петък, 25 май 2012 г.

Зърнена закуска


Много любима рецепта! Толкова, че я приготвям вече няколко последователни пъти. Просто гледам бурканът да не остава празен. Закуска - вкусна, полезна и здравословна. Ха, прокрадна се и тук плахо-плахо тази тема. Ами така е, малко трудна мисия, щом си се отдал на сладкишите:). 
Гранола.   По-популярно тук е наименованието мюсли, но смятам, че не са съвсем еквивалентни. Наблюденията ми са, че гранолата е по-хрупкава спрямо мюсли, което съм купувала и яла.  Не съм предполагала колко вкусни могат да бъдат овесените ядки!  Оказва се, че са възможни импровизации и ако някои от продуктите не са налични, това въобще не е предпоставка за неуспех. 
В основата на рецептата, както вече споменах, са овесените ядки. Правих и с пълнозърнести и с фини, но по-добър е резултатът с пълнозърнестите. Другите  съставки са сурови тиквени и слънчогледови семена, сусам, бадеми. Последните успешно могат да се заменят  с кайсиеви ядки. Като изключим задължителните вода, мед, растителна мазнина и подправки, както и 30 минутното запичане, то от тук нататък следва волната програма. Миксът може да се дообогати с ленено семе, овесени трици, кокосови стърготини - всичко което ни се намира в шкафа с продукти. След изпичането и охлаждането на гранолата по желание се прибавят сушени плодове или шоколадов чипс. Консумира се с кисело, прясно мляко или плодов сок.



Гранола





250 гр. пълнозърнести овесени ядки (1 опаковка)
75 гр. сурови бадеми, нарязани  (8 с.л.)
45 гр. сурово слънчогледово семе (4 с.л.)
45 гр. сурово тиквено семе ( 5 с.л.)
30 гр. сусам ( 3 с.л.)
1/2 с.л. канела
1/4 ч.л. сол
2 с.л. кафява захар

2 с.л. слънчогледово олио
120 мл мед
2 с.л. кафява захар

по желание:

30 гр. ленено семе
30 гр. овесени трици
30 гр. кокосови стърготини


1 ч.ч. сушени плодове



Смесват се сухите съставки. В отделен съд - течните. Ако е нужно медът може леко да се загрее, за да е течен. Обърква се всичко добре. Разстила се на равномерен слой върху хартия за печене. Пече се между 30 и 40 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. По време на печенето е добре периодично да се разбърква, за да се запази ронливата структура. Следи се да не прегори.
След изпичането се оставя да изстине напълно. Добавят се изсушените плодове нарязни на ситно. Последната стъпка аз я пропускам. Смятам, че и без тях гранолата е достатъчно засищаща и сладка.
Съхранява се плътно затворена, за да не овлажнява от въздуха и да не губи хрупкавостта си. При ежедневна консумация това количество може да стигне за около седмица. В този случай може да се съхранява на стайна темпратура. Ако се ползва по-продължително време е добре да е в хладилник.

За една закуска са достатъчни около 4-5 с.л.


И денят ви ще е доволно щастлив!

4 коментара:

  1. Отговори
    1. Дотолкова, че съм направо пристрастена и за нищо на света не бих си купила повече от магазина :)

      Изтриване
  2. Тази закуска трябва да се пробва, много вкусно звучи :)

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails