Все още не ми е Коледно. Даже незнайно защо се прокрадват у мене едни меланхолични настроения. Засядат на гърлото и се опитвам да ги преглътна. Оставя ли им се, те мен ще погълнат. Ще ми изпият живеца. Но не, не точно сега! Решението? Ясно - нещо ново. Но няма да тръгна на пазар, не това е моята антистрес терапия. Ще е съчетание на любими вкусове и аромати и малко доза адреналин от впускането в неизвестното в изследване на познати вкусове в нетипични комбинации. Не устоях. Кафе, шоколад, чийзкейк и ... тиква. Няма ги обичайните канела, джинджифил или индийско орехче.
Привърженик съм на печеният вариант на чийзкейка. Има несравмим вкус и текстура спрямо желирания си побратим. Да е капризен - не е доказано в моята кухня. Струва ми се няма къде да се сбърка. А настоящият вариант е съвсем олекотен откъм приготовление.
Продуктите:
За основата:
1 пакет шоколадови бисквити (например "Еверест"), 80 гр масло, 1 яйце, 3 сл смляно кафе
За пълнежа:
3 пакета Крема сирене (по 125 гр опаковката), 200 гр Маскарпоне, 160 мл подсладена сметана, 1 1/2 чч захар, 4 яйца, 500 мл тиквено пюре (сварена и пасирана тиква), 1 капсула ванилия
За заливката:
100 гр натурален шоколад, 20 гр масло, 5 сл горещо кафе
Начин на приготвяне:
1. Включва се фурната да загрява на 170 градуса.
2. Бисквитите се смилат в блендер или се натрошават на много ситно. Смесват се с кафето. Маслото-разтопено и яйцето на стайна температура се прибавят към трохите. Обърква се хубаво - да стане на тесто и се полага по дъното и частично по стените на откопчаваща се 22 см форма за печене.
3. Пече се 10 минути.
4. Крема сиренето и сметаната се разбиват с миксер. Когато стане еднородно се прибавя постепенно захарта. Едно по едно и яйцата се счупват. Добавя се тиквеното пюре. Накрая се ароматизира с ванилията. Сместа се изсипва върху изпечената бисквитена основа.
5. Пече се 70 минути на 170 градуса. Когато чийзкейкът е готов, фурната се изключва, вратичката й да е леко отворена - така се оставя да се охлади печивото. Когато е напълно изстинал чийкейкът може да се прибере в хладилника.
6. Приготвя се заливката, като се разтопи шоколадът на водна бяна или в микривълнова печка, прибавя му се разтопеното масло и 5 сл сварено горещо кафе. Полива се охладения чийкейк и се украсява с кафеени зърна или стафиди в шоколадова глазура.
Адаптирано от : http://www.thenibble.com/
Моите бележки:
1. Оригиналната рецепта е с 680 гр крема сирене и без сметана. Използвах останала част от Маскарпоне и нашенското сирене "Крема", което е леко солено и увеличих количеството на захарта. Вкусът не пострада от направените замени.
2. Може да се изпече вечерта и да се остави да се охлажда за през нощта. Сутринта се правят довършителните операции - заливка, декорация и консумация. С кафето. За настроение и събуждане! :)
Прекрасен е! Хрупкава коричка с вкус на препечено кафе, мека кадифена сърцевина и финални шоколадови нотки с дъх на кафе.
Тук съм
ОтговорИзтриванеЩеше да ми липсваш, ако не беше, Лиле ;)
ОтговорИзтриванеИв, чудесен е! С кафето си взимам едно голямо парче! :)
ОтговорИзтриванеХубава и спорна нова седмица :)
Иве, успя да ме събудиш с кафето и
ОтговорИзтриванеда ми създадеш настроение с тези прекрасни цветове!
Ив, това беше най- прекрасното събуждане тази сутрин:)
ОтговорИзтриванеСледващият път, като ти стане меланхолично и безколедно може да ми звънеш и на мен:) На мен ми е коледно и еуфорично, пък и нямам нищо против да опитам от тази вълшебна, оранжево - кафена психотерапия:)
Май съм на острова чунга-чанга :)))
ОтговорИзтриванеПриказно красив и вкусен десерт. Снимките няма какво да ги коментирам - ти си майстор :)
Aaa, Ивейн, никакви меланхолии! Вярно, че времето е малко сбъркано, но пък можеш да си представиш, че идва пролетта, хихи.
ОтговорИзтриванеДа ти кажа, нито тиква обичам, нито кафе, но след последното ти изречение, съм готова да изям поне 2 парчета от този разкош!
Ева, две си вземи :)Одобрението ти много ме стимулира, да знаеш!
ОтговорИзтриванеДани, Лулу, наситина ли? Ей, ще ми оправите и вие настроението! Лулу, при теб се вижда, че е коледно и празнично, и хубаво...
Ина, де да имах увереността в снимането както в началото.
Виж ти- мислех, че не ми се отдават особено добре описанията на вкусови характеристики. Но да те изкуша с тиква - не го очкавах, Мария :)))
Хубава седмица и от мене с много настроение!
Аз снощи преди да заспя го зърнах, но бързо затворих браузъра, че иначе щях да го сънувам :-))
ОтговорИзтриванеПрекрасен е, Ивейн!
Неповторима комбинация от едни от най-любимите ми продукти! Има ли останало едно парченце?
Интересно ми бе да науча, че слагаш яйце в блата. С каква цел е? Може би за по-добро спояване на продуктите?
Аз лично не харесвам българското крем сирене и ползвам на Филаделфия, затова пък и не си позволявам да правя чийзкейкове често (предвид цената му). Ти коя марка ползваш, ще взема да опитам някой път, може и да ми допадне :-)
Наистина е прекрасен!
ОтговорИзтриванеДано и коледното настроение те споходи бързо...
Усмивки и поздрави! :))
Ооо, страхотно предложение. Обожавам тиква / стига някой друг да я бели и реже/.
ОтговорИзтриванеИвейн, не се давай на меланхолията! Напоследък и мен се опитва да ме прегази, но умишлено си докарвам коледно настроение:)
Много вкусно изглежда, ама много.:)))
ОтговорИзтриванеИв, за мен това са и най-хубавите ти снимки, цветовете и светлината ме поразиха, браво!:)))
Много, ама много изкушаващо!
ОтговорИзтриванеВече няма, Ири! Суха ми се стори сместа. И в други рецепти съм слагала цяло яйце, затова не се и чудих. Най-обикновеното "Крема сирене"ползвах.
ОтговорИзтриванеhttp://www.milker.bg/products.html#krema1
Краси,Дина,благодаря ви!Надявам се да е моментно
състояние и скоро и тук да стане празнично. :)
Рони, а това са най-набързо правените снимки. Май като не го мисли човек толкова, по-добре се получава.
Танитка, радвам се, че се отби и че ти харесва предложението!
Изглежда великолепно! А снимите се невероятни!
ОтговорИзтриванеИма време за Коледно вдъхновение :-) При нас то настъпва след 5-ти декември :-)
Усмихната и спорна сецмица, Ивейн :-)
Мерси, Миленка! Права си - къде е края на декември :)Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеMeravigliosa ! ciao
ОтговорИзтриванеАуууу, един от любимите ми сладкиши, чийзкейк! Досега не съм го пробвала с тиква, твоят изглажда неустоимо! Снимките ти са страхотни, особено си харесах първата, със стичащия се шоколад, мммм :).
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Освен, че звучи и изглежда вкусно и снимките са трепач!!! Браво, Ивейн!
ОтговорИзтриванеStefania, Mira, Bubolinakata, сърдечно благодаря за посещението, положителните отзиви и комплиментите!
ОтговорИзтриванеХубав уикенд!
Човек остава без дъх като гледа снимките ти Ивейн. Шапка ти свалям. Рецептата е един път, с любими продукти.
ОтговорИзтриванеПриятен уикенд от мен
Здравей, Ани! Това е едно от най-приятните неща да чуя. От година работя в тази насока и подобни коментари ме карат да мисля, че имам вече някакъв напредък във фотографията. Естетсвено желанията ми са за още по-добре и по-добре :)))
ОтговорИзтриванеРецептата я препоръчвам с две ръце.
Много успехи желая и на теб! И все така лъчезарно да се усмихваш! :)