събота, 26 май 2012 г.

Днес сме на...


Обожавам тиквички! И не крия, че пържени са ми особено любими! Но вариантът, в който ги представям сега, предизвика сериозно интереса ми, спечели ме   още при изпробването, макар да имаше трески за дялане. А вече определено това  са нашите любими НЕпържени тиквички. Хрупкави отвън, сочни вътре и най-важното - с минимално съдържание на мазнини. Обаче си имат един недостатък. Тавата на на фурната побира само две тиквички - количество крайно недостатъчно за трима, а да не говорим за четирима души.

 

НЕпържени тиквички


2 бр. средно големи тиквички
1 пакет галета
1 яйце
сол
зехтин или олио

Нарязваме тиквичките на пръчици. Осоляваме ги. Подготвяме си две чинии, в едната от които разбиваме с вилица яйцето, а в  другата изсипваме галетата.
Следва пипкавата част, но е по-малко досадна пред висенето над тигана със сгорещено олио и обръщането на пържещите се тиквичка по тиквичка:)
Потапяме пръчиците първо в яйцето, после овалваме в галетата и нареждаме една до друга в тавата на фурната върху хартия за печене. Поръсваме ги с малко мазнина и печем в предварително загрята фурна до готовност.

Ще споделя и нещо, което неотдавна научих за подготвянето на панировка. За да не се натрупва  по пръстите на ръцете, то най-добре всяка ръка да работи само в единия съд, примерно лявата отговаря за потапянето на тиквичките в яйцето, а дясната - за овалването в галетата. Хитро, а? :)


Най-големите почитатели на това изпълнение са децата - едно, че напомнят за любимите им картофки, второ - че са много вкусни! 



Следва поредица от торти...

26 коментара:

  1. Ивейн, спечели ме. Непременно ще ги пробвам и съм сигурна,че ще ми станат и на мен любими :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напоследък да се поява в собствения си блог е рядкост, а камо ли да ходя на гости. Да видя познати лица е толкова приятно :) Дано останеш доволна, когато ги опиташ, Ани!

      Изтриване
  2. Ха, ще го пробвам! Аз също пека тиквичките, но ги режа на ленти, не ползвам яйце, галетата е заменена с брашно. Твоят вариант изглежда още по- добър, защото като ги нарежеш на пръчици, можеш да побереш повече в тавата:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това за лентите си го помислих да го пробвам, но тук си много права, Руми, че малко ще се съберят в тавата. Отпада, значи :)
      Виж, на ленти ги првя на скарата, по-скоро на половинката му е специалитет :)

      Изтриване
  3. Ще пробвам, много вкусно изглежда :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз съдя по децата, щом те одобряват, няма как да съм на грешната пътечка :)

      Изтриване
  4. Ехааа, страхотия е това предложение, Ив!!! Обожавам тиквички, а ме тормози ужасно пърженето им/предпочитам ги и аз така, първо стоят оваляне половин час в брашно, после още 3 ч пържене, защото само на тиган ги ядем...капризи някакви :(, включително мои :)))/. Ще се пробва!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И после да кажеш капризите дали са били удовлетвотени, ДИве!

      Изтриване
  5. И аз подозирам, че ще имам нова любов;) Нали не се сърдиш, че ще делим идеята;)?

    Да видим дали тавата ще е достатъчна за петима;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като гледам не триъгълник, а многоъгълник се заформя :)
      Да се сърдя? Ами не виждам смисъла на блога, ако ще правя фасони :)))
      И много ме съмнява тавата да е достаъчна за петима, дано да имаш две тави за фурната и на вентилатор :)

      Изтриване
  6. Хубава идея-поздравления!И за тиквичките и за работата на ръцете....
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо, приятна е, наистина, благодаря, Живка! Когато и други споделят удоволствята от откритята няма как да не е:)
      Хубава и за теб да е!

      Изтриване
  7. Ей това си е идея та дрънка! :) Обожавам тиквички, пържени по старомодния пипкав начин. Пробвал съм и в тавата - печени, но на шайби, обрашнени и наредени като домино, залети с доволно количество мазнина. Но приготвени така - не съм пробвал. Със сигурност ще опитам и съм убеден, че ще са невероятни!
    Благодаря за идеята! :)
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. идея та дрънка...
      старомоден пипкав начин...
      наредени като домино...
      Миро, много, много хубаво казано!!! Абе, магьосничека му работа:)
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Чудесно предложение!Задължително ще го опитаме!

    ОтговорИзтриване
  9. Правих ги тази пролет, наистина са суперски!

    ОтговорИзтриване
  10. Ивче, страхотна идея!
    Ще се пробва!

    ОтговорИзтриване
  11. Таня, Траяна, Ана Славова, Дани, благодаря ви, момичета!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив,страхотна идея- с галетата,аз под грила на ленти, но не стават чак толкова хрупкави...Непременно ще пробвам!

      Изтриване
  12. Снимките много ми харесват, страхотни! А рецептата ще бъде тествана :-)

    ОтговорИзтриване
  13. Много интересна рецепта! Ще се възползвам от нея. Благодаря, че я сподели! :)
    Хубав, слънчев неделен ден!:)

    ОтговорИзтриване
  14. Отлична рецепта,умопомрачително вкусни. Втори път ги правя, количеството е доволно този път. Ако в галетата се сложи и сусам, удоволствието е пълно. Благодаря за рецептата, здраве Ви желая,

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Непременно ще пробвам със сусама! И аз Ви благодаря! Всичко най-хубаво!

      Изтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails