събота, 20 април 2013 г.

Полъх от Изтока

Повя лек шоколадов повей с източен привкус, пропътувал повече от 5000 години от Древен Египет през Индия и Арабия. Белязал всяко място по пътя си с различен отпечатък - с плътни линии в строгите геометрични фигури на Северна Африка, с плавни и фини криви, рисуващи флорални мотиви в арабския свят и с богатата орнаментика от причудливи птици и растения на Индия и Пакистан. Повей, съчетаващ модерното и миналото,  доловен и пожелан, за да прехвърли границите на своето изкуство - празнично и ориентирано към дамите в ритуално приготовление за тържества, събирания и церемонии. Да се пренесе в друго измерение без да се променя същността му. Да смени боята, но не и изразните средства. Да пресъздаде ритуала, но не към участника в него, а върху обекта-символ на тържеството. Мехнди.

 
 
Срещите ни се броят на пръсти. Но са от онези, запомнящите се, обогатяващи, оставящи отпечатък и маркиращи началото на ново приятелство - интригуващо, необсебващо, но взискателно. Приятелство, което те кара да разширяваш кръгозора си. Всяка среща е белязана с дума и материализирана в сладко творение.
Думи-символи, изграждащи образ на една атрактивна дама с богата душевност и колекция от интереси. Днес погледът й е насочен към Изтока, към опознаването на древни култури и  религии.
Последната среща не маркира конкретна дума. Това освобождава, но  и ограничава. Думата я дадох аз. За да спазя традицията в отношенията ни. Или от суеверие, че запазвайки подхода си гарантирам резултата, независимо от непознатата ми технология.
Мехнди...изкуство, свързано с Изтока - изящни рисунки с къна върху длани, ръце, стъпала.
 

Не правя откритие - в света на тортите Мехнди отдавна е намерило своя отклик.
Красивите орнаменти реших да ги повторя с шоколад. Защото Vanille предпочита винаги да ме предизвиква - "Никакъв фондан!" ;)
Задачата стана интересна, решението - забавно, а резултатът - Хенна Кейк/Henna Cake (ех, защо не можем с две думи да опишем нещата? - по нашенски би прозвучало може би така: торта с декорация от шоколад, наподобяваща рисунки с къна).  Сигурно с четка върху фондан щеше да е далеч по-лесно и прецизно...


Рецептата също беше експеримент, за радост - одобрен. Или поне такъв вид даде компанията - а и смее ли да каже нещо друго в присъствието ми :)
За основа ползвах рецептата за тази торта, но промених според личните си виждания. Затова ще напиша и двете в следващите поредни публикации. Рецептите  по своему са интересни и доста ефектни. А както знаем - всеки си намира майстора, както и всяка торта - ценителя.

 

 

 
Още малко картинки, за да й се понаслаждавам с всичките й несъвършенства.
 
 


 
Обещах да показвам снимки, на които присъствам и аз.
Ето ни - аз светлокосата и тя - къдрокосата, уловили повея от Изтока,  готови за нови предизвикателства!
 




Референции:
Рисунките с къна завладяха света
Мехнди - изкуството за рисуване с къна
Henna Design 

27 коментара:

  1. Ивче, за мен тортата е прекрасна!
    Очаквам и рецептите!
    И ви пожелавам много нови предизвикателства!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, не се и съмнявам, Дани! Всяка торта с Ванил е едно пътуване :)

      Изтриване
  2. Аз не виждам несъвършенства, всичко е изпипано и всеки детайл е така красив.
    Поздрави!
    И ще чакам рецептите. И двете торти изглеждат адски вкусно...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря ти - наистина изглежда красиво, но така ми се иска линиите да бяха по-плавни. Въпрос на време е усвояването на техниката. Ще се постарая да пусна скоро рецептите.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Много е красива тортата!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Естетика, аромати, прецизност, докосване от Изтока! Тортата е невероятна, а вие сте прекрасни! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, благодаря, благодаря за комплиментите, Dani B. =)
      "докосване" - как не се сетих, много я харесвам тази дума!

      Изтриване
  5. Az pritaih duh! Iztochen povej i edna jena, koyato vseki put pristapva s dalbochinata na otkrivatel kam vsyako edno torteno jelanie! Estetichno, novo, vkusno, razlichno, oduhotvoreno nachalo! Bagodarya ti Ivejn, za predizvikatelstvoto! Obicham te! Vanille

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За днес си изчерпах лимита от думи :)
      Ще замълча след този поток - галещо ромолящ...
      Чувствата ни са взаимни...

      Изтриване
  6. Вдъхновяваща торта! Разрезът пък страшно апетитен!

    ОтговорИзтриване
  7. Ивейн, тортата е пневероятна и много красива! А разрезът ме навежда на мисълта, че е моят тип торта и ще чакам рецептата :)
    Много сте лъчезарни на снимката!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира, хубава седмица и на теб! Радва ме положителната ти оценка! Благодаря и за комплиментите! Дано се организирам скоро с рецептите...Поне с тях е по-бързо:)

      Изтриване
  8. Много година декорация, Ив. Не би ми хрумнало да направа такава, като зцнам колко трудно се работи с шоколад! И колко нерви коства това, тъй като всяко парче може да се счупи толкова лесно.
    Харесва ми. Разрезът още повече!поздрави за теб

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдка, Дани! Аз винаги се втурвам с главата напред, после му мисля (поне за торти като стане дума). Не е лесно, но ако човек не опита няма как да знае:)

      Изтриване
  9. Ив, великолепна идея. Тортата е разкошна - и разрезът и декорацията.
    С пожелание за светли празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за комплиментите, за пожеланията! Хубави празници и на теб! Извинения за закъснелия отговор!

      Изтриване
  10. Невероятно изглежда,предполагам че е два пъти по вкусна ,с нетърпение очаквам предстоящите почивни дни да я приготвя на своето семейство

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано не бъде късно, когато съм готова с публикацията.
      Благодаря Ви, Валя, за вниманието и отделеното време!

      Изтриване
  11. Пленяваща е и визията и рецептата... цялата торта. Изглежда много мистично и точно поради тази причина ще я направя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Доста често описанията, които дават читателите са толкова точни и поетични. Мистично - една дума само - а съвсем на място. Хареса ми! Благодарям Petya L. интереса, надявам се утре да буда готова с написването на рецептата!

      Изтриване
  12. Ето я! Прелестна е!
    Фина, красива и много вкусна. Сигурна съм :)

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails