сряда, 16 март 2011 г.

Неговите любими курабийки

Може като папагалче да повтаря след сестра си 'любимите ми', но всъщност много добре знае какво иска и как се прави. Неговите курабийки трябва:

1. Да се месят - за да може със запретнати до лакти ръкави да мачка и той топче тесто;
2. Да се точат - за да може после на това топче да му бъде взета душицата с голямата точилка;
3. Да се изрязват с формички - което означава да се правят със замах отпечатъци, но да няма ни една изрязана фигура;
4. Да са съпроводени с порядъчно количество брашно по плота, дрехите и пода;
5. Да имат и шоколад.




Предполагам, че е ясно къде тайно замина топчето с извадената душица (естествено в кофата), а аз така междувременно разточвам, изрязвам, слагам в тавата, посипвам със захар, пека, украсявам и предлагам любимите му курабийки. Ако случайно пропусна да извадя навреме втората тава и курабийките станат по-мургавички и хрупкави, тогава влизат и в моите фаворити :)




Маслени курабийки с шоколад

Продукти: 100 гр захар, 100 гр меко масло, 1 жълтък, 225 гр  брашно, 2 сл прясно мляко,

За декорация: около 50 гр шоколад

Начин на приготвяне:

1. Включваме фурната да загрява на 200 ºC. Застиламе си тавата с хартия за печене.
2. Заделяме 2 сл от захарта. Останалото количество разбиваме заедно с маслото. Прибавяме жълтъка, млякото и замесване с брашното твърдо тесто.
3. Разточваме, изрязваме с  ринг или чашка. От тук нататък имаме два варианта. Да посипем със заделената захар наредените в тавата сладки или една по една да ги притискаме от едната страна в захарта (по-малко загуби има :)
4. Печем 12-15 минути до златист загар.
5. След като изстинат върху всяка курабийка слагаме по 1 кафена лъжичка от разтопения шоколад и разнасяме  артистично от центъра навън с клечка за зъби.


19 коментара:

  1. Ех, че не мога да си грабна поне една... ;-)

    Ивейн, харесват ми снимките, а сладките излъчват толкова сладост, уют и добро настроение!

    Пожелавам ти ведрина и усмивки, здраве и успех!

    Поздрави и :-))

    ОтговорИзтриване
  2. Много добре изглеждат.Мисля да се развихря и аз в кухнята.Само да попитам,стават ли твърди след това или имат онази хрупкавина след като са готови.
    Магнолия

    ОтговорИзтриване
  3. Много апетитно, много усмихнато и много слънчево настроение има в тези курабийки! Ясно е - ще се запретва месене, точене, изрязване и ... нападане от лакомници ;)

    ОтговорИзтриване
  4. Точно това са основните и задължителни 5 златни правила за добрите курабийки! Браво! Само така!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни са, тъкмо за децата!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудно изглеждат, представям си колко са вкусни:).
    Приправиха ми се курабийки:).

    ОтговорИзтриване
  7. Дими, много ми става хубаво от добрината, която излъчваш с всяка твоя дума. Благодаря за пожеланията, нека ти се връщат многократно!
    Поздрави!
    Магнолия, не са като сухар, но не са и меки :)
    Габи, приятно забавление:)
    Усмихваш ме, Йоли :)
    Бързи, лесни, вкусни, Траяна :)
    Аелис, и на нас :)

    ОтговорИзтриване
  8. Иве, много е хубаво, че отсега знае какво иска :)
    А курабийките са много вкусни!
    Поздравления за избора!

    ОтговорИзтриване
  9. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  10. Той е малък,но вече знае :-)
    Браво на вас за вкусните курабийки! :-)
    Чудесни снимки, Ив!

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  11. :)
    Вкусно и забавно!
    Няма начин, ще ги пробвам и задължително ще са налице първите четири точки...

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасни са, Ив! И аз бих искала да си взема няколко, но пък лесно се приготвят и ще ги спретна на децата. :)
    Прегръдка с пожелания за хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  13. Изглеждат страхотни и много вкусни, Ив! Непременно ще ги пробвам в скоро време :).

    ОтговорИзтриване
  14. Чудесни са!
    Точно нов вариант, с който и моите палавник и палавница да се мацотят, докато аз мятам основните количества във фурната :) Много точно си описала процеса на приготвяне в компенията на малчуган :))
    Благодаря за рецептата!
    Пожелавам ти чудесни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  15. Dani, кога хубаво, кога не- трудно се излиза с него на глава :)
    Таня, да ще могат. Запазват формата си при печене, не трябва само да ги посипваш допълнително със захар. Но айсингът ще компенсира сладостта. Мисля, че не би им се отразило, ако престоят няколко дни. Успех!
    Поздрави, Миленка! :)
    Риа, Еви, Елиа, Лети-силно се нaдявам да останете доволни!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  16. Ивей сладките са страхотни....
    От тях лъха на домашна идилия и уюут.
    А още по-хубаво, е че имаш тайна съставка - малък помощник
    Без тази съставка сладките не стават толкова вкусни и излъчващи хармония и завършеност!
    Винаги ми е изключително приятно да те посещавам ;-)))!

    ОтговорИзтриване
  17. Ивейн, изглеждат невероятно! Наскоро пробвах нещо подобно, но бяха с канела и канелени пръчици и ги бяха пуснали само покрай Коледните празници и от тогава не мога да ги намеря

    ОтговорИзтриване
  18. Ирена, винаги си добре дошла :)
    Сватбени торти, (Димитър, може би?)дано ги намериш, а защо не си ги приготвиш сам-колко му е да ръснеш малко канела :)

    ОтговорИзтриване
  19. Да, Митко е :) Ми май-няма да успея да ги намеря, поне не до следващата Коледа (оказа се, че само тогава ги пускат в продажба :) Ще експерентирам и ще кажа за резултата :)

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails