вторник, 22 март 2011 г.

Преди и след...

...или какво се крие в бутилката...


Бутилка вино за подарък - да, става! И рожденикът точно така прие нещата, до момента в който сандъчето не попадна в ръцете му и не разкри същността си. Сладко вино, специална селекция. Той не знаеше, че тази тема е разработвана вече в сладкарските сфери и ефектът от вида на тортата беше голям. И как не? Освен най-вкусното руло, което се криеше в бутилката, ръчно изрисувания етикет, разкривените дъски на сандъчето, многото уплътнителен материал-всичко събрано заедно- говори за личното и специално отношение към  човека, за когото са предназначени.





За рецептата ще трябва да сложа подзаглавие. А то е : Къде е брашното?
Защото:
...макар, че да бях прочела няколко пъти съставките и технологията  преди да започна изпълнението и да преценя, че няма нещо непознато и сложно,
....макар, че  съм съвсем наясно, че има сладкиши без брашно,
все пак леко се изненадах, когато започнах да размервам продуктите:

4 яйца, 120 гр кафява захар, 120 гр натурален шоколад, разтопен и охладен, 1 чл инстантно кафе, разтворено в 2 сл гореща вода.

И къде е брашното? Какво  ще се получи?

1. Включваме фурната да загрява на 180 ºC. Застиламе си тавата с хартия за печене.
2. Разделяме жълтъци от белтъци. Жълтъците разбиваме с 1/3 от захарта. Добавяме разтопения и охладен шоколад и охладеното кафе.  Белтъците разбиваме с останалата захар и внимателно пробавяме към първата смес.
3. Изсипваме тестото в тавата, заглаждаме и слагаме във фурната да се изпече за около 15-20 мин. Когато е готово го поставяме върху леко навлажнена домакинска кърпа, покриваме  и го оставяме за няколо часа.

За крема ни трябват 250 мл сметана, 140 гр бял шоколад (използвах Милка), няколко капки есенция ром. Загряваме сметаната, но да не завира, пускаме шоколада на парченца да се разтопи и ароматизираме с еценцията. Кремът трябва да се охлади първо на стайна температура и после прибираме в хладилника за няколко часа.
Идва ред за навиване на рулото. Намазваме с крема и започваме да навиваме, като едновременно разлепяме хартията от долната страна. Хубаво е да постои 2 часа в хладилника преди сервиране. Може да се поръси с пудра захар или какао и да се предложи с някакъв плод-малини, ягоди...

Аз обаче му гласях облекло от фондан.
Първо наснимах рулото едно хубаво и после  пристъпих към измазване с маслен крем. Оформих с допълнително парче фондан гърлото на бутилката. Облякох ги заедно, за да няма фуги. Боядисах цялата бутилка най-откровено с черен цвят. Къде ти да се мъча да докарвам тъмно- зелено-червени оттенъци и не сгреших.
После довършителните работи - етикет, спиралки за уплътняване, кутията. Остатъка от масления крем го нашляпах по стените на сандъчето. Доста автентично се получи :)
Поръсих за финал с какао.

И като съм започнала с по две заглавия да завърша и с два финала:)

Финал:  това е най-вкусното шоколадово руло - много фино, топящо се, разкош!

Забележки: По-често да се упражнявам в навиване на рула, за да не остават дупки в средата :)

42 коментара:

  1. Страхотно!
    Ама още недоумявам- в бутилката от шоколад има руло, и сандъчето от шоколад...изумително1 Ама по-подробно разкажи, за такива дето нямат такова въображение...
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  2. Ооо, явно нещо пак съм казала не както трябва-рулото е шоколадово, а опаковката и кутията - фондан. Е недей, така, Мария, каква торта видях при теб преди малко, на мен не ми достига въображение да позная какво имаше вътре :)
    Поздрав с широка усмивка :)

    ОтговорИзтриване
  3. Перфектно!
    Но друго не съм и очаквала...очаквам подробности :)

    ОтговорИзтриване
  4. Няма нищо по-удачно от това да напъхаш точно руло за да направиш бутилка :) А и си я докарала много автентично с все сандъка и етикета.

    ОтговорИзтриване
  5. Сладкарско изпълнение:)))Много идейно и красиво изпълнено. Сигурна съм, че е имало WOW ефект:))

    ОтговорИзтриване
  6. Супер идея, изпълнение и реализация Ив! И бутилката и рулото изглежда прекрасно. Гърлото на бутилката само от фондан ли е?

    ОтговорИзтриване
  7. Бутилки в сладкарството да искаш, но бутилки с такъв пълнеж и такова поднасяне- не! Скептична съм към алкохолно- стъкларската промишленост в захарен или автентичен вид, но този път не мога да остана равнодушна. Поздравления за поредната сладка история с неочаквано двойно заглавие и двоен финал!

    ОтговорИзтриване
  8. Много красива бутилка! Не си падам по вино, но виж такъв подарък, с удоволствие бих приела :)
    Заинтригувана съм от пълнежа. Ще го пробвам.

    ОтговорИзтриване
  9. Перфектно изпълнение, невероятна идея и изумително автентичен резултат! Само ти го можеш така, Ив! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря, мили момичета - Кали, Ани, Дани, Буба, Ели, Еви!
    Дани, стори ми се направо кощунство да моделирам гърлото, мачкайки рулото. С фондан стана къде-къде по-чисто, а и парченце за снимка има :)

    ОтговорИзтриване
  11. Ехаааа.....фантастичен подарък!Ивейн,невероятно изпълнение!Бих искала да съм на мястото на рожденика!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  12. Невероятно изпълнение!!! А аз си помислих че бутилката и истинска и е с вино от 1947г.!
    Страхотно е! Рожденника е за завиждане !
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  13. Ивче, изумително, а този тип сладкиши с шоколад, без брашно са страхотия:)
    Прегръдки и още много такива "попадения"

    ОтговорИзтриване
  14. Ив, изумително! Поздравления, поздрави и за рожденика!
    Невероятна си, поклон пред таланта ти!

    ОтговорИзтриване
  15. Чудесно изпълнение, Ивейн!
    А рулото ще се прави съвсем сокоро - и как иначе, с тези защеметяваще снимки...

    ОтговорИзтриване
  16. Страхотна идея, Иве, и невероятно изпълнение! Много е красиво и оригинално, чак се чудя дали не ги сънуваш тези чудни страхотийки:)))) Всеки път като надникна тук не чета рецептите, а си представям истории по твоите снимки. Май експлоатирам блога ти като книга с истории от един по-красив и весел свят :)))
    Поздрави, целувки и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  17. Идеята и изпълнението ме накараха първо да хлъцна а после да онемея :-) Страхотна си!

    ОтговорИзтриване
  18. Нанита, кога ти е рождения ден? :)
    Магьоснико, дали пък не съм разочаровала човека, че не е вино? :)
    Дани, подозирам ги аз отдавна, но все ми се свиди шоколада :)
    Зори, недей така, ще се засрамя :)
    А после ще кажеш дали ти е харесало, Мариета:)
    Както ти харесва, Ел-изборът е твой :)
    Лина,познато ми е това, за което говориш. Напоследък само хълцам и немея, та затова и станах твърде лаконична в коментарите си.

    ОтговорИзтриване
  19. Браво, Ив! Страхотно изпълнение!

    ОтговорИзтриване
  20. Не съм от любителите на алкохола, единственият негов представител, който дълбоко ценя и употребявам с наслада, е червено вино и розе.
    Обаче, гледайки твоите снимки и невероятното ти предложение, съм убедена, че вече си имам ново любимо вино. Прекрасно е, Ив, златни ръце имаш.:)

    ОтговорИзтриване
  21. Винаги е удоволствие да се отбивам тук и да се наслаждавам на креативните ти идеи. Всеки път различно, ново и уникално, майсторско изпълнение. Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  22. Божеееееееее,Божеееееееее .........изумително е!

    ОтговорИзтриване
  23. Съвършено е това! Просто прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  24. Лелеееееее, Ивейн, как го измайстори така!
    Отначало, като погледнах снимката изобщо не схванах, че бутилката е всъщност рулото, помислих я за истинска. Чак после като прочетох и се вгледах стана ясно. Ама, много майсторски си я изработила!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  25. Личи си,че е вкусно.Аз,не мога и не правя рула-никога до сега не съм успявала,но на това ще му се пробвам.Просто изглежда страхотно вкусно,само от снимката!

    ОтговорИзтриване
  26. Пропуснах,да те поздравя за декорацията-страхотна,ако не е от близък план ,няма никога да се сетиш.Невероятен ,талант си!

    ОтговорИзтриване
  27. Много, много ви благодаря -
    Миленка,Рони, Кеми, Ваня, Йоли, Лети, Нели!

    ОтговорИзтриване
  28. Това направо е смайващо, прочетох и разгледах три пъти, докато разбера какво става...:)

    ОтговорИзтриване
  29. Ив, тортата ти е направо феноменална! Идеята за торта бутилка не е новост, но изпълнение като твоето до сега не бях срещала!

    ОтговорИзтриване
  30. Ето къде си крила бутилката и рулото. :)))) Как така в списъка ми за четене в блога ми съм пропуснала тази публикация, не зная.
    Но съвсем откровено ти признавам, че при първи възможен случай ти открадвам идеята, рецептата ще я взаимствам (все пак си я споделила с нас :) ), защото и двете са невъзможно привлекателни! :)
    Поздравявам те, прекрасно изпълнение, страхотен "мъжки" подарък! :)

    ОтговорИзтриване
  31. Ив,аз пак съм на тази рецепта:)
    Четох,четох, исках да проследя технологията на завиване на рулото и разбрах ,че преди завиване се оставя да изстине т.е. не се навива докато е топло.Размера на блата какъв трябва да е,може аз да пропускам ,но не го срещнах.Решила съм да се престраша и да се пробвам на тази невероятна вкусотия:)
    Благодаря ,предварително!

    ОтговорИзтриване
  32. Здравей, Нели! Не се навива топло. Оставя се изстине, може и една нощ, само го покрий с кърпа. Тавата ми е 30/40 см. Блатът е много мек и крехък, не прекалявай с навлажняването на кърпата. Смятам, че е лесно и ще се справиш!

    ОтговорИзтриване
  33. Благодаря за отговора и съвета,ще пиша какво съм сътворила,аз никога не съм успявала да навия руло,като хората,а ще видим с това какво ще направя!
    УСМИХНАТА И ЩАСТЛИВА СЕДМИЦА!

    ОтговорИзтриване
  34. Много ни хареса рецептата,първия път не успях сполучливо да завия рулото,но пък се получи много вкусно и се изяде моментално! Сега изпекох доза и половина под формата на три кръгли блата за рожденния ден на мъжа ми!Благодаря за това,че сподели рецептата и наистина кърпата не трябва да е много мокра,което направих първия път:)

    ОтговорИзтриване
  35. Ив ,направих торта от три блата,за рождения ден на съпруга си ,получи се невероятна вкусотия. Този път спазих указанието за кърпата:) и се справих по-добре от първия път.,
    Всички гости си изядоха парченцето и децата.
    Страхотна рецепта,съпруга ми остана доволен от представянето ми.Искренни благодарности!

    ОтговорИзтриване
  36. Нели, радвам се, че сте останали доволни. Аз съм правила същата рецепта като вита торта, с двойни количества. Изпекох два блата, нарязах ги на по три ленти и завивах.

    ОтговорИзтриване
  37. Колко време трябва да се изчака, за да се сгъсти крема?Вече минаха 2-3 часа и ми се струва, че е много рядък.Започвам да се съмнявам дали ще се получи.Спазих точно рецептата....

    ОтговорИзтриване
  38. Около 4 часа в хладилник смятам, че са достатъчни. По принцип за подобен крем казват да се изчака една нощ. Със сигурност зависи и от шоколада. Може да пробвате да го разбиете с миксер и това също би трябвало да го сгъсти. Но нека постои още малко на студено. Надявам се да се получи и да ви хареса!

    ОтговорИзтриване
  39. Приблизително колко голяма трябва да бъде тавата.яна

    ОтговорИзтриване
  40. Извинявам се, видях, че по-нагоре пише за размера на тавата. Но да попитам тъмно кафява или светло кафява захар?

    ОтговорИзтриване
  41. Ползвах светлокафява захар.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails