Делят се на три категории, в зависимост от вида и спецификата на приготвяне.
Първа категория: Petits fours sec
Разнообразие от деликатни десерти, които не са свързани с допълнителна украса. Измежду тях са бисквитите на белтъчна основа - мерeнг, macaron, маслени сладкиши. Най-често се слепват с конфитюр или ганаш.
Втора категрия: Petits fours glaces
Това са добре украсени четвъртити пандишпанови скадкишчета с пълнеж от конфитюр, ганаш или маслен крем. Формите могат а са най-разнообразни - триъгълни, правоъгълни, кръгли или сърцевидни, но типичен е квадратът с размери 2.5/2.5/4 см. Всяко изделие се украсява отделно с фондан, шоколадова или захарна глазура. Могат да се добавят и допълнителни ядливи елементи - цветя, панделки и др.
Трета категория: Petits fours frais
Тук се причисляват плодовите тортички, еклерите, тарталетите, марципана и трюфелите.
... И след известен брой експерименти получих един сравнително сполучлив резултат, задоволяващ вкусовете ми към сладкото и доближаващ се към петифурите, които си купих в кутия от магазина...явно трета категория:)и не съвсем....
Тези експерименти все пак трябва да се изконсумират и то предимно от мен самата, а държа на линията си, разбираемо е - женска суета :), затова и всичко е в много малки количества.
Вариант 1.
4 бр. какаови бисквити, 1 чл извара, 1 чл фъстъчено масло, 1 сл захар, 1 чл какао, 1 чл прясно мляко
Вариант 2.
4 бр какаови бисквити, 1 чл извара, 1 чл масло, 1 сл захар, 1 чл какао, 1 капка есенция ром
Всичко се разбърква добре, загрява се за 15 секунди на микровълновата печка, за да се усвои захарта. Оставя се да стегне в хладилника и се оформят топчета, които по желание се овалват в какао или се заливат с шоколадова глазура. Излизат около 6 бр топчета от вид.
Ивейн,
ОтговорИзтриванепетифурите, във всичките им разновидности
са ми любим десерт -
обичам малки дребни сладкишчета.
Харесах твоите предложения,
снимките също.
Хубави почивни дни, Диана
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти , мила Диана! Без да подозирам се оказа, че също съм голям почитател на тези десерти. Трета стъпка ще бъде да приготвя истински петифури :)
ОтговорИзтриванеПоздрави от мене и пожелания за един спокоен уикенд!