четвъртък, 2 май 2013 г.

Полъх от Изтока - Рецепта


 
 
Идеята на тази разработка бе да понамали общото количество на маслото, но структурата и вкусовите съчетания донякъде да бъдат запазени. За целта просто направих някои заменки и леки добавки. Да има нещо хрускащо в тортата беше условие номер едно, ето защо в композицията намериха място и ядките, нежно обвити в карамелен воал. При по-дълъг престой на тортата извън хладилника, както в нашия случай по време на парти, карамелът сладко се разтапя в обятията на крема, хрускащият ефект осезаемо понамалява, за да направи път на  насладата, съпроводена със сладостно притваряне на очи. Дори липсата на вилички не може да бъде пречка да искаш и второ парче =)
 
За  блат се спрях на популярния шоколадов блат на Ири. Предимствата му в случая са, че е по-лесен за приготвяне и  в състава му отсъства маслото. По-рехав, по-порест е. Не е толкова сладък, което наложи компенсирането с допълнителен слой желе от боровинки. А и самото то чудесно се съчетава с чийзкейка. Класика.
 
Заложих на комбинацията Маскарпоне - заквасена сметана за обединяващите слоеве между шоколадовия блат и чийзслоя. Нещо изпитано и доказано вкусно.
 
Бих правила тази рецепта отново, независимо, че е трудоемка. То коя торта не е такава? В стремежа си да открия съвършеното съчетание може би отново ще предпочета масления блат, ще намаля или изцяло ще премахна боровинковото желе и ще наблегна на още якди и шоколадови парченца.
 
Шоколадов слой:
180 г брашно,
150 г захар,
125 г  кафява захар,
50 г какао,
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140 мл гъст айран
75 мл олио
140 мл горещо кафе
 
Начин на приготвяне:
1. Фурната се загрява на 180°C.
2. Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
3. Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
4. Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
5. Готовата смес се излива в предварително намаслена и покрита с какао форма за торта. Пече се за 40-45 минути, като времето варира в зависимост от големината на формата и от това дали решите да изпечете цялата смес наведнъж или на части. Ако ползвате форма с диаметър 20см, имайте предвид, че трябва да имате достатъчно височина, т.е. ако стените на формата са ниски, ще трябва да изпечете блатовете на части.
6. След като блатът е готов, се охлажда напълно и след това се разрязва на 3 равни части..
(взела съм дословно рецептата, аз изпекох три самостоятелни блата по описваната много кратно от мен система с форми от алуминиево фолио. Така избягвам предварителната подготовка на формата с намасляване и поръсване с какао. От третия блат съставих мострената тортичка от снимката. Иначе останалият блат може да се замрази или просто да се изяде.)

Чийзкейк слой:
113 г масло;
1/2 ч.ч. захар;
450 г крема сирене;
2 яйца;
2 с.л. мед;
1 ч.л. бакпулвер;
40 г пудинг ванилия (1 опаковка, за приготвяне с варене);

Начин на приготвяне:
1. В изредената последователност на продуктите с разбиване се приготвя сместа.
2. Изсипва се в 20 см форма.
3. Чийзкейкът се изпича на водна баня за около 50 минути в предварително загрята на 175 градуса фурна. Може и да се пропусне водната баня, но  сместа ще се надигне в средата, а при изстиването ще спадне.  
4. Оставя се да изстине във формата и се прибира в хладилника до сглобяването на тортата.
 
Крем:
1 опаковка крем сирене Маскарпоне (500 г);
1 кофичка заквасена сметана ( 450 г);
200 г захар;
80 г шоколадов чипс;
40 г фъстъчен крокант;
1 пакетчета желатин;
1 с.л. светло какао;
 
Начин на приготвяне:
1. Разбиват се маскарпонето, заквасената сметана и захарта.
2. Желатинът се прибавя към половин кафена чаша вода и се оставя да набъбне.  После на водна баня или на ниска мощност в микровълновата печка се загрява до пълното му разтваряне. Прибавя се към готовата смес.
3. Кремът се разделя в две купи поравно. Към една част се разбърква шоколадовия чипс и какаото, а към другата - карамелените ядки.
 
Боровинково желе:
1 бурканче боровинково сладко (около 300 г), 1 желатин
 
Сглобяване на тортата:
1. Шоколадов блат;
2. Крем с шоколадов чипс;
3. Боровинково желе (върху заравнения крем се исипва половината от желето и тортата се оставя в хладилника за 10-15 минути, за да може желето леко да стегне)
4. Чийзкейк;
5. Боровинково желе (отново да стегне)
6. Крем с фъстъчен крокант;
7. Шоколадов блат;
 
Всичко това правя в тортен ринг и оставям тортата за една нощ в хладилника. След престоя ринга се отстранява и тортата се декорира по желание. На минитортичката от снимката предпочетох да оставя структурата четима. За "Полъх от Изтока"  разбих шоколадов пудинг без варене на д-р Йоткер със сметана - количество по указание на опаковката и малко отгоре по системата "на око".

3 коментара:

  1. Прекрасно е!Много хубав сладкиш,страшно красиво стоят пластовете му.Весели празници,миличка.

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда съвършена! С тези вкусови качества всеки може да бъде "опиянен"!:)
    Светли празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно изглежда! Прияде ми се :)

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails