Chocolate Chip Cookie Dough Devil's Food Cake Cheesecake
Знаех, че ще я направя още щом я зърнах - съчетание на любими десерти и обещание за изненада и кулминация в хрускащ горен слой.
Сложна, трудоемка торта.
След първоначалното "уау" при вида на многослойния й вид се впускаш в откриване на нови вкусове при всяка хапка.
Интересна торта.
Но така различна от онова, което търсим и наричаме "нещо лекичко".
Тежка, богата торта.
Видя ми се такава още с прочита на рецептата. Направих опити за олекотяване, но без да прекалявам - исках да усетя истинския вкус преди да се впусна към модификации.
Шоколадов слой:
Базира се на познатата ми вече дяволски шоколадова торта Devil's food cake с малки различия на ползваните от мен досега рецепти. Вкусен и сочен блат. Става за самостоятелно консумиране във вид на кексчета, например, дори без крем или глазура. Технологията на приготвяне е малко по-различна, спазих я, но за в бъдеще със сигурност ще следвам обичайните стъпки - разбиване на масло и захар, добавяне на яйца, редуване на течни съставки с брашното.
30 г черен шоколад,
50 г какао,
1/2 ч.ч. кафе,
2 яйца,
2 с.л. кисело мляко (в рецептата е посочено заквасена сметана),
280 г брашно,
3/4 ч.ч. светла кафява захар,
1/2 ч.л. сода,
1/4 ч.л. сол,
113 г масло,
ванилия
Начин на приготвяне:
1. Към горещото кафе се прибавят шоколадът и какаото, докато се разтворят.
2. В отделен съд се разбиват яйцата, киселото мляко, половината от шоколадовата смес и ванилията.
3. Смесват се брашното, захарта, содата и солта. Добавя се омекналото масло и другата половина от шоколадовата смес. Разбърква се, докато се овлажнят сухите съставки.
4. Накрая се прибавя и яйчената смес и всичко се разбива на висока скорост.
5. Сместа се премества в подготвена 20 см форма и се изпича за около 30 до 40 минути в предварително загрята до 175 градуса фурна. Да се проверява след 30 -тата минута с дървено шишче, трябва да излиза сухо.
6. След изпичането се оставя да се охлади за десетина минути във формата, после се прехвърля върху решетка до пълното изстиване.
Чийзкейк слой:
113 г масло,
1/2 ч.ч. захар,
450 г крема сирене,
2 яйца,
2 с.л. мед,
1 ч.л. бакпулвер,
40 г пудинг ванилия (1 опаковка, за приготвяне с варене)
Начин на приготвяне:
1. В изредената последователност на продуктите с разбиване се приготвя сместа.
2. Изсипва се в 20 см форма.
3. Чийзкейкът се изпича на водна баня за около 50 минути в предварително загрята на 175 градуса фурна. Може и да се пропусне водната баня, но сместа ще се надигне в средата, а при изстиването ще спадне.
4. Оставя се да изстине във формата и се прибира в хладилника до сглобяването на тортата.
Хрускащ слой с парченца шоколад:
За първи път срещам подобна рецепта. На практика си е сурово маслено тесто за курабии, в което отсъстват яйцата. Използва се в охладен вид.
1 ч.ч. брашно,
1/2 ч.ч.захар,
1/4 ч.л. сол,
1/4 ч.ч. разтопено масло,
2 с.л. прясно мляко,
1 ванилия,
1/3 ч.ч. шоколадови парченча
Начин на приготвяне:
1. Смесват се сухите съставки.
2. Добавя се разтопеното масло, млякото. Ако е все още е много сухо, може да се прибави още малко мляко.
3. Накрая се разбъркват и шоколадовите парченца до равномерното им разпределяне в сместа.
4. Полученото тесто се заравнява върху алуминиево фолио, като му се придаде кръгла форма с диаметър 20 см. Опакова се и се оставя във фризера, за да се стегне.
Маслен крем:
160 г масло
2 белтъка
100 г захар
Начин на приготвяне:
1. Белтъците и захарта се разбиват на сняг на водна баня.
2. Отнемат се от горещата вода, прибавя се мекото масло и се бият до пухкав крем.
Сглобяване на тортата:
1. Когато е напълно изстинал се пристъпва към разрязването на шоколадовия блат хоризонтално на две части. Ако при печенето се е образувал връх също се премахва. Двете половини се слепват с предпочитано сладко за още по-голяма сочност. (Тази стъпка със сладкото може и да се прескочи. Но аз я предпочитам за маслени блатове.)
2. Върху шоколадовия блат се нанася тънък слой от масления крем.
3. Поставя се чийзкейка.
4. Заравняващ слой от маслен крем.
5. Замразен хрускащ слой.
6. Маслен крем за покриване на тортата и измазването й околовръст.
7. Приготвят се трохи от изрязания връх на шоколадовия блат и с тях се гарнира отстрани готовата торта.
8. Украсява се по желание - с шоколад и въображение. А може и с трюфели.
9. Съхранява се в хладилник до сервирането й.
Толкова много грамове масло изписах, че започнах да усещам аромата му... И толкова много се уморих от писане, повече от самото проготвяне на тортата. Затова продължението ще е в друга публикация, надявам се да е съвсем скоро. Виждам, че има интерес към рецептите и се извинявам, че се бавя с написването им.
Приемам предложения за адекватен кратък превод на името или просто за подходящо наименование =)
Светли празници!
Наистина богата торта, Ивче!
ОтговорИзтриванеВесели празници!
Изглежда неустоима!Весели празници,Ивейн!
ОтговорИзтриванеПрекрасна е, със сигурност всеки ще е доволен и ще открие нещо любимо в нея.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Вече и аз знам, че ще я направя :) Изглежда умопомрачително! Снимката на парченцето е страхотна и раздвижи всички дяволи в мен :))
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубави предпразнични емоции!
Тази торта е толкова изкусителна, богата, че надали някой може да и устои! С пожелания за светли празници!
ОтговорИзтриванездравей, Ивейн! Чета те от години, но за първи път пиша:) Имам въпрос към теб: може ли вместо масления крем от рецептата да използвам швейцарски маслен крем? Дали ще се получи добре? Благодаря ти предварително и използвам случая да изразя възхищението си от теб като естет и self-made експерт! Поздрав най-сърдечен,
ОтговорИзтриванеАлександра
Здравей, Александра!
ИзтриванеМного благодаря за ласкавите думи :)
Точно швейцарски маслен крем съм ползвала, но погледнах, че не съм го описала като такъв, а това съм имала предвид като говорех за опитите си за олекотяване.
А вероятно ползваме и различни рецепти за швейцарски маслен...
Както и да е...Успех с приготвянето и наслада в изяждането!
Поздрави!
Здравй отново, Ивейн:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за бързия и любезен отговор! В интерес на истината, не се бях вчела внимателно в рецептата за крема, затова не бях забелязала, че е швейцарски... Сега, като го погледнах, забелязах, че рецептата е идентична с моята и се засрамих от прибързаността си. Това са рисковете на бързото четене по ключови думи:( А и такъв ентусиазъм ме обхвана от съчетаването на хрупкав слой, шоколадов блат и любимия ми чийзкейк, че... изключих модула за концентрация. Желая ти усмихната седмица!
А Вашият слой сладко какъв беше?
ОтговорИзтриванеНай-често пасирам домашно ягодово сладко.
ИзтриванеХаресва ми и с боровинково :)