Разсъждавам си аз за тортите...По моите наблюдения биват няколко вида:
- Домашна, креместа, леко неугледна и старомодна или т.нар. old fashioned cake;
- Модерна, изпъната, гладка, с тема и декорация, но пак оставаща в периметъра на това, което е в представите ни за торта;
- Грандиозна, пищна, с много детайли, доближаваща се повече до скулптура от захар, отколкото до торта.
Чудя си се аз, така както прескочих пренебрежително първия вид и влетях нахакано при вторите, дали да не направя още един по-голям разкрач и да изляза от зоната си на комфорт, за да побродя в дебрите на пищните? Определено тази крачка изисква много повече време, търпение, както и придобиване на друг вид умения. И докато така си се чудя - ето на дошъл отново рождения ден на Ади! Решавам да направя торта за изненада. Започвам отдалеч, да има време. Темата - подшушната от майка й.
Украса за партито от Ади и Дети |
Върти го, печи го - пак в своята си зона се оказах. Стил ли да го нарека, зацикляне ли?... Но си ми харесва :) Голямото постижение е, че изправих на крака героинята от сценката, че й развях полите даже в стил Мерилин Монро.
Посланието, надявам се, да е разбираемо.
Но нека вкарам малко предистория.
Ади обожава кучета. За всеки свой рожден ден си пожелава домашен любимец, но получава ново попълнение към колекцията от статуетки...
...на кучета...
...и котки...
А ние й пожелаваме да е толкова щастлива и доволна, колкото момичето от тортата, да намери своя верен приятел ( или той нея ), да се разбират с поглед, да изживеят приключения!
Хубаво е тортата да е голяма! Първо, за да може желаещите да получат допълнително парченце :) И второ, за да остане малко и за снимки. Защото тази торта успя да угоди и на най-капризните вкусове - едни не обичали мед, други - плодове, а и да е нещо ново... Иди, че се чуди на коя рецепта да се спреш...
Всеки обаче се впечатлява от множеството тънки блатове, съчетани с вкусен крем и парченца шоколад. Гледката на разреза не може да остави безразлични дори тези, които твърдят, че не обичат сладкиши.
Позволих си някои волности - намалих количетвото на меда и какаото в блата, увеличих захарта в крема и леко навлажник с подсладено кафе и ликьор блатовете, поради опасения да не остане тортата суха.
Френска селска торта с крем страчатела
Необходими продукти за двуетажна торта:
(първи етаж - 6 блата с диаметър 24 см; втори етаж - 5 блата с диаметър 16 см)
За малка торта 20 см продуктите се намаляват наполовина)
Блатове:
2 яйца,
100 г захар;
120 г мед;
140 г краве масло;
20 г сода;
400 мл прясно мляко;
50 г какао (1 опаковка на д-р Йоткер);
800 - 900 г брашно
Крем:
2 опаковки крем сирене Маскарпоне (2 х 500 г);
2 кофички заквасена сметана ( 2 х 450 г);
400 г захар;
200 г натурален шоколад;
2 пакетчета желатин;
Начин на приготвяне:
Яйцата, захарта, маслото, меда и млякото се варят до златист цвят. Особеност на сместа е, че започва да се надига, затова е добре да е в по-голям съд и след началното кипване да намалим огъня. (По рецептата на Дива първо се разбиват яйцата със захарта. Пропуснах тази стъпка, по аналагия на досега приготвяните сходни рецепти, но беше грешка - в тестото се образуваха парченца сварен белтък, което не е проблем, но ако искаме да сме перфектни по-добре без него)
Накрая се разбърква какаото. (Отново, за да сме изрядни би било добре да го разтворим в малко вода, но на този, който бърза му остават бучици).
Така сварената и оцветена смес се отнема от огъня и към нея се прибавя постепенно брашното. Замесва се нелепнещо тесто. Разделя се на равни части и се разточват тънки блатове върху лист домакинска хартия. С капак за тенджера като шаблон се и с помощта на нож за пица се изрязват в кръгла форма. Остатъкът се отстранява, а блатът се надупчва равномерно с вилица и заедно с хартията се пренася в тавата на фурната, за да се изпече за няколко минутки. Тези блатове са по-еластични от подобните им, които съм приготвяла. Охлаждат се върху решетка.
За крема се разбиват маскарпонето, заквасената сметана и захарта (правих го в две отделни купи, поради голямото количество). Всяко пакетче желатин се прибавя към половин кафена чаша вода и се оставя да набъбне. После на водна баня или на ниска мощност в микровълновата печка се загрява до пълното му разтваряне. Прибавя се към крема. Шоколадът се нарязва с нож на дребно и се разбърква към готовия крем.
Сироп: една чаша горещо кафе, 2 с.л. захар и 1 с.л. бадемов ликьор.
Сглобяването на тортата става по обичайния начин: редуване на блат, навлажняване със силиконова четка (не сиропиране), крем до изчерпване на заготовките. Ако няма да се декорира с фондан може да се покрие с разбита сметана. Или да се задели от крема преди да са му добавени желатина и шоколада.
Оставя се за една нощ в хладилника.
Препоръчвам горещо- много балансирана торта!
Украса за партито от Ади и Дети |
Боже, какъв разкош!
ОтговорИзтриванеEeеех, не очаквах толкова радушен прием :)
ИзтриванеИзящна!И много фотогенична!А и много изкусителна!Поздравления!
ОтговорИзтриванеМного благодаря!
ИзтриванеНаистина изящна :) Според мен вече си навлязла в третата зона, защото фигурките са толкова "говорещи" с всичките си малки детайли, че не мога да откъсна очи от тях! Хубави вечер!
ОтговорИзтриванеЧудя си се още. Задавам си въпроси дали изобщо искам да прескоча в третата зона... Но очевидно желанието за прогрес си казва думата :)
ИзтриванеИвче, при мен разделението на тортите е "впечатляваща"
ОтговорИзтриванеи "вкусна".
Аз умея да права от вторите :)
А ти правиш всички останали!
Много ми хареса идеята на тортата!
Да е жива и здрава Ади и винаги да има истински приятели!
Поличката а'ла Мерлин Монро е чудесна, както и останалите фигурки!
А вкусът е перфектен!
Прегръдка и хубав уикенд!
Дани, старая се да покривам показателите и по двете скали на твоето деление, иначе не си струва.
ИзтриванеПрегръдки:)
Аз си мисля, че всеки трябва да оставя своя чар върху това, което прави. За всичко си има хора. А твоята торта, Иве, е прекрасна и много деликатна!
ОтговорИзтриванеПоздравления и да е много щастлива рожденичката!
Права си, Гергана! Благодаря ти!
ИзтриванеТортата е прекрасна!Да е жива и здрава рожденичката!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесва, Траяна:)
ИзтриванеИв,
ОтговорИзтриванепрекрасна, прекрасна торта! Много ми хареса и идеята и изпълнението :)
Мила ми Дани, искрено се раздвам на думите ти!
ИзтриванеУх, момиченцето е изпипано отвсякъде, много, много радват детайлите!!!
ОтговорИзтриванеИ...благодаря :*
Аз, аз благодаря :)
ИзтриванеИв, направила си изящна торта, с това "говорещо" момиченце.Връзката между двете приятелчета е видима! Очарователна идея и страхотно претворена!
ОтговорИзтриванеА тортите, мисля, че са като всяко друго нещо-трябва да ти идват отвътре и отговарят на моментното състояние на духа, и разбира се права си за по-специалните умения.А ти ги имаш!
Ванче,
ОтговорИзтриванеПокрай ваканционните вълнения се включвам едва сега, за да ти благодаря за прекрасния подарък за празника на Ади!!!
Снимките са толкова красноречиви, че дори и страничния наблюдател (т.е. който не е имал късмета да опита :) не може да остане равнодушен пред стилната и фотогеничната външност и изкусителното съдържание на творението ти!
И това щеше да е предостатъчно... Но нещата не свършват дотук!
За мен най-удивителното е как без думи, само с малко захар, боички и много любов си успяла да разкажеш вълнуваща история за една голяма детска мечта, за приятелство, за обич и пълно щастие!
Дети
Ив, тортата е страхотна! :) Фигурките са направо като живи! Тъй като се огреничавам с първия тип торти, винаги се възхищавам от сърце на уменията, вкуса, търпението и таланта на хора като теб, които се занимават с втория и третия тип :)
ОтговорИзтриванеЧестит празник на рожденичката!
Истинско съвършенство, Ив! Много елегантна, пипната до последен детайл и несъмнено вкусна е тортата. :)
ОтговорИзтриванеАди е късметлийка!
ОтговорИзтриванеИ аз бих се радвала на такава торта за рождения си ден :-D
Браво, Ивейн! Впечатлена съм много! Поздравления за прекрасните снимки и чудесната торта! Искрен и неподправен комплимент от мен!
И поздрав, пълен със симпатия :-)
Здравей, много красива торта. Фондана отново ли е по рецептата на Димитрана? Фигурките от същия фондан ли са или са от гъм пейст или друг вариант? Предварително благодаря за информацията :)
ОтговорИзтриванеЗдравей, Светла! Всичко по тортата е правено с фондана по рецептата на Димитрана!
ИзтриванеИзключение са дръжчиците на цветенцата, клечиците в крачетата на момичето, ядивните сребърни перлички и точиците с айсинг. Като му се хване цаката много неща могат да се правят с този фондан. Ето, феята на тортите - Дими - го доказва :)
Здравей, уникална торта! Благодаря за точната рецепта, без никакви проблеми ми се получи тортата във вариант на 1 етаж. Имам амбиция да я направя на 2 етажа и въпросът ми е: слага ли се някаква подпора под втория етаж?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Теодора!
ИзтриванеКогато се слага втори етаж, задължително се слагат подпори, за да не сплеска долния етаж. Технологията е следната:
1. Забивате минимум 4 дървени шишчета или сламки в долния етаж. Маркирате височината на тортата. Изваждате ги. Изрязвате ги и ги връщате обратно в тортата. 2. Вторият етаж трябва да е сглобен върху отделна твърда картонена подложка, която се изрязва с размера на тортата (да не стърчи).
3. Върху долния етаж нанасяте ганаш или айсинг ( като лепило). Поставяте горния етаж и за да гарантирате, че няма да има приплъзване, набивате още един шиш през двата етажа. Изрязвате излишното от него. Декорирате.
4. Контактната зона между двата етажа се декорира.
Ето Ви и едно видео. Там премахват подложката от гориния етаж, аз винаги я оставям.
https://www.youtube.com/watch?v=BCwdOHQ5_vg
Успех!
Благодаря Ви!
Изтриване