сряда, 2 октомври 2013 г.

Палаун

Не, няма грешка в заглавието. Палаун е видоизменено с времето си нарицателно име за моя род или т. нар. фирма*. Произлиза от "паун" - красиви и наперени хора са били предците ми - палауни.  Затова и най-логичния избор за тема на тортата за юбилея на баща ми беше тази.
Грандиозни проекти натворих за случая, представителна галерия с проучвания събрах. И както може да се очаква, плановете  ми се сгромолясаха и времето за осъществяването им се сведе до няколко часа. Това, разбира се, доведе до нови и интересни решения. Сприятелих се отново с четките и боичките. А за перата прибегнах до неизпробван, но успешен метод. Резултатът е една ефектна торта, която  предизвика желаната еуфория, малко сантимент, гордост  и преглътнати сълзи.



Лесен и удачен начин за направата на перата: Оцветяват се в нужните цветове парчета захарно тесто. Това, което ще бъде в центъра се оформя на фитил. Следващият цвят фондан се разточва до правоъгълна форма и се увива около първия. Действието се  повтаря и с останалите цветове. Добре е да се съобрази количеството от всеки цвят - нараства от центъра към периферията, и ако искаме да получим и разлика в дебелината на съответния слой.
Когато последния цвят е обгърнал останалите, с ръце  се опитваме да оформим рулото, за да могат отделните цветове да се слепят един към друг. С нож се режат тънки филийки, всяка от които се разточва с точилка. Крайчетата се изтъняват с инструмент с кръгъл накрайник или с пръсти. Накрая с ножче се правят нарези по периферията на всяко перо.



 * Фирма  произлиза от латинското firmare, което означава поставяне на дамга, подпис или отпечатък. Фирмата като наименование, под което се извършва определена дейност възниква през средните векове при съсловните сдружения - източник

 

9 коментара:

  1. Прекрасна торта за прекрасен повод! Желая на цялото семейство здраве, гордост и много споделени мигове!
    Поздрави, Иве, справила си се повече от отлично! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ив,Удивителна е! Не,няма грешка,с главно "у"! ;) И идеята и изпълнението са просто неповторими!
    Честит да ви е празникът и дано да имате повече поводи за такива сладки моменти :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ако бях до тази торта, паунчето много бързо би останало без опашка! Без много вкусно изглеждащата си опашка!
    Отплеснах се. Исках просто да пожелая да ви е честит празникът!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна торта! Много ми допадат наситените цветове и ме впечатли финтът с перата :)
    Сърдечни поздрави,
    Зорница

    ОтговорИзтриване
  5. Невероятна торта - много семпла и същевременно богата и цветна :) А идеята за перата е безценна :) Да ви е жив и здрав рожденника!
    Мога ли да попитам с каква боя е оцветена самата торта? Предварително оцветен фондан ли сте ползвали или се я оцветили после? Предварително благодаря :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Габи!
      Тъй като времето за декорация ми беше крайно ограничено прибегнах до оцветяване на вече покритата торта с белия фондан. Забърках си цвят от течни бои - основно зелено, малко синьо и доста златна прахообразна боя плюс спирт . И започна голямото мазане с дебелата четка, докато получа добро покритие на цвета. На места допълнително съм акцентирала само със златното. Надявам се да съм била полезна :)

      Изтриване
    2. Много благодаря за подробната информация! Много ми се иска да опитам да направя подобна торта. Надявам се, че ще ми разрешиш да копирам твоя дизайн :) Хубава вечер!

      Изтриване
    3. Развбира се:) Ще се радвам да видя и твоята торта :)

      Изтриване
  6. Гергана, Диди, chereshkata, Зорница - благодаря ви! Всичко най-хубаво и за вас!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails