Музата ми някъде се е запиляла...
Затова и тук не мърдат нещата наникъде....
Но не съм се спряла да се ровя в готварски книги, да изпробвам нови рецепти...
и да се чудя как може толкова време да заобикалям темата браунис???
Нещото, което сто процентово задоволява изискванията ми за вкус и сладост.
Прекрасен е!
Хрупкав, сочен, дъвчащ, наситен, шоколадов....и лесен.
Продуктите:
50 гр масло,
120 гр натурален шоколад,
175 гр кафява захар (1 чаша с вместимост 150 мл или около 12-13 с.л. със заоблен връх),
2 яйца,
1 с.л. инстантно кафе,
1с.л. гореща вода,
90 гр брашно ( 1 чаша с вместимост 150 мл или около 8 с.л. със заоблен връх.) ,
1/2 чл бакпулвер,
щипка сол,
50 гр орехи ( около 2/3 от обема на същата чаша или 4-5 супени лъжици)
Приготвяне:
1. Загрява се фурната на 180ºC. Правоъгълна форма с размери 15/24 см се застила с хартия за печене.
2. На водна баня се разтопяват шоколада и маслото. Сместа се оставя да се охлади
3. Яйцата се разбиват със захарта. Добавя се разтопения шоколад. Кафето се разтвяря в горещата вода и се прибавя към сместа.
4. Брашното, бакпулвера и солта се пресяват. Рабъркват се към основната смес.
5. Накрая се разбъркват и счуканите на едро орехови ядки.
5. Накрая се разбъркват и счуканите на едро орехови ядки.
6. Тестото се изсипва във формата, заглажда се и се пече около 20 минути.
7. След като се охлади се нарязва на квадрати.
На това се казва вкусно начало на седмицата :-) Браунис с вкус на мока ми звучи неустоимо!
ОтговорИзтриванеСпорна и весела седмица, Ив! :-)
Чудесен е, Ивейн!
ОтговорИзтриванеДъщеря ми обожава браунис и много ще се зарадва, ако й направя тново :)
Успешна седмица с много усмивки! :)
Обожавам Браунис - един наистина лесен и страхотен сладкиш!
ОтговорИзтриванеСпорна седмица!
Дано да е спорна, момичета, че напрегната се очертава :)
ОтговорИзтриванеДа е сладка и успешна и на вас, Милена, Тони, Мария!
Май няма човек, който е опитал браунис и не го е харесал ;) И на мен са ми любими, но не се бях сещала за тях скоро. Много са красиви твоите парченца.
ОтговорИзтриванеТова е единственият шоколадов десерт, който харесвам! Чудесни снимки! Ще пробвам и твоят вариант на браунис, много добре звучи:)
ОтговорИзтриванеНезнайно защо и аз все го заобикалям, но нали твоят е мока, няма как да го пропусна, Ив!
ОтговорИзтриванеСнимките са супер, не се оправдавай, ами се хващах за работа... :)
Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица!
Мерси, Ели!
ОтговорИзтриванеРуми, Ева, мъчих се като грешен дявол една година да го докарам това бяло на снимките и ей го-успях!!! Сега вече мога да си помечтая за дъските ...:)))Кой знае колко време и тях ще мъча :)))
Лулу, изпревари ме, ще чакам отзиви за вкуса, защото и ма мен ми мина еретичната мисъл да съчетая браунис и крем в торта.
Еви, забелязах аз, че си пристрастена към кафето :)
Страхотен и сладкишът, и снимката!
ОтговорИзтриванеИве, браунис-а е мечта :)
ОтговорИзтриванеА твоята рецепта е още по-ароматна,
с вкус на мока!
Снимките са прекрасни!
Поздрави и шоколадова на вкус, седмица!
Ивейн, прекрасна рецепта с още по-прекрасно изпълнение...дояде ми се, а днес употребих всичкия си наличен шоколад - има няма 400 грама...ще трябва да набавя нов.
ОтговорИзтриванеИвка, всичко е чудесно, рецепта, снимки, публикация.:)))
ОтговорИзтриванеА бялото ти наистина е за пример.:)))
О, дааа! Сетра ми прави и това е може би най-голямата ми слабост... Брауни-то! Няма друг такъв вкус!
ОтговорИзтриванеПоздрави :)
Задължително ще пробвам :), изглежда прекрасно)
ОтговорИзтриванеPrekrasna rezepta! Vednaga 6te ia probvam! Snimkite ti sa neveroiatni!!!
ОтговорИзтриванеНадявам се да ви хареса, решите ли да приготвите по тази рецепта, Ели, Ива!
ОтговорИзтриванеViokla, подозирам как и на нас ще ни стане слабост, може и затова умишлено съм страняла от него :)
Рони, уаууу, какъв пример само :))) Много си мила винаги!
Мариета, завидни количества си употребила. И при мен се наблюдава подобна тенденция :)
Дани, Траяна, благодаря за коментарите!
Ивейн, това е един от най-любимите ми шоко десерти, а с кафе трябва да е неустоим! Копвам си рецептата ти във фейворитс и при първи удобен случай ще я пробвам.
ОтговорИзтриванеПривет Ивейн:)
ОтговорИзтриванеХаресах си няколко рецепти вече и ми се искаше да направя и тази.Но в главата ми излезе един въпрос:къде е брашното?Има го в продуктите,но не и в мейкинга.Предполагам,че може да се сложи преди орехите,но все пак исках да попитам,в случай,че има значение.Благодаря предварително.Поздрави :)
Абсолютно вярно :))) Пропуснала съм ги - и брашното, и бакпулвера и солта. Винаги си ги пресявам заедно. Добавят се накрая, преди орехите.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за зоркия поглед и успех! Дано Ви хареса!
Здравей отново Ивейн :)
ОтговорИзтриванеНай-после успях да направя този страхотен сладкиш!Благодаря за рецептата и поздравления :)
Само исках да те помоля за нещо.Ако е възможно да напишеш мерките в лъжици,понеже все още не разполагам с кухненска везна и ми е малко трудно да преценя количеството.Не знам дали,защото не улучих мярката,но блатът ми се наду,а после спадна.И по средата остана малко по-мек,а отгоре се начупи.И въпреки това беше уникално вкусен :)Вече е включен в списъка с любимите и ще се приготвя често.
Поздрави и весело посрещане на Великденските празници :)
Мога ли да откажа на подобна молба? Ще се постарая да измеря продуктите и да ги опиша. Затова и си купих везна, доста често рецептите, които искам да приготвя са в грамажи.
ИзтриванеНачупването на повърхността смятам, че е нормално. Меката вътрешност - също.
Опитайте и браунис с фъстъчено масло - също е уникално вкусен десерт!
Хубави празници!
Благодаря за бързия отговор :)
ОтговорИзтриванеИ аз мисля да си купя,но не знам дали ще е скоро.В момента съм на тема бебешки работи.И макар,че се опитвам да си набавя едно-дуго,не мога да смогна със всичко :)
Предполагам,че е нормално,защото съм пробвала един купешки браунис по "оригинална" рецепта,който също се чупеше.Но не толкова.Моят стана ронлив като цяло и не мисля,че това е желаният ефект.А и все пак го сравнявам и с твоя :)
Не съм видяла този с фастъчено масло.И макар то да не ми допада много,ще я погледна,а може и да пробвам
Ще чакам новите мерки за следващия път.Благодаря ти предварително :)
Ще пробвам за неделя да си изпълня обещанието.
ИзтриванеДобавих нужните пояснения за количествата, измерени в чаши и лъжици. Направила съм и снимки, но когато успея ще добавя и тях.
ИзтриванеПоздрави!
Христос Воскресе!!!Нeka Господ донесе светлина в дните ви и мир в душите ви!
ОтговорИзтриванеДобър ден Ивейн :)
Надявам се ти и семсйството ти сте имали много приятни моменти по време на празниците:)А може би и нещо ново си сътворила в кухнята?!!
И аз съм намислила да си купя везна.Набавям си едно-друго когато си харесам нещо или ми е необходимо за определена рецепта.Но в момента съм повече на бебешка вълна,отколкото на готварска.Готвенето ми е като "бягство":)С него се разтоварвам от тежкия ден покрай дивото ми малко детенце и вече порасналото дете-мъжа ми:)
Относно резултата от първия ми опит,мисля,че беше малко повече отколкото трябва.Опитвала съм браунис само веднъж(беше купешки) и също се чупеше,но не както моя,а отвътре беше доста по-твърд.
Тези дни ще сме нагости и съм решила да го направя пак.Дано се получи по-добре!
Поздрави :)
Воистина Воскресе!
ИзтриванеБлагодаря за пожеланията, да се връщат многократно!
Приятни моменти - да! Нови творения в кухнята - няма:) За добро или не по празниците сме винаги при нашите родители -или моите или на съпруга ми. Естетсвено, суетнята около приготвянето на празничната трапеза - е чест на домякинята. Поради тази причина нямам представени празнични рецепти :)
Бебешката вълна ми е много любима, бих я изживяла за трети път, ако е писано. То и бебетата общо взето са "виновни" за всичко което се случва на тази станица.
Убедена съм, че гостите ти ще останат очаровани!!!
Ако искаш можем да си приказваме сладко на и имейл - ivanka_yaneva@abv.bg
Поздрави!!!
Направих този браунис сега по празниците. Страхотен, страхотен!!!!!!Яна
ОтговорИзтриване