Когато няма - няма. Има ли - по много е.
Преди седмица, освен със влюбените пейки в снега, се занимавах и с един доста оптимистичен сладък проект. Правих неща, за които не подозирах, че мога. Чувствах се удовлетворена и окрилена.
Сега ежедневието е натоварено с онези другите проекти (и пак по много - не се оплаквам), които също носят особено задоволство. Затова ще използвам момента да пласирам малко "залежала миналогодишна стока" :) Спокойно, в срок на годност е. Поне все още я намирам за привлекателна на вид. А за вкуса - спор няма. Най-изпълняваната от мен рецепта в последно време. Под фондана на тази и тази се крие точно кейкът, за който ще пиша сега. Представих вече подобен вариант, но настоящият определено го превъзхожда леко, както от гледна точка на изпълнение, така и вкусово, поне според моята преценка.
Напусках разни жокери, да си споделя и за реформите, които предстоят. Ще се опитам да направя каталог най-често приготвяните от мен торти. Естествено ще бъдат представени и с парче, затова и секцията, в която могат да се открият ще се казва "в разрез". Всички други торти, които могат да послужат само за плакнене на очи (днес съм се разделила нещо със скромността...:), но не и за слюнкоотделяне, ще се намират в секцията "в изглед".
Да започна с изгледа, нали преди да разрежем тортата все пак й се любуваме отвън? Украсата-семпла, малко топченца и панделки ( или медали за заслуги :))) и богата шоколадова обвивка.
Devil's Food Cake
по David Lebovitz (с промени)
За една по-височка торта, диаметър 22 см - 16 солидни парчета
Продукти:
блат: 345 гр брашно, 1 пакет какао на д-р Йоткер (50 гр), 2/3 чл сол, 1 1/2 чл сода бикарбонат, 1/3 чл бакпулвер, 170 гр меко масло, 450 гр захар, 3 големи яйца, 180 мл силно кафе (или 1 сл инстантно кафе +180 мл вода), 180 мл прясно мляко
шоколадов ганаш: 400 гр шоколад (ползвах 2х200 гр шоколадов кувертюр), 180 гр вода, 255 гр масло
препоръчително: 200-300 гр конфитюр ( боровинков, ягодов - и с двата вида е чудесно, може да се варира с количествата и вида според предпочитанията. Определено дава допълнителна сочност на блата. )
Начин на приготвяне:
1. Фурната се загрява до 180ºC .
2. Брашното, заедно със солта, бакпулвера, содата и какаото се пресяват.
3. Маслото и захарта се разбиват около 5 минути.
4. Едно по едно се прибавят яйцата (стайна температура) до пълното им усвояване.
5.Смесват се кафето и млякото.
6. На два пъти, редувайки ги, сухи и течни съставки се прибавят към яйчената смес.
7. Готовата смес се разделя на две части, които се изпичат по отделно в застлана с хартия за печене форма. Бордът на формата може да не е покрит с хартия, но да е намазан и поръсен с брашно.
8. Всеки блат се пече около 20 минути. Готовността се проверява с дървен шиш. Трябва да излиза сух. Друг начин да се установи дали блатът е изпечен е като започне да се отлепя от стените на формата за печене.
9. Готовите блатове се охлаждат върху решетка. Когато са напълно изстинали се пристъпва към отлепване на хартията от долните им страни и разрязването им по хоризонтала на две равни части.
10. Докато блатовете се охлаждат може да се приготви ганаша. На водна баня се разтопява шоколада, начупен на парченца с добавената вода. Прибавя се и маслото и се бърка до разтопяването му. Кремът се оставя да изстине на стайна температура.
11. Всяка половинка от блатовете се намазва обилно със сладкото и се захлупва отново с другата част.
12. Кремът се разделя на около три части. С едната съединяваме двата блата, с втората намазваме обилно горната повърхност на тортата и с третата част измазваме околовръст.
13. Готовата торта се съхранява на стайна температура. Вкусна е в деня на приготвяне, на следващия също, но ако случайно е останало парче и за по-седващия ден, не отстъпва и грам по качество!!! Ако тортата престои и в хладилник пак няма да пострада :)))
Семпла,нежна и изчистена торта!Обичам такива.Предполагам,че и на вкус е прекрасна .. с боровинки и много шоколад няма как да не бъде.Ивче,супер си просто!
ОтговорИзтриванеАплодисменти!
ОтговорИзтриванеОбичам шоколад :)
Любима рецепта, особено за шокохолици :-)
ОтговорИзтриванеМного нежна и изчистена торта, Ив!
Мммм, какъв шоколадов разкош. С тези боровинки предполагам, че вкусът й ще е невероятен. Ех, защо не мога да готвя:(
ОтговорИзтриванеУспех с другите проекти!
Поздрави и целувки от нас:)))
Ив, а някъде да се казва нещо за ...ленените кърпи, които ще се раздават за жадно взрени очи и широко отворена уста...има ли?
ОтговорИзтриванеСякаш знаеш, че всички си "падаме " по шоколад :)
ОтговорИзтриванеТази "дяволска" торта е дяволски съблазнителна!
Поздравления, Ив!!!
Прелестна! Тортата е станала умопомрачителна! Огромни поздравления!
ОтговорИзтриванеКомбинацията от цветове е страхотна, дизайна на тортата, както винаги, е стилен и прекрасен.
ОтговорИзтриванеЗа вкуса не се и съмнявам, че е супер.:)
Ооо, фантазия! Красота!
ОтговорИзтриванеЙоли, дори и за домашна консумация да е, колко му е да си доставиш и естетическа наслада, като положиш минимални усилия, намацаното нещо с много шоколад да изглежда привлекателно :) Но то май няма непривлекателен шоколад, като се замисля :)))
ОтговорИзтриванеЗори, и аз :)))
Миленка, и на мен ми стана любима.
Как да не можеш, Ел? Само така си мислиш. Май ще правим обмяна на опит, че съм зациклила с иглите :)))
Ами освен едно бутонче и за ленени кърпи да сложа там горе :) Ей, ДИва, винаги ме разсмиваш :))))
Дяволската има защо да се казва така, очевидно. Още ангелските не съм проучила, обаче, Дани :)
Лулууу, да видиш как светкаха очичките на всеки, който влезеше и я зърнеше. Но то си стана класика, който влезе у нас да пита къде е тортата ( а не има ли? ) :)))
Рони, въртя, суча и все към лилавото бия без да се усетя, правя ли си торта за мен :)За вкуса-ти я прави доста прди мен и отлично знаеш!
Дина, мерси!
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеИве, насреща сьм за обмяната на опит, но те предупреждавам, че сьм мнооооого зле:)))) Щом вкьщи мьжа ми готви....
ОтговорИзтриванеОх, че красота! И с шоколад! Отдавна й се канех, но дъщерята като видя твоята, я поиска веднага за рождения си ден, така че ще се прави! Дотогава, само мога да си мечтая за вкуса! :)))
ОтговорИзтриванеТова си е направо шедьовър! Ех, че вкусно изглежда :)
ОтговорИзтриванеЩе започна с колажа от снимки, прекрасен е! И тези цветове, ахх... супер са! При тази препоръка задължително ще пробвам точно тази рецепта за devil's food cake.
ОтговорИзтриванеПак си правила нещо, изглеждащо неустоимо вкусно, и пак не си ме поканила на парче (при това "солидно").
ОтговорИзтриванеkrasota! obozhavam 6okolad :-)
ОтговорИзтриване