петък, 29 март 2013 г.

За тортите и приятелите

 
 
 Разсъждавам си аз за тортите...По моите наблюдения биват няколко вида:
  • Домашна, креместа, леко неугледна и старомодна или т.нар. old fashioned cake;
  • Модерна, изпъната, гладка, с тема и декорация, но пак оставаща в периметъра на това, което е в представите ни за торта;
  • Грандиозна, пищна, с много детайли, доближаваща се повече до  скулптура от захар, отколкото до торта.

Чудя си се аз, така както прескочих пренебрежително първия вид  и влетях нахакано при вторите,  дали да не направя още един по-голям разкрач и да изляза от зоната си на комфорт, за да побродя в дебрите на пищните?  Определено тази крачка изисква много повече време, търпение, както и придобиване на друг вид умения. И докато така си се чудя - ето на дошъл отново рождения ден  на Ади! Решавам да направя торта за изненада. Започвам отдалеч, да има време. Темата - подшушната от майка й.
 
Украса за партито от Ади и Дети
 
 
 
Върти го, печи го - пак в своята си зона се оказах. Стил ли да го нарека, зацикляне ли?... Но си ми харесва :) Голямото постижение е, че изправих на крака героинята от сценката, че й развях полите даже в стил Мерилин Монро.
 
Посланието,  надявам се, да е разбираемо.
 

Но нека вкарам малко предистория. 
Ади обожава кучета. За всеки свой рожден ден си пожелава домашен любимец,  но получава ново попълнение към колекцията от статуетки...
 

 
...на кучета...


 
...и котки...
 
 А ние й пожелаваме да е толкова щастлива и доволна, колкото момичето от тортата,  да намери своя верен приятел ( или той нея ), да се разбират с поглед, да изживеят приключения!
 
 
 
Хубаво е тортата да е голяма! Първо, за да може желаещите да получат допълнително парченце :) И второ, за да остане малко и за снимки. Защото тази торта успя да угоди и на най-капризните вкусове - едни не обичали мед, други - плодове, а и да е нещо ново... Иди, че се чуди на коя рецепта да се спреш...
 
 
Всеки обаче се впечатлява от множеството тънки блатове, съчетани с вкусен крем и парченца шоколад. Гледката на разреза не може да остави безразлични дори тези, които твърдят, че не обичат сладкиши.


Позволих си някои волности - намалих количетвото на меда и какаото в блата, увеличих захарта в крема и леко навлажник с подсладено кафе и ликьор блатовете, поради опасения да не остане тортата суха.

 

Френска селска торта с крем страчатела

 
Необходими продукти за двуетажна торта:
(първи етаж - 6 блата с диаметър 24 см; втори етаж -  5 блата с диаметър 16 см)
За малка  торта 20 см продуктите се намаляват наполовина)
 
Блатове:
2 яйца,
100 г захар;
120 г мед;
140 г краве масло;
20 г сода;
400 мл прясно мляко;
50 г какао (1 опаковка на д-р Йоткер);
800 - 900 г брашно
 
Крем:
2 опаковки крем сирене Маскарпоне (2 х 500 г);
2 кофички заквасена сметана ( 2 х 450 г);
400 г захар;
200 г натурален шоколад;
2 пакетчета желатин;
 
Начин на приготвяне:
 
Яйцата, захарта, маслото, меда и млякото се варят до златист цвят. Особеност на сместа е, че започва да се надига, затова е добре да е в по-голям съд и след началното кипване да намалим огъня. (По рецептата на Дива първо се разбиват яйцата със захарта. Пропуснах тази стъпка, по аналагия на досега приготвяните сходни рецепти, но беше грешка -  в тестото се  образуваха парченца сварен белтък, което не е проблем, но ако искаме да сме перфектни по-добре без него)
Накрая се разбърква какаото. (Отново, за да сме изрядни би било добре да го разтворим в малко вода, но на този, който бърза му остават бучици).
Така сварената и оцветена смес се отнема  от огъня и към нея се прибавя постепенно брашното. Замесва се нелепнещо тесто. Разделя се на равни части и се разточват тънки блатове върху лист домакинска хартия.  С капак за тенджера  като шаблон се и с помощта на нож за пица се изрязват в кръгла форма. Остатъкът се отстранява, а блатът се надупчва равномерно с вилица и  заедно с хартията се пренася в тавата на фурната, за да се изпече за няколко минутки. Тези блатове са по-еластични от подобните им, които съм приготвяла. Охлаждат се върху решетка.
 
За крема се разбиват маскарпонето, заквасената сметана и захарта (правих го в две отделни купи, поради голямото количество). Всяко пакетче желатин се прибавя към половин кафена чаша вода и се оставя да набъбне.  После на водна баня или на ниска мощност в микровълновата печка се загрява до пълното му разтваряне. Прибавя се към крема. Шоколадът се нарязва с нож на дребно и се разбърква към готовия крем.
 
Сироп:  една чаша горещо кафе, 2 с.л. захар и 1 с.л. бадемов ликьор.
 
Сглобяването на тортата става по обичайния начин: редуване на блат, навлажняване със силиконова четка (не сиропиране), крем до изчерпване на заготовките. Ако няма да се декорира с фондан може да се покрие с разбита сметана. Или да се задели от крема преди да са му  добавени желатина и шоколада.  
Оставя се за една нощ в хладилника.
 
Препоръчвам горещо- много балансирана торта!
 
 


Украса за партито от Ади и Дети

 

26 коментара:

  1. Изящна!И много фотогенична!А и много изкусителна!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина изящна :) Според мен вече си навлязла в третата зона, защото фигурките са толкова "говорещи" с всичките си малки детайли, че не мога да откъсна очи от тях! Хубави вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудя си се още. Задавам си въпроси дали изобщо искам да прескоча в третата зона... Но очевидно желанието за прогрес си казва думата :)

      Изтриване
  3. Ивче, при мен разделението на тортите е "впечатляваща"
    и "вкусна".
    Аз умея да права от вторите :)
    А ти правиш всички останали!
    Много ми хареса идеята на тортата!
    Да е жива и здрава Ади и винаги да има истински приятели!
    Поличката а'ла Мерлин Монро е чудесна, както и останалите фигурки!
    А вкусът е перфектен!
    Прегръдка и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, старая се да покривам показателите и по двете скали на твоето деление, иначе не си струва.
      Прегръдки:)

      Изтриване
  4. Аз си мисля, че всеки трябва да оставя своя чар върху това, което прави. За всичко си има хора. А твоята торта, Иве, е прекрасна и много деликатна!
    Поздравления и да е много щастлива рожденичката!

    ОтговорИзтриване
  5. Тортата е прекрасна!Да е жива и здрава рожденичката!

    ОтговорИзтриване
  6. Ив,
    прекрасна, прекрасна торта! Много ми хареса и идеята и изпълнението :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила ми Дани, искрено се раздвам на думите ти!

      Изтриване
  7. Ух, момиченцето е изпипано отвсякъде, много, много радват детайлите!!!
    И...благодаря :*

    ОтговорИзтриване
  8. Ив, направила си изящна торта, с това "говорещо" момиченце.Връзката между двете приятелчета е видима! Очарователна идея и страхотно претворена!
    А тортите, мисля, че са като всяко друго нещо-трябва да ти идват отвътре и отговарят на моментното състояние на духа, и разбира се права си за по-специалните умения.А ти ги имаш!

    ОтговорИзтриване
  9. Ванче,

    Покрай ваканционните вълнения се включвам едва сега, за да ти благодаря за прекрасния подарък за празника на Ади!!!
    Снимките са толкова красноречиви, че дори и страничния наблюдател (т.е. който не е имал късмета да опита :) не може да остане равнодушен пред стилната и фотогеничната външност и изкусителното съдържание на творението ти!
    И това щеше да е предостатъчно... Но нещата не свършват дотук!
    За мен най-удивителното е как без думи, само с малко захар, боички и много любов си успяла да разкажеш вълнуваща история за една голяма детска мечта, за приятелство, за обич и пълно щастие!


    Дети

    ОтговорИзтриване
  10. Ив, тортата е страхотна! :) Фигурките са направо като живи! Тъй като се огреничавам с първия тип торти, винаги се възхищавам от сърце на уменията, вкуса, търпението и таланта на хора като теб, които се занимават с втория и третия тип :)
    Честит празник на рожденичката!

    ОтговорИзтриване
  11. Истинско съвършенство, Ив! Много елегантна, пипната до последен детайл и несъмнено вкусна е тортата. :)

    ОтговорИзтриване
  12. Ади е късметлийка!

    И аз бих се радвала на такава торта за рождения си ден :-D

    Браво, Ивейн! Впечатлена съм много! Поздравления за прекрасните снимки и чудесната торта! Искрен и неподправен комплимент от мен!

    И поздрав, пълен със симпатия :-)

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей, много красива торта. Фондана отново ли е по рецептата на Димитрана? Фигурките от същия фондан ли са или са от гъм пейст или друг вариант? Предварително благодаря за информацията :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Светла! Всичко по тортата е правено с фондана по рецептата на Димитрана!
      Изключение са дръжчиците на цветенцата, клечиците в крачетата на момичето, ядивните сребърни перлички и точиците с айсинг. Като му се хване цаката много неща могат да се правят с този фондан. Ето, феята на тортите - Дими - го доказва :)

      Изтриване
  14. Здравей, уникална торта! Благодаря за точната рецепта, без никакви проблеми ми се получи тортата във вариант на 1 етаж. Имам амбиция да я направя на 2 етажа и въпросът ми е: слага ли се някаква подпора под втория етаж?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Теодора!
      Когато се слага втори етаж, задължително се слагат подпори, за да не сплеска долния етаж. Технологията е следната:
      1. Забивате минимум 4 дървени шишчета или сламки в долния етаж. Маркирате височината на тортата. Изваждате ги. Изрязвате ги и ги връщате обратно в тортата. 2. Вторият етаж трябва да е сглобен върху отделна твърда картонена подложка, която се изрязва с размера на тортата (да не стърчи).
      3. Върху долния етаж нанасяте ганаш или айсинг ( като лепило). Поставяте горния етаж и за да гарантирате, че няма да има приплъзване, набивате още един шиш през двата етажа. Изрязвате излишното от него. Декорирате.
      4. Контактната зона между двата етажа се декорира.
      Ето Ви и едно видео. Там премахват подложката от гориния етаж, аз винаги я оставям.
      https://www.youtube.com/watch?v=BCwdOHQ5_vg
      Успех!

      Изтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails