неделя, 29 август 2010 г.

Berliner Pfannkuchen/Понички


Освен Брецелите бях набелязала още няколко вида немски закуски. Племенникът ми не харесва същите неща като моите деца. Ето повод да изпробвам нещо ново. А какво задоволство изпитах, наблюдавайки детето как изяжда една, две, три понички...Явно попаднах на добра рецепта. Взех я от един немски сайт. Имаше си тънкости, които намаше как да узная от първия опит. Извадих си поуки, ще споделя.

Днешният ден е от онези мързеливите, в които не хукваш от сутринта по задачи. Дори да станеш рано, излежаваш се в леглото и си мислиш как да започнеш деня. Може би закуска с кафето? Тъкмо любимият да е доволен, че това е жест само към него. Нека да са онези вкусни понички, дето преди време почти не можа да опита :)

Освен с името Berliner Pfannkuchen са известни още като Krapfen. Приготвят се от сладко тесто с прясна мая. Обикновено са с пълнеж от мармалад, сладко, шоколад или яйчен крем. А може да са натурални - без пълнеж. Посипват се с пудра захар или се заливат със захарна глазура. И нямат дупка :-) Пържат се и са изключително мекички!



Рецептата:
15 гр прясна мая, 125 мл прясно мляко, 250 гр брашно, 25 гр масло, 1 яйце, щипка сол, 50 гр захар, 1 каф л настъргана лимонова кора

Млякото се затопля за около 30 сек в микровълновата печка. Маята се разтваря в него. Яйцето се разбива със захарта и маслото. Добавят се млякото с маята, лимоновата кора. Накрая брашното. Замесва се меко тесто. Възможно е да поеме още малко брашно при месенето. Тестото се поставя в затворен съд и се оставя да втаса за 30 минути. Премесва се. Разточва се леко и се изрязват с подходяща форма или чаша кръгове с диаметър около 10 см. Покриват се с чиста кърпа и се изчакват да втасат за още 15 минути. Пържат се. Слагат  се върху салфетка, за да попие излишната мазнина. Консумират се топли, поръзени с пудва захар. По желание може да им се инжектира мармалад.

Моите коментари:

1. Един трик за втасването, който на мен не ми беше известен: Затвореният съд, в който ще втасва тестото се потапя в друг по-голям, пълен с топла вода. Особено подходящ начин, ако не се налага да включваме фурната за тази цел.
2. Мазнината за пържене НЕ трябва да е силно загрята. Има опастност от бързо загаряне отвън и сурово състояние вътре. Понеже нямам готварски термометър най-общо процедирах така: след загряването на мазнината намалих степента на 6 от общо 10 степени на котлона. Пържих в по-малък съд по една поничка.
3. От дозата излизат 8 броя. Може да се оформят и без разточване и изрязване, а чрез оформяне на топчета между дланите, които после се приплескват.
4. Инжектирането на мармалад става успешно и с най-обикновена спринцовка. Спестява се цапането на цял пош за толкова малки количества :)
5. Консумират се с удоволствие и не остават :)

20 коментара:

  1. Prikrosniy retsept!
    İt sounds great,i really love berliner ballen.
    can't wait to try it
    Cheers

    ОтговорИзтриване
  2. Изглеждат примамливо вкусни,Ивейн, и ме е срам да кажа, че не съм правила у дома :(
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много вкусни изглеждат.Благодаря за споделената рецепта.Имам 1 въпрос:могат ли поничките да се опечат вместо да се пържат?

    ОтговорИзтриване
  4. Ивейн, много са апетитни :)
    Благодаря за споделените тънкости!
    Поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. ОХ! Много вкусни изглеждат! И с това синьо как си подхождат, ммм!

    ОтговорИзтриване
  6. CAFE PEPELA, thanks for your visit. I'll be happy, if you make the Berliner Pfannkuchen and you are pleased with the result.

    DSdiva, няма място за срам. Най-малкото човек не разполага с времето, за да може да направи всичко, което му се прииска.

    Анонимен, лично аз не съм ги правила с печене, но от проучванията си по темата разбрах, че е възможен вариант. Но мога да споделя, че в никакъв случай не са мазни от пърженето.

    Дани, благодаря ти! Може би не са чак такива тънкости, просто споделен опит :)

    LaMarthinia, благодаря, наистина са вкусни! Уцелила съм явно точното парцалче :)))

    ОтговорИзтриване
  7. доста апетитни изглеждат и много вкусни,ще ги пробвам в най- скоро време

    ОтговорИзтриване
  8. Ивейн, чудесно предложение за закуска през уикенда. Мисля да ги пробвам :) И как хубаво изглеждат в компанията на синия цвят, задобряла си с апарата!

    ОтговорИзтриване
  9. Ив, върна ме мноого назад във времето :) Когато с приятелката ми си купувахме Bild der Frau... та във въпросното списание за първи път ги видях, и извадих душата на майка ми докато ги направи :) сега вече бих могла да се справя и сама :) Благодаря, че ме подсети :)
    Хубав утрешен ден от мен :)

    ОтговорИзтриване
  10. Обожавам ги тези! Преди време бях правила понички и много добре се котираха у нас. Ще повторя с твоята рецепта:)

    ОтговорИзтриване
  11. Ивейн, обожавам понички! Твоите изглеждат толкова апетитни, че веднага си дръпвам една :)))
    Поздрави и приятна седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Addii, мисля, че няма да съжаляваш!

    Kali, радвам се да чуя това :)

    О, със сигурност няма нещо, което да ти се опре, Зори. А какво по-хубаво от сбъдване на детските ни мечти? :)

    Lulu, зная аз и за твоите понички и дупките им :). Аз пък ще пробвам с твоята рецепта :)

    Заповядай, Mira :)

    Благодаря ви, за милото отношение, за отделеното време! Желая хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Ооооо, колко мекички изглеждат. Направо ми се напълни устата.. :-)

    ОтговорИзтриване
  14. Откога им се каня на тия хубавици...Ама ще ги направя!
    Бях намерила една рецепта за картофени понички с глазура от рози много екзотично ми прозвуча, но мисля първо да се задоволя с изпробвания вариант :), че да не сгафя нещо.

    Прегръди Ивейн

    ОтговорИзтриване
  15. Ellerinize sağlık. Çok güzel ve leziz olmuşlar. Çok iştah açıcı görünüyorlar.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  16. Чудно изглеждат, сигурна съм че са и много вкусни :)

    Поздрави, Рени

    ОтговорИзтриване
  17. Радвам се отново да те видя тук, Ирка!

    Дани, няма да съжаляваш. Но съм сигурна, че и зад екзотичния вариант се крие не по-малко вкусно нещо :)

    Fuat Gencal, Irena, добре дошли! Благодаря за комплиментите!

    ОтговорИзтриване
  18. Здравей Ивейн :))
    Следя блога ти от известно време с огромно удоволствие. Днес направих поничките с твоята рецепта (и малко шипково брашно). Напълних ги с шипков мармалад и станаха страхотни! Благодаря ти за прекрасните рецепти!

    ели

    ОтговорИзтриване
  19. Привет, Ели!
    Аз от своя страна благодаря за доверието!
    Радвам се много, че си доволна!

    ОтговорИзтриване
  20. Наистина се получиха точно както си ги описала - много мекички, много вкусни и бързо свършващи :) Благодаря за поредната сполучлива рецепта! Ето и едно фото :)
    http://hisito.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails