събота, 26 май 2012 г.

Днес сме на...


Обожавам тиквички! И не крия, че пържени са ми особено любими! Но вариантът, в който ги представям сега, предизвика сериозно интереса ми, спечели ме   още при изпробването, макар да имаше трески за дялане. А вече определено това  са нашите любими НЕпържени тиквички. Хрупкави отвън, сочни вътре и най-важното - с минимално съдържание на мазнини. Обаче си имат един недостатък. Тавата на на фурната побира само две тиквички - количество крайно недостатъчно за трима, а да не говорим за четирима души.

 

НЕпържени тиквички


2 бр. средно големи тиквички
1 пакет галета
1 яйце
сол
зехтин или олио

Нарязваме тиквичките на пръчици. Осоляваме ги. Подготвяме си две чинии, в едната от които разбиваме с вилица яйцето, а в  другата изсипваме галетата.
Следва пипкавата част, но е по-малко досадна пред висенето над тигана със сгорещено олио и обръщането на пържещите се тиквичка по тиквичка:)
Потапяме пръчиците първо в яйцето, после овалваме в галетата и нареждаме една до друга в тавата на фурната върху хартия за печене. Поръсваме ги с малко мазнина и печем в предварително загрята фурна до готовност.

Ще споделя и нещо, което неотдавна научих за подготвянето на панировка. За да не се натрупва  по пръстите на ръцете, то най-добре всяка ръка да работи само в единия съд, примерно лявата отговаря за потапянето на тиквичките в яйцето, а дясната - за овалването в галетата. Хитро, а? :)


Най-големите почитатели на това изпълнение са децата - едно, че напомнят за любимите им картофки, второ - че са много вкусни! 



Следва поредица от торти...

26 коментара:

  1. Ивейн, спечели ме. Непременно ще ги пробвам и съм сигурна,че ще ми станат и на мен любими :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напоследък да се поява в собствения си блог е рядкост, а камо ли да ходя на гости. Да видя познати лица е толкова приятно :) Дано останеш доволна, когато ги опиташ, Ани!

      Изтриване
  2. Ха, ще го пробвам! Аз също пека тиквичките, но ги режа на ленти, не ползвам яйце, галетата е заменена с брашно. Твоят вариант изглежда още по- добър, защото като ги нарежеш на пръчици, можеш да побереш повече в тавата:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това за лентите си го помислих да го пробвам, но тук си много права, Руми, че малко ще се съберят в тавата. Отпада, значи :)
      Виж, на ленти ги првя на скарата, по-скоро на половинката му е специалитет :)

      Изтриване
  3. Ще пробвам, много вкусно изглежда :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз съдя по децата, щом те одобряват, няма как да съм на грешната пътечка :)

      Изтриване
  4. Ехааа, страхотия е това предложение, Ив!!! Обожавам тиквички, а ме тормози ужасно пърженето им/предпочитам ги и аз така, първо стоят оваляне половин час в брашно, после още 3 ч пържене, защото само на тиган ги ядем...капризи някакви :(, включително мои :)))/. Ще се пробва!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И после да кажеш капризите дали са били удовлетвотени, ДИве!

      Изтриване
  5. И аз подозирам, че ще имам нова любов;) Нали не се сърдиш, че ще делим идеята;)?

    Да видим дали тавата ще е достатъчна за петима;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като гледам не триъгълник, а многоъгълник се заформя :)
      Да се сърдя? Ами не виждам смисъла на блога, ако ще правя фасони :)))
      И много ме съмнява тавата да е достаъчна за петима, дано да имаш две тави за фурната и на вентилатор :)

      Изтриване
  6. Хубава идея-поздравления!И за тиквичките и за работата на ръцете....
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо, приятна е, наистина, благодаря, Живка! Когато и други споделят удоволствята от откритята няма как да не е:)
      Хубава и за теб да е!

      Изтриване
  7. Ей това си е идея та дрънка! :) Обожавам тиквички, пържени по старомодния пипкав начин. Пробвал съм и в тавата - печени, но на шайби, обрашнени и наредени като домино, залети с доволно количество мазнина. Но приготвени така - не съм пробвал. Със сигурност ще опитам и съм убеден, че ще са невероятни!
    Благодаря за идеята! :)
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. идея та дрънка...
      старомоден пипкав начин...
      наредени като домино...
      Миро, много, много хубаво казано!!! Абе, магьосничека му работа:)
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Чудесно предложение!Задължително ще го опитаме!

    ОтговорИзтриване
  9. Правих ги тази пролет, наистина са суперски!

    ОтговорИзтриване
  10. Отговори
    1. Ех, че си чевръста, ДИве! И снимки даже има!

      Изтриване
  11. Ивче, страхотна идея!
    Ще се пробва!

    ОтговорИзтриване
  12. Таня, Траяна, Ана Славова, Дани, благодаря ви, момичета!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив,страхотна идея- с галетата,аз под грила на ленти, но не стават чак толкова хрупкави...Непременно ще пробвам!

      Изтриване
  13. Снимките много ми харесват, страхотни! А рецептата ще бъде тествана :-)

    ОтговорИзтриване
  14. Много интересна рецепта! Ще се възползвам от нея. Благодаря, че я сподели! :)
    Хубав, слънчев неделен ден!:)

    ОтговорИзтриване
  15. Отлична рецепта,умопомрачително вкусни. Втори път ги правя, количеството е доволно този път. Ако в галетата се сложи и сусам, удоволствието е пълно. Благодаря за рецептата, здраве Ви желая,

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Непременно ще пробвам със сусама! И аз Ви благодаря! Всичко най-хубаво!

      Изтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails