събота, 1 декември 2012 г.

Следващото предизвикателство




Ако трябва да  дам описание с няколко думи, то те биха били: семпло, плътно, вкусно.
Нарекох го предизвикателство, заради очакванията ми за трудност и много неуспешни опити. Но така или иначе впускането ми в изследването на една непозната и екзотична кухня си е истинска авантюра.

Днешната рецепта е за пудинг. Единственото сложно нещо тук е набавянето на Агар Агар, без който успехът на тази рецепта не е гарантиран. Казвам го с абсолютната увереност на човек, който изпробва успоредно и двата варианта - с Агар Агар и с желатин. И ако в първия случай имах един невероятно вкусен и плътен десерт, то при втория - хихи - едно тресящо се желе, брррр. Така че, ако искате да се насладите на подобен десерт и не разполагате с Агар Агар, просто изберете друга рецепта.
Оказва се все пак, че този продукт  може да се намери - в био магазините  или в Метро.

Сега малко сведения. Отдавна чета по темата, но като дойде момента да преразкажа и синтезирам прочетеното,  сили и време моментално се стопяват. Затова съм копирала информацията с линк към източника.

Това целогодишно водорасло расте до 1 м дължина, с цвят червено до кафяво полупрозрачно, с разклонени ленти и клони, наричани thalli (singular thallus). Растението прави сферични плодове късна есен или ранна зима. Разпространено е Тихоокеанските брегове на Япония, Китай и Шри ланка, както и около Южна Африка на около 30 м дълбочина.
Търговски се добива, чрез гребане на растителността от крайбрежието и скалите. След изчистванеи обработка се получава агара като плътна лепкава течност. Тя образува желе без цвят и вкус и има възможност да абсорбира 200 пъти повече от обема си вода. Крайния продукт се реже на тънки ивици, суши се и се съхранява на студено за да не се развият плесени. След това лентите се смилат до фина пудра.
Приложения:
Агар Агар има уникални свойства и широко приложение. От векове е използван като високо продуктивен стабилизиращ, сгъстяващ и желиращ агент. Способността му да образува чист, безцветен, без миризма и натурален гел продукт е полезна в сладкарството, сладоледите и много други продукти.
Агар агар е полезен като лаксативен агент. Когато се хидратира прави гладък, недразнеща маса в храносмилателния тракт.
Изпозва при получаване на емулсии, суспензии, капсули и супозитори във фармацията.
Агар агара желира при 40°C се топи при 80° C
Изпозва се нашироко в сладкарството за производсво на желета, сладоледови смеси, сладкарски желета, глазури, ледени обвивки.
Хляб и кексове - прибавянето му удължава времето за съхранение, подобрява цвета и вкуса им.
Шунка - 2% образуват гел, който свързва ефективно отпадното месо.
Пречистване на бира - увеличава скоростта и подобрява ефекта на пречистване.
Агар Агар може да се използва при различни напитки и храни като коагулатор, свързващ агент, емулгатор, против стареене и стабилизатор.
 
 
Попаднах и на този блог - The Gingery Lemon, в който авторката му Лучия не е жалила сили и е направила сравнителен анализ. Отбийте се там, смятам, че би ви било интересно и полезно.
 
Дойде ред да стане ясно защо започнах с определението "семпло".
 
 
Пудинг
 
Продукти за 6 бр мини пудинги:
 
450 мл вода , 100 г захар, 50 г какао, 1 с.л. нишесте, 3.5 г Агар Агар

Всичко се вари докато започне да къкри и леко се сгъсти. Ароматизира се по желание с есенция - ром или кафе. Сместа се изсипва в пудингова форма със съответната вместимост. Оставя се в хладилник да желира .

Поднася се със студен сос и обилно гарниран с плодове.

Продукти за соса:

1 с.л. нишесте, 250 мл мляко,  30 г захар, есенция.

Нишестето се разтваря с няколко лъжици от суденото мляко. Прибавя се към загрятото мляко със захарта. Всичко се вари се до сгъстяване. (ако не ви се стори достатъчно гъсто може да се добави още малко нишесте)

Моите интерпретации по темата:
1. Разполагам със силиконова форма за 6 бр. мъфини и приготвих пудингите в нея.
2. Десертът може да се направи  с мляко или кокосово мляко. Във втория случай е  напълно приложим при пости или вегетариански режим на хранене. В моя случай направих съотношение 250 мл нискомаслено мляко и 200 мл вода.
3. Захарта може да се намали. При 70 г пудингът не се усещаше да е ощетен откъм сладост.


Вариации търпи всякакви - многопластов, многоцветен, многовкусен...

За голяма форма си измерете вместимостта и увеличете количествата пропорционално. 
Реже се.  И е ужасно ефектен!!! За фотогеничността му да не говорим. В стъклени чаши също би бил неустоим. 

11 коментара:

  1. Страхотно изкушение! И снимките са уникални, Ив! А пудингите за мен биха били същинско препятствие, не само предизвикателство, особено след като ми липсва опит в работата с Агар Агар. Уютна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ...че то опит дори е не нужен, Дани:) Фасулска работа :)

      Изтриване
  2. Чудесен десерт, невероятни снимки! Може ли да питам на какво осветление са правени? Много искам да постигна такъв ефект!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светлина от прозорец, аз и с друго осветление не разполагам. Задният план е продължение на основата, т.е. покривката е изправена вертикално по плоскост. Светлината идва отзад и отгоре. Отпред има два отражателя, от двете страни на обекта леко дилагонално.

      Изтриване
  3. Страхотен... и много изразителни снимки :)
    Колкото до агар агар, преди няколко месеца попаднах на едни материали в нета от какво се прави желатина, предпочитам желиращият агент да е с растителен произход.

    ОтговорИзтриване
  4. Ив, това задължително ще го пробвам. Имам агар агар, който си купих за друга рецепта. С онази, така и не сполучих, но се надявам сега да мога да го оползотворя, за нещо наистина вкусно!

    ОтговорИзтриване
  5. Уникална рецепта!Винаги уникалните неща са прости.Записах си и зелените палачинки.Непременно ще ги пробвам.Благодаря ти,че ни ги поднасяш наготово!

    ОтговорИзтриване
  6. Ей това английско нещо още не съм го пробвала, ама след твоята рецепта много се замислих. Благодаря ти за всичко описано, полезно е, а снимките са ти прекрасни.
    Поздрави Ив, за теб

    ОтговорИзтриване
  7. Изглежда наистина страхотно! Много ми беше интересно (и полезно) да прочета за Агар агар и надявам се ще се осмеля да го пробвам скоро. Снимките са прекрасни! :)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  8. Изобщо не обичам пудинг, но ти така прекрасно си го презентирала!!! Снимките са просто разкош, а чинийките - нямам думи! Обожавам стила и вкуса ти!!! целувки!

    ОтговорИзтриване
  9. Зори, Руми, Таня, Дани, Александра- много ви благодаря за вниманието и хубавите думи. Силно се надявам за решилите да изпитат рецептата да не останат разочаровани. Сама зная - колкото хора, толкова и вкуса. За информацията много ми се иска наистина да обогатявам съдържанието с полезни неща, но явно съм повече припряна и не ми достига самодисциплина, за да доведа нещата докрай. За снимките - уж се стремя, поне силно го желая да се получават добре - вашите коментари ме карат да си мисля, че поне вървя в правилната посока.
    Бубе, бива ли такива силни думи сега? Да се чудя как и какво да кажа... Ами и аз обожавам вкуса и стила ти пък :)))

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails