на който се натъкнах, проучвайки по-подробно витража - знаете, че се вълнувах преди време от това, а и все още...Но нали сме творци, заимстваме идеята, но я доразвиваме или пречупваме през своя поглед.

Изненади, не крия, че имаше.
Изненадах се приятно от гланцовия ефект, който се получи след боядисването на фондана.
Изненадах се от своенравната боя и айсинг.
Но и аз ги изненадах, овладях ги !


И сега рецептата за:
Вита торта с какаов бисквитен блат с дъх на канела, пълнеж от крем сирене Маскарпоне и извара с допълнение от коктейлни череши

Фино бисквитено тесто за платки :
(от една стара книжка "Скадкарско изкуство", София Смолницка, която почти си откраднах от библиотеката на майка ми)
8 яйца+5 жълтъка, 290 гр захар, 120 гр брашно, 90 гр фино царевично нишесте, 30 гр какао, 1 чл канела, 1 ванилия, 1/2 чч сметана.

Яйцата с жълтъците се разбиват на топло (на водна баня) до сгъстяване, отдръпват се от огъня и разбиването продължава до изстиване и побеляване на сместа. Прибавя се с ръсене брашното, пресято предварително заедно с канелата, какаото и ванилията, а след това се примесва и сметаната.
От сместа се изпичат два правоъгълни блата с размери 30/40 см и един кръгъл с диаметър 24 см. Преди изливането на тестото тавата или формата се застила с хартия за печене.
Пече се насредна скара на 180-200 градуса около 12 минути.
Проверява се с клечка готовността на блата. След изваждането се отстранява хартията за печене и се охлажда. Всеки правоъгълен блат се дели на 3 ленти с ширина 10 см.

Лентите се намазват със смес от:
100 гр конфитюр от череши, 1/2 капсула есенция ром

Отгоре се нанася на равномерен слой
Крем: 200 гр извара, 300 гр Маскарпоне, 200 мл сметана, 100 гр захар, 1 желатин

Разбиват се крема сиренето и изварата със захарта. Сметаната се разбива отделно. Смесват се двата крема, добавя се желатинът, предварително разтворен в 60 мл вода и загрят до втечнаване.
Нареждат се върху крема равномерно коктейлни черешки (около 200 гр, но може и повече). Завива се първата лента на руло, около нея следващата и т.н. Стяга се във форма, фолио, а може и в картон.

За ефектния вълнообразен релеф  околовръст се залепват 20 бр бишкоти.
Тортата се оставя да стегне за една нощ в хладилник и се подготвя за покриване с фондан. За целта се измазва старателно с маслен крем, приготвен от 100 гр конфитюр от череши и 125 гр масло.
Червеният гланц постихнах с допълнително боядисване на покритието с безвредна червена боя, разредена в спирт в съотношение 1:1 и  с добавка на глюкоза. Именно тя придава лъскавината.

И накрая да благодаря на своята поръчителка за доверието, което ми гласува и за предоставената възможност за откриване на нови хоризонти. Желая незабравим празник!

Искам да благодаря и на Самодивка и Мария за хубавата нова награда! И понеже гледам, че става тенденция да поблагодариш с цвете, хайде едно и от мене :), а продължението следващия път.

33 коментара:

  1. Червена като кадифе :)
    Прекрасна е, Ивейн!
    Приеми моите поздравления за тази красота, която си създала!

    ОтговорИзтриване
  2. Тортата изглежда уникално! Поздравления!
    Благодаря,че споделяш рецептите си с нас :)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно, и идеята и изпълнението! Наистина прилича на стъклопис с този глазиран ефект, Прелестна е, Ивейн, как ще ти даде сърце да я разрежеш само не знам :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ивейн, тортата е разкошна! Харесват ми комбинацията на цветовете, нежната рисунка, постигнатия блясък, релефът - твоя запазена марка, височината и начина, по който си пресъздала желанията на дамата. Моите поздравления!

    ОтговорИзтриване
  5. Много красива и стилна торта,Ивейн!
    Нежна и същевременно налагаща се като присъствие и оригинална визия!
    Моите поздравления!
    Приятна неделя!:)

    П.П. Линка към дамата,освен че е интересен,ще ми бъде и професионално полезен.Наскоро на дневен ред ми предстоеше печат върху стъкло, но добре направена стъклопис ще бъде още по-добре!

    ОтговорИзтриване
  6. Поздравления! Тази торта е като картина, красива и завладяваща!

    ОтговорИзтриване
  7. Ивейн разкошна е!!!

    Браво на теб! Приеми възхищението ми и пожеланието да продължаваш все така!

    Приятни почивни дни1

    ОтговорИзтриване
  8. Ивейн,
    прекрасна торта!
    Гладко покритие, изразителен и точен рисунък, впечатляваща идея и изпълнение.
    /И аз ползвам рецепти на София Смолницка./
    Очарована съм, предполагам за огромното удоволствие в очите на притежателката.
    Поздравявам те сърдечно, браво!

    ОтговорИзтриване
  9. Ивейн,
    невероятна майсторка си!
    Червеното е един от любимите ми цветове.
    Рисунъка е толкова изящен,
    а и съдържанието е примамливо!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Невероятно запомняща се и впечатляваща торта! Ивейн, забележителен творец си!

    хохо

    ОтговорИзтриване
  11. Изключително мили думи, трогвате ме!

    Пепчо, признавам, че първата ми мисъл като обсъждахме идеите беше за червено кадифе (отдавна съм й хвърлила око), но вкусовите предпочитанията на дамата бяха за череши.

    Роси, добре дошла. Споделям вижданията си за визията на една торта, а за рецептите - отскоро започнах да добавам по нещо от себе си.

    Дива, това е преди всичко торта - все пак трябва да се изяде.

    Кали, не знаех че е моя запазена марка :)
    Сигурно и друг някой някога го е правил.

    Диди, накрая ще се окаже, че сме колеги по професия...:)Радвам се, че съм била полезна.

    Катя, Мария-благодаря, старая поне да поддържам постигнатото ниво, ако не се подобрява :)

    Диана, високо ценя мнението ти.

    Хубави почивни дни и от мене!

    ОтговорИзтриване
  12. Дани, Милена, писали сме едновременно:)

    Много, много, много ви благодаря!

    ОтговорИзтриване
  13. Страхотна е.
    Стилът ти в правенето на торти става все по-ясно изразен. Много ми харесва!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Ивейн,невероятна е,като всички твои рисувани торти.Много съм впечатлена.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Какво е това чудо?! В първия момент умалената картинка от списъка в блога ми ми заприлича на червена завеса... и с право си я кръстила така тортата.
    Разкошна е! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Зори, Ваня, Ина - искрени благодарности! Одобрението на всички вас е голям стимул за мене!

    ОтговорИзтриване
  17. Аплодисменти и от мене, Ивейн!

    Признавам си, че с любопитство и особено позитивно чувство очаквах следваща твоя торта :-)
    Признавам си, че отново успя да ме изненадаш и силно впечатлиш, силно и искрено възхитиш! Изненадата ми идва не от рисунъка - както очаквах перфектен, с усет за красотата, с талант на ръката, с ентусиазъм и желание, с куража на смелия, приемащ предизвикателството.. Ивейн, срази ме с този ярък, темпераментен, жив и безкрайно чувствен цвят! Цялата торта от първия щрих до последния детайл хармонира в една прелестна и впечатляваща цялост!

    Поздравления!

    пп. Досега не ми е допадала лъскавина върху покритие или фигури на торта, но този гланц е съвсем на място в твоята!

    ОтговорИзтриване
  18. Дими, а ти ме срази с този поток от думи, тъй напевен и галещ слуха ми. Защо няма по-силна думичка от Благодаря?

    Този лъскав обект се оказа много труден за снимане, а и аз не съм усвоила все още тънкостите, за да мога да предам чрез снимката качествата му. Действително точно лъскавината правеше на живо тортата да изглежда много шик.

    ОтговорИзтриване
  19. Ивейн,
    червеното ти творение спря дъхът ми. Творение, защото точно така го виждам - творец, който рисува въхру червено платно, и то не какво, а торта. Незнам колко време си прекарала с трепереща ръка, за да изваяш толкова ясно рисунъка, но повярвай ми - струвало си е и всяка минута. Огромни поздравления, Ивейн!

    ОтговорИзтриване
  20. Страхотна е , Ивейн, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  21. Ивейн, влюбена съм в тази торта! Просто нямам думи!Възхищавам се на търпението, с което твориш тези изящни торти. Имам чувството, че не бих изяла подобно произведение!

    ОтговорИзтриване
  22. Дани (Дарилка :), радвам се на посещението ти, както и на мнението ти, защото в моите очи си също творец със собствен стил.

    LaMartinia, Lulu, благодаря ви!
    Хайде, за следващата торта да се съберем, ще я нащракате майсторски, пък да видим дали не можем да я хапнем после :)

    ОтговорИзтриване
  23. Харесва ми, че тортите, които правиш са изключително разнообразни и различни една от друга. Поздравления! Справяш се чудесно и ти желая още много успехи и лекота в приготвянето.

    За снимките, знаеш си - харесват ми и се вижда голям напредък! :-)

    Усмивки и хубава седмица.

    ОтговорИзтриване
  24. впечатляваща е....обожавам червено

    ОтговорИзтриване
  25. Ирка, миличка, много ти благодаря за пожеланията!
    Подхождам към всяка торта индивидуално, поне за оформлението - поводите са различни и хората, за които е предназначена също. Но важното е да бъда себе си, да правя това, което харесвам и чувствам.
    Дано е така и за снимките, полагам някакви усилия и в тази област.

    Анонимен, благодаря от все сърце за мнението!

    ОтговорИзтриване
  26. Momicheta, tryabvashe da otrezneya ot emotsiite i chak sled kato padne 4ervenata zavesa sled spektakala da spodelya vpe4atlenia. Vinagi sam se stremyala da izpipvam neshtata, ala v sashtoto vreme za men govoryat tvor4eskia bezporyadak na edna trudno organizirana dusha...radvam se,4e predizvikah na tvor4eski duel Ivein, a tya mi otgovori podobavashto. Radvam se,4e sachetahme tvor4esko mislene, a neinite lovki ratse dadoha jivot na me4tata mi.
    Ostavih damata nepokatnata, ala tsyalata gradina okolo neya se hapna s udovolstvie. Az li4no ne haresvam natejalite ot krem torti i maskarponeto , s edna chereshka (za razkosh) mi doide takmo na maysto. Komentarite vi me karat da se vturna da spasyavam kulinarnata risunka, ala nyama nishto po-hubavo ot spodelenoto udovolsvie, taka,4e ostavyam na priyatelite mi da i se radvat...

    Ivein, derzai... :)

    ОтговорИзтриване
  27. Уникална торта! Толкова е елегантна!
    Много съм впечатлена от всичките ти творения, но като видях тази, не се сдържах да изразя възхищението си.
    Много ми допадна идеята за релефа с бишкоти. Ще я "открадна" за следващата си торта ;)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  28. vanille, чувствам известна вина за самотната в парченцето черешка за разкош (късно разбрах, че ще са малко, но нямах време за реакция). Изпитвам такова едно приятно чувство на задоволство, че съм била полезна.

    Голди, навлизайки все по-надълбоко в това необятно море започват да се раждат нови идеи. Радвам се, че се приемат и оценават, с удоволствие ги споделям.
    Ще очакам твоятя реализация.

    ОтговорИзтриване
  29. Невероятна красота! Само истински творец и изтънчен сладкар може да сътвори подобно бижу! Сърдечни поздрави за създадената красота! :-)

    ОтговорИзтриване
  30. За мене е голяма чест посещението ти, Ева, както и високата оценка! Благодаря от сърце!

    ОтговорИзтриване
  31. Много стилна тортичка,много ми хареса!

    ОтговорИзтриване
  32. Тортата е просто превъзходна, но би ли ми описала къде слагаш кръглия блат, може би за основа и върху него завиваш лентите и после обръщаш или има и друг начин. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Пепа! Да си призная трябваше да прочета подробно какво съм правила - съгласи се, не би ми било възможно да помня за всяка торта подробностите, а да не говорим за такава, правена преди 3 години близо. Та, погледнах и снимките, които са като линк, кръглият блат е за основа - правилно си предположила, и отгоре е навита тортата. Вероятно сега бих подходила другояче - да обърна тортата и кръглият блат да остане отгоре - гарантирано равна повърхност, на която й трябва минимум маслен крем. Поздрави!

      Изтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails