сряда, 13 януари 2010 г.

Петифури I



Наскоро си похапвах какаови петифури и се наслаждавах на страхотния им плътен вкус. Напомняха на скалички, но бяха далеч по-фини...Оттогава мисълта да направя нещо домашно по въпроса не ме напуска. Последва ровене за рецепти, опити...Представям един от тях. Не е това, което търсих, но определено е вкусно. А пътят към набелязаната цел е почти утъпкан, скоро ще споделя и резултати.
Между другото понякога нещата са доста по-лесни, отколкото си ги представяме.



Рецепта:

50 мл прясно мляко, 70 гр масло, 1/2 чч захар, 1 сл какао, 1 яйце, 1/2 чч смлени орехи, 2 сл брашно

Продуктите са малко - около 1/3 от дозата. Поради липса на подходящ съд за печене изсипах сместа във хартиени формички за мъфини, поставени в огнеупорни чаши за кафе.

Загряват се на котлона маслото, млякото, захарта и какаото. След като изстине малко се заделя част от сместа (около 6 сл) за глазура. Към останалата част се добавя жълтъка на яйцето, ядките, разбития на сняг белтък и накрая брашното. Получената пухкава смес се разпределя в 6 бр формички и се изпича на умерена фурна. Залива се с глазурата.


Би трябвало да се изпече блат, който накрая да се нареже на квадратчета 3/3 см.



Източник: Веселият готвач

6 коментара:

  1. Ивейн,
    много елегантни петифури
    и чудесни снимки.
    Поздрав, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Диана, силно се надявам да е така :)
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  3. Привет, Ивейн!

    Интересни и много симпатични!

    Не съм се замисляла за рецепта и как се правят.. хапвам по традиция винаги, когато се завръщам в родния си град - чудесни неща приготвят в т.нар. полска сладкарничка :-)

    Заинтригува ме, Ивейн, с вкусните си снимки!

    Сърдечни поздрави и много :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Привет, Дими! :)

    Ами май долу-горе това им е съдържанието, само по оформление не си пасват с името. Мисля и друг вариант да приготвя. Но това, което търся по-скоро е като трюфел, бонбон, но по-леко... Защо ли търговското му име е петифури?

    За снимките...ох, болна тема, опитвам, наблюдавам чуждия опит... все някога ще започне да се получава, важното е желание да има.

    Дими, Диана, толкова е мило, че винаги намирате време и желание за една добра дума, много е стимулиращо!

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Поздравления за красивите снимки и вкусното предложение, Ивейн! Комбинацията шоколад - орехи ми е любима и опрвделено твоята рецепта е много обещаваща!

    Сърдечни поздрави! :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Ирина, нещо обърках коментарите ти и докато се усетя мина време. Отново ме радваш с комплиментите си!
    Поздрави и прегръдки за тебе!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails