неделя, 3 февруари 2013 г.

Чийзкейк с ягодово сладко

 
Със сутрешното или следобедното кафе, за финал на вечеря с приятели или просто за уединено поглезване - един любим, любим десерт.
 
 


Чийзкейк с ягодово сладко


За основата:
1 пакет какаови бисквити, 60 г меко масло
 
За пълнежа:
500 г крема сирене, 250 г заквасена сметана, 140 г захар, 2 пакетчета ванилия, 3 яйца
 
За заливката:
1 бурканче сладко от ягоди - приблизително 300 г
 
Начин на приготвяне:
Бисквитите  натрошаваме на ситно или  смиламе  с помощта на кухненски робот. Омесваме с маслото. Притискаме  към дъното и част от стените на метална откопчаваща се форма с диаметър 24 см. Половин час приготвената основа оставяме да се охлади в хладилник. 
През това време пускаме фурната да загрее - 180 градуса и подготвяме пълнежа. Крема сиренето (в случая Маскарпоне), заквасената сметана, захарта и ванилията  разбиваме хубаво до гладка смес. Едно по едно  прибавяме яйцата. Готовата маса  изсипваме върху бисквитената основа.
Чийзкейкът  печем  около 40-50 минути на водна баня. За целта  поставяме формата в по-голяма тавичка, в която наливаме гореща вода колкото да покрие 2-3 см от стените на формата с чийзкейка. Добре е тя да бъде опакована допълнително с алуминиево фолио, за да се предотврати евентуалното проникване на вода по време на печенето.
Чийзкейкът е готов когато по краищата е изпечен, но средата е все още мек. Изваждаме от фурната и оставяме да изстине както е във формата.
Когато е напълно изстинал изсипваме бурканчето със сладко отгоре  и прибираме в хладилника. Когато е добре охладен - около 4 часа или най-добре една нощ - е невероятен!
Отстраняваме ринга на откопчаващата се форма, разрязваме и сервираме.
 
Сладкото може да бъде заменено с друго от  предпочитан плод - боровинки, малини, къпини, череши.


Още един абсолютно незаинтересован към гореописания десерт.  Печеля аз - 1, 2, 3 парчета повече за мен :)

14 коментара:

  1. Уютные вкусные фото!
    Чудесного выходного дня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Спасибо. А я думала, что фото не будет понравиться аудитории :)
      Все хорошего!

      Изтриване
  2. О, това звучи прекрасно! Непременно ще го пробвам с някое вкусно домашно сладко! Какво количество ориентировъчно сложи? :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Около 300 г е бурканчето. Да, и аз го правих с домашното сладко на мама и става чудесно :)

      Изтриване
  3. Чудесно изглежда. Вкусно, домашно, ароматно...

    ОтговорИзтриване
  4. Т.е. вместо нормалното крема сирене, мога да ползвам маскарпоне??? Питам...'щот имам 3 в хладилника останали от една неравна борба с тирамисута...та да се пробвам...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, с Маскарпоне го направих. За тирамису мога да ти препоръчам да пробваш вместо с яйца да прибавиш на 500 г маскарпоне - 200 г подсладено кондензирано мляко. От там нататък - схемата е същата.

      Изтриване
  5. О, Ив, поредната вкусна рецепта! Чудесно представяне, с красиви снимки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, както винаги си много мила! Благодаря ти!

      Изтриване
  6. Чудесен е, Ивче!
    И доста парчета са останали за теб :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ееее, добре че и половинката е фен. Иначе доста парченца ще ми се лепнат тук-таме :)))Прегръдки, Дани!

      Изтриване
  7. Да ти призная, Ив, такъв чийз, с печене искам да кажа,досега не съм правила обаче като видях и твоя все повече му се навивам :)
    Добра вълна сме...така де, хванали, да не употребя другата по-типична дума, че не знам кой за какво ще се размечтае :))), понеделник сме едва :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пък бях правила, но все ми убягваше водната баня - дали от страх или от недоглеждане...та спадаше. Вече обаче му хванах цаката. Не изпускай вълнАта и ти, щом си я хваланала :)

      Изтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails