неделя, 27 март 2011 г.

Баницата - многолистна с мая

Обещах. Ето я. Многолистна, за да е в тон с нарастващия брой публикации и изпитани рецепти :)



За моите "големи" размери на тавите продуктите ще ви се видят твърде малки като количества, но спокойно може да си ги удвоите.

за тестото: 10 гр прясна мая, 1 чл захар, 1/2 чл сол, 1 чл олио, 2 капки оцет, 100 мл вода, 250 гр брашно

за плънката: 100 гр сирене, 1/2 разбито яйце

за намазване:  2 сл мас

Начин на приготвяне:

1. Маята се посипва със захарта и се изчаква докато стане на кашичка. Добавя се хладката вода, олиото, солта и оцета. С постепенно прибавяне на брашното се замесва гладко тесто.
2. Разточва  в приблизително правоъгълна форма с размери около 30/30 см. Намазва се добре с разтопената мас. Раделя се мислено на три части. Прегъва се едната крайна третина върху средната. Намазва се. Прегъва се другата крайна третина върху средата. Намазва се пак и по същата процедура  се сгъва на три до квадрат. Слага се в найлоново пличке и се оставя във фризера за около 20-30  минути.
3. Като се извади отново се повтаря същото действие с разточване, намазване и сгъване. Отново престоява на студено.
4. Разточва се за трети път до рамер два пъти по-голям от тавата за печене. Върху половината се поставя плънката, но да не е много кашава. Захлупва се с другата половина. Слага се в тавата, разрязва се на парчета - големина и форма според  предпочитанията ни - правоъгълни, триъгълни. Прорезите се поливат със сгорещено олио.
5. Баницата се слага във судена фурна. Пече се първо отдолу ( ако фурната има такава опция. При мен няма, затова пекох на вентилатор на 200 градуса).

Забележка: При увеличаване на дозата, тестото се дели на две топки и всяка се обработва  три пъти по описания начин. При сглобяването единия разточен лист остава отдолу, слага се плънката и отгоре другият разточен лист.

18 коментара:

  1. Ив, нали знае че у нас сме любители на баница/разбирай мама :)/
    Предложението ти ме заинтригува, а и има много апетитен вид!!!!!
    Прегръдки и една нова седмица с много пролетно настроение!

    ОтговорИзтриване
  2. Интересна рецепта и чудесно изпълнение!

    ОтговорИзтриване
  3. Невероятна е! Просто изкусителна!

    ОтговорИзтриване
  4. Идеална е, Ив и ще я пробвам задължително. Благодаря за споделената рецепта и красива снимка!
    Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна баница. Най-ми допадна, че няма нужда да втасва няколко пъти . Такива неща обичам - хем вкусни, хем да не отнемат много време! :)
    Поздрави и пожелания за слънчева и приятна седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Бравос, бе!!! Чудна е! Хайде още едно рецепченце към списъка си добавих :))
    Много усмивки

    ОтговорИзтриване
  7. Аууу страшни банички! С една дума ме нави:) Аз напоследък така и така се вманиачих в точенето, това няма как да го подмина просто ей така.

    ОтговорИзтриване
  8. Мммм... вкусно :) от известно врме експериментирам с баници :) ръчно направени, не с готови кори :) тази ще се прави със сигурност :)

    ОтговорИзтриване
  9. Колко жалко, че в момента вкъщи спазваме разделната 90-дневна диета.
    Поздравление от мен.
    Ив, успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Тъкмо от няколко дни ме гризе съвестта за непрекъснаитте хлебчета, багети, кексове и сладкиши, който правя и реших малко да огранича тестените изделия и ти се появяваш с цялата тази красота и аромат ;-))) ....
    Ограничението се отлага ;-)))
    Страхотна снимка и многооооо вкусна баница ;-)))
    Хубава и изпълнена с приятни емоции седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Dani, едва ли ще е нещо ново за мама и теб, щом сте любители и сте опитали много, но се надявам да останете доволни.
    Траяна, благодаря ти!
    Весела, по външния вид има какво още да се желае, но спрямо първия опит, тази си е направо красавица :) Но красива или не си е много вкусна!
    Магьоснико, пак си гълта време покрай многократното разточване, но струва си.
    О, Ина, ако знаеш и моя списък... :)
    The Witch, и аз я изпробвах, но покрай разни изкушения само до към 30 я докарах :)))
    Зори, на мен пък твоите солетки са ми приоритетни, да знаеш!
    Еви, разбирам колко важни са снимките и твоят комплимент много ме окуражава.
    Ирена, аз съм така от повод на повод, а те пък са се заредили един след друг. Все отлагам ограниченията и аз :)))

    Благодаря на всички за хубавите думи! Нека и вашата седмица е заредена с много пролетно настроение!

    ОтговорИзтриване
  12. Ив, всъщност аз нямам нужда от отслабване. При 170 см тежа 61-62 кг. Супер съм си, но половинката има излишни килограми. Макар да звучи нелогично, заради неговата диета се научих да правя сладкиши и тестени изделия - за въглехидратния ден. Така започнах с публикациите в блога. :)))

    ОтговорИзтриване
  13. Непременно ще я пробвам. До сега не съм правила многолистна баница и ми направи впечатление поливането със сгорещено олио в разрезите на баницата и печенето на вентилатор, така че непременно ще се тества:)
    Благодаря ти, Иве, за рецептата и прекрасните снимки!

    ОтговорИзтриване
  14. Веднага, след като видях рецептата и "вкусните" снимки, приготвих доза за семейството - веднага бе ометена - резултата беше чудесен! И си казах, че вече една доза няма да правя.
    Тази вечер направих тройна :)) Родителите ми преядоха и казаха - утре за закуска искаме отново :))
    Всички сме във възторг от тази баничка, благодаря!

    ОтговорИзтриване
  15. Най-голямата награда и удовлетвоерние от цялото суетене около блога е това, някой да сподели, че е пробвал и останал доволен. Благодаря за доверието, Милена! Радвам се, че всички сте останали доволни!
    Ел, за мен е удоволствие да споделям откритията си!
    Тhe witch, ако питаш моите познати и аз няма мужда от сваляне, но пуста женска суета :))) Но като ми гледаш и тематиката на блога дали ми е лесно да поддържам линия? :)))

    ОтговорИзтриване
  16. Ив, направих днес баницата - стана невероятна. Благодаря ти за споделената рецепта! Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  17. Еви, толкова се радвам :) Прегръдки и за теб!

    ОтговорИзтриване
  18. Как съм изпуснала тази рецепта...
    На Коледа това ще бъде на трапезата ми гарантирано.
    Благодаря, Ив.:)))

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails