Не зная страстта към сладкото дали се предава по наследство, но моята определено съм я взела от човека, който с лекота върти сложни сладкиши. Потвърждение на поговорката, че крушата не падала по-далеч от дървото. Като прибавим и желанието за наситен шоколадов вкус-картинката става съвсем ясна. Първата торта, която правя за Моята майка. Кръгла годишнина. Миналата година подходих с дистанционни поздравления и символичен снимков материал на още по-символично нещо, накичено с рози. Неусетно сега пак към тях се насочих. Нещо и като поправителен :)
Да ми е жива и драва! Поводи, надявам се да не липсват, за да изпълня и другите си идеи, които също тъй добре биха й паснали. Дали ще прозвучи станно, ако кажа, че тази торта много й отиваше? Но най-хубаво е когато получиш положителни отзиви за вкуса, когато не остане и трошица в нито една чиния, когато те помолят за рецептата, за да я направят за Новогодишните празници :)
Почти бях наясно коя ще е. След като Диди, а после и Вероника я презентираха, нямаше как да остана равнодушна. Последва внимателно сравняване на количествата, търсене на разликите и преценки кое би било по-добро и за децата. Взех решение да изпълня рецептата на Марта Стюарт. Седмица по-късно имах възможността да изпробвам и другата и да си направя своите изводи.
Devil's Food Cake
Рецептата:
Блат: 200 гр брашно, 1/4 чл сол, 1/2 чл хлебна сода, 170 гр масло, 320 гр захар, 2 големи яйца, 1/2 чч прясно мляко, 50 гр какао ( 1 пакет на д-р Йоткер ), 1/2 чч гореща вода, 1 капсула ванилия.
Шоколадов ганаш: 170 гр натурален шоколад, 1 чч сметана
Пожелание сладко от ягоди.
Начин на приготвяне:
Продуктите трябва да са със стайна температура
1.Фурната се загрява на 175 градуса. Форма с диаметър 24 см се застила с хартия за печене.
2. Пресяват се заедно брашното, солта и содата.
3. Какаото се разтваря в горещата вода, оставя се да се охлади, след което се смесва с млякото.
4. Маслото се разбива заедно със захарта на пухкав крем. Прибавят се едно по едно яйцата, ванилията.
5. На три пъти се прибавя брашното към сместа, редувайки го с какаото.
6. Изпичат се два блата, всеки по около 20 минути. Охлаждат се върху решетка.
7.Сметаната се загрява на котлона и в нея се слага начупения шоколад. Бърка се до пълното му разтопяване. Охлажда се на стайна температура, а после още 2 часа в хладилник. Преди употреба се разбива за кратко с миксер.
Сглобяване на тортата:
Поставя се единия блат обърнат с долната си повърхност в тортен ринг и се намазва с ягодово сладко. Изсипва се ганаша. Намазва се долната повърхност със сладко на втория блат и се поставя върху крема. Оставя се да стегне на стайна температура.
Оцеля при пътуването. Само "антенките" бяха леко клюмнали :)
Моите коментари:
1. Не съм се придържала дословно към рецептата на Марта Стюарт. Изпълних половината доза за блат и 1/4 от дозата за крем, поради факта, че тортата е облечена със захарен фондан. Ако се покрива с крем отгоре и отстрани, то той трябва да е двойно (340 гр шоколад и 2 чч сметана)
2. Използвах изцяло натурален шоколад и общия вкус на тортата се балансираше със захарното покритие. В противен случай може би е добре да се комбинира млечен с натурален шоколад.
Ив, тортата е разкошна! Майка ти няма как да е останала равнодушна при това сладкарско произведение!
ОтговорИзтриванеИмам въпрос относно захарното покритие - използва оцеветен в кафяво фондан или изоплазва шоколадово покритие?
Ивче, да е жива и здрава майчето ти :)
ОтговорИзтриванеА това дяволксо изкушение няма как да не е вкусно!
Поздрави!
Ивеин прекрасна тората за прекрасен повод!
ОтговорИзтриванеИве,да ти е жива и здрава майката.Прекрасна дъщеря има! Тортата е фантастична!
ОтговорИзтриванеИвейн,
ОтговорИзтриванеИ моите поздравления към теб и твоята майка -
здраве и много щастливи моменти заедно!
Прекрасна торта!
Прекрасно бижу за чудесен повод си приготвила, Ив! Не мисля, че който и да е може да остане равнодушен към това вкусно изкушение! :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и пожелания за здраве и дълголетие за теб, и за рожденичката! :)
прекрасна торта за прекрасен повод
ОтговорИзтриванеЛулу, с шоколадовото покритие трудно се спогодихме, затова си оцветих фондана, исках да прилича на шоколад и май съм успяла :)
ОтговорИзтриванеДани, права си!
Йоли, радвам се много да те срещна тук! Благодаря за милите думи! Понеже съм наясно какви са предпочитанията ти към декорациите, съм поласкана да чуя отзиви от теб!
Еви, много си щедра в комплиментите :)
Диани,сърдечно благодаря за милите думи и отношение!
Мария, Ади, радвам се, че ви харесва!
Най- искрени благодарности за поздавите и пожеланията! Слънчев уикенд!
Да ти е жива и здрава мама и все такива прекрасни торти да и правиш!
ОтговорИзтриванеВесел уикенд :-)
Ивейн, честит празник на майка ти, да е живе и здрава! Прекрасна торта по прекрасен повод!
ОтговорИзтриванеMilena, Mira, много сте мили, благодаря ви!
ОтговорИзтриванеХубав уикенд!
Ив, първо, да е жива и здрава майка ти, убедена съм, че се гордее с теб!:)))
ОтговорИзтриванеБих се учудила, ако предложиш нещо, което да не ми допада, чудесна изработка отново, страхотни цветове. Поздрави!:))))
Bellissima torta, ciao !
ОтговорИзтриванеИвейн,с най-добри пожелания за майка ти по случай юбилейния Рожден ден!Да е жива и здрава,много да се радва и гордее с вас и сладките си внуци!
ОтговорИзтриванеДевилс кейк е много вкусна торта в какъвто и вариант да се направи.Все си мисля,че и качеството на шоколада е важно.
А за фондана - и аз реших,че е шоколадов:)
Много нежна и красива се е получила тортата!
Поздрави!
Невероятна торта! Толкова съм се мъчила с този шоколадов фондан и все нещо не ми се получава... Ще ме вдъхновиш отново да опитам:)
ОтговорИзтриванеКъсно се включвам, но нека и аз да изкажа моите адмирации. Щастлива мама! Такава дъщеря да има. Радвам се за вас! Бъдете щастливи!
ОтговорИзтриване