петък, 15 януари 2010 г.

Петифури II

Поразтърсих се аз да намеря повече информация за тези малки изкушения и силно се изненадах. Оказа се, че зад името Petit Four стои едно огромно разнообразие от миниатюрни сладкиши. Най-често са печени изделия - тортички, бисквити или малки шоколадчета, дори и марципан, но винаги с размера на залък. Поднасят се с кафе, чай или вино в края на прием (напр.сватба или друго тържество), или при следобеден чай.
Делят се на три категории, в зависимост от вида и спецификата на приготвяне.
Първа категория: Petits fours sec
Разнообразие от деликатни десерти, които не са свързани с допълнителна украса. Измежду тях са бисквитите на белтъчна основа - мерeнг, macaron, маслени сладкиши. Най-често се слепват с конфитюр или ганаш.
Втора категрия: Petits fours glaces
Това са добре украсени четвъртити пандишпанови скадкишчета с пълнеж от конфитюр, ганаш или маслен крем. Формите могат а са най-разнообразни - триъгълни, правоъгълни, кръгли или сърцевидни, но типичен е квадратът с размери 2.5/2.5/4 см. Всяко изделие се украсява отделно с фондан, шоколадова или захарна глазура. Могат да се добавят и допълнителни ядливи елементи - цветя, панделки и др.
Трета категория: Petits fours frais
Тук се причисляват плодовите тортички, еклерите, тарталетите, марципана и трюфелите.


... И след известен брой експерименти получих един сравнително сполучлив резултат, задоволяващ вкусовете ми към сладкото и доближаващ се към петифурите, които си купих в кутия от магазина...явно трета категория:)и не съвсем....

Тези експерименти все пак трябва да се изконсумират и то предимно от мен самата, а държа на линията си, разбираемо е - женска суета :), затова и всичко е в много малки количества.



Вариант 1.
4 бр. какаови бисквити, 1 чл извара, 1 чл фъстъчено масло, 1 сл захар, 1 чл какао, 1 чл прясно мляко

Вариант 2.
4 бр какаови бисквити, 1 чл извара, 1 чл масло, 1 сл захар, 1 чл какао, 1 капка есенция ром

Всичко се разбърква добре, загрява се за 15 секунди на микровълновата печка, за да се усвои захарта. Оставя се да стегне в хладилника и се оформят топчета, които по желание се овалват в какао или се заливат с шоколадова глазура. Излизат около 6 бр топчета от вид.


3 коментара:

  1. Ивейн,
    петифурите, във всичките им разновидности
    са ми любим десерт -
    обичам малки дребни сладкишчета.
    Харесах твоите предложения,
    снимките също.
    Хубави почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ти , мила Диана! Без да подозирам се оказа, че също съм голям почитател на тези десерти. Трета стъпка ще бъде да приготвя истински петифури :)

    Поздрави от мене и пожелания за един спокоен уикенд!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails