вторник, 22 февруари 2011 г.

Един крем - два десерта

Често времето е кът, искаме да се представим подобаващо с някой вкусен десерт, или просто ни се похапва нещо сладко...Обичаме Тирамису, но се опасяваме примерно от използването на сурови яйца... Ето две предложения, които са много лесни за приготвяне и с които имам удоволствието да гостувам във Вкусният Форум на My Worlds след любезната покана на Йоли.



ОРЕХОВО ТИРАМИСУ
За 6 порции


Продукти: 250 г Маскарпоне, 100 мл подсладено кондензирано мляко, 12 бр готови ореховки (от големите), 1 ч силно кафе, 2 сл ликьор, ром (или заместен с есенция ром)

За гарниране: кафява захар, мини ореховки


1. Маскарпонето се разбива заедно с кондензираното мляко.
2. Кафето се смесва с рома или есенцията.
3. В купичките се поставя на дъното по една ореховка. Залива се с 1сл от кафеената смес.
4. Слага се половината от крема.
5. Втори ред ореховки, по 1 сл кафе, крем.
6. Оставят се в хладилника за няколко часа. Колкото повече престои десертът, толкова по-хубав става.
7. Преди сервиране се гарнира с кафява захар и мини ореховки.




 

КОКОСОВО ТИРАМИСУ
За 6 порции


Продукти:  250 г Маскарпоне, 100 мл подсладено кондензирано мляко, 2-3 сл кокосови стърготини, 12 бр готови кокоски , 1 ч сок от компот от праскови, есенция ром

За гарниране: кокоски, кокосови стърготини


1. Маскарпонето се разбива заедно с кондензираното мляко, прибавят се кокосовите стърготини.
2. Сокът от компот се смесва с есенцията.
3. В купичките се натрошава по една кокосова бисквитка. Залива се с 1сл от сока.
4. Слага се половината от крема.
5. Втори ред натрошени кокоски, по 1 сл компот, крем.
6. Оставя се в хладилника за няколко часа. Колкото повече престои десертът, толкова по-хубав става.
7. Преди сервиране се гарнира с кокосови стърготини и бисквитка.

18 коментара:

  1. Звучи страхотно, изглежда вълшебно!

    ОтговорИзтриване
  2. Не само звучи страхотно,но и изглежда страхотно.Вълшебница е Ивчето ... вълшебница.

    ОтговорИзтриване
  3. Иве, от любимите ми -бързо, лесно и вкусноооо :)
    Поздрави и за гостуването в сладкото форумче!

    ОтговорИзтриване
  4. Както винаги чудесно на вид, а сигурно и на вкус.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасни са и двата варианта и май трябва да ги опитам задължително!
    Прегръдки с пожелания за хубаво утре, Ив! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ти си гениална! Как не ми беше хрумвало да сега да сложа ореховки в тирамисуто! Това ще го направя мигновено!

    ОтговорИзтриване
  7. Вкусно и ефектно! И двата варианта ми харесват! :-)

    ОтговорИзтриване
  8. При мене никога не се достига фазата да престои в хладилника :D (както винаги изглежда невероятно)

    ОтговорИзтриване
  9. Не знам снимките ли са по-хубави или рецептата, а винаги е хубаво да вървят ръка за ръка, както в случая. Поздравления за интересното гостуване ;)

    ОтговорИзтриване
  10. Ивейн,
    отново прекрасни рецепти, идеи и снимки.
    Поздрави и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Иве, наистина много хитро и много вкусно:) При първа възможност ще го опитам с ореховки.

    ОтговорИзтриване
  12. Много ме радват положителните ви отзиви, приятели! Надявам се да останете доволни, ако се доверите на кой да е от вариантите ;).
    А с ореховките наистина уж познато, но различно.

    Йоли, още веднъж благодаря за поканата! Ако не беше тя, не се знае кога щяха да бъдат документирани тези кремчета-обикновено бързо свършват:)

    Желая на всички един приятен завършек на седмицата!

    ОтговорИзтриване
  13. Любими съставки.. чудни кремчета!

    Браво, Ивейн!

    Поздрави и :-)))

    ОтговорИзтриване
  14. Веднага си записах рецептите. Много обичам тирамису, но наистина се притеснявам от суровите яйца. Съставките на тези кремчета и на мен са ми любими.
    Поздрави и хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  15. Много вкусни рецепти наистина :) с предимство да са бързи и лесни :) Хубава седмица ти желая!
    Боряна

    ОтговорИзтриване
  16. Прекрасната Ив, всичко, до което се докоснеш, излъчва финес.

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails