понеделник, 13 декември 2010 г.

Плуващи снежинки и двуцветни спирали

Вчера сутринта две нослета бяха залепени на стъклото и приятна еуфория настана от вида на малкото прехврърчащи снежинки. "Пуат, пуат" (плуват, плуват) :) - спомних си миналогодишния бисер на проговарящия ми мъник за реещите се снежинки, които виждаше за първи път.  Между другото замислям точно такава секция, озаглавена "От две до пет" по книгата на Корней Чуковски, където да споделям интересни и забавни лафове на порастващото ми хлапе.
Та насроението си стана такова, каквото трябва да бъде за този период на годината и ето, че са налице първите сладки. Всъщност те не са чак толкова сладки за моя вкус, но все пак аз не съм критерий. Важното е, че отвориш ли кутията ароматът на масло и ванилия, заедно със закачливия вид те подканя да си вземеш и още една, и още една...


ДВУЦВЕТНИ СПИРАЛИ

Сега да вметна, че моите заприличаха повече на шестички или девятки, но реших да не се пускам по тази пързалка, шегувайки се с името им :)

Необходими продукти:

250 гр брашно, 1 чл бакпулвер, 125 гр масло (1 малка опаковка), 1 яйце, 50 гр захар, 1 ванилия, 2 сл какао, 1 сл прясно мляко

Начин на приготвяне:

Брашното се  пресява, заедно с бакпулвера. Добавя се студеното масло на парчета. Хубаво се размесват, сместа става на трохи. После се чуква яйцето, включват се захарта и ванилията, и се омесва гладко тесто. Дели се на две части. Едната се оцветява с какаото, като се прибави и мъничко мляко. Оформят се двата вида тесто на  топки и се завиват във фолио да престоят в  хладилника около половин час. Загрява се фурната на 200 градуса. Приготвят се два листа хартия за печене и  върху всеки един се разточва бялото и кафяво тесто на тънки кори с приблизителни размери 20/25 см. Бялата кора се намазва леко с белтък и се поставя върху нея какаовата. Отлепва се горния лист хартия и започваме да навиваме стегнато руло, едновременно с това отлепваме и долния лист. Рулото, добре увито, се оставя във фризера за 20-30 минути. Режат се парчета с дебелина около 5мм, редят се върху хартия за печене. Може леко да се корегира формата им, ако от стоенето на рулото са сплескани от единия край. Пекат се 10-12 минути.

Излизат максимум 30 броя, в зависимост от това как е разточено, колко тънко е нарязано и пр.

Може да се импровизира в съдържанието на тъмния слой, в зависимост от предпочитанията ни - да се добави инстантно кафе, или да се оцвети в друг цвят, вместо кафяво с кулинарна боя, или да се прибави друг аромат, канела например.

по  LECKER.de

17 коментара:

  1. Ивейн, това беше една от любимите ми книги :)
    А в действителност толкова бисери помня :)
    Много красиви и апетитни сладки!
    С кафенцето ми се отразиха добре!
    Поздрави и усмихната седмица1

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно коледни бисквитки и снимки, Ивейн!
    Да са ти живи и здрави малките носленца :))

    ОтговорИзтриване
  3. Ивейн,
    интересно и красиво предложение, естествено с чудесни снимки.
    Поздрави, хубава нова седмица и още много мили спомени, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Ивейн великолепни са и изглеждат страхотно а и си горно са много вкусни!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Много са симпатични тези спирали, а и съм убедена и много вкусни.:)
    Снимките ти са много нежни и красиви.:)

    ОтговорИзтриване
  6. Много ефектни рулца и красиво аранжирани снимки, Ивейн! В първия момент помислих, че и еленчето е сладка :) От него би станал страхотен шаблон.

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотно предложение, както винаги, Ивейн:)Великолепни снимки!

    ОтговорИзтриване
  8. Ивейн, снимките са уникални!
    Много коледно настроение създаваш!

    ОтговорИзтриване
  9. Дани, за мене тази книга е заредена и с други сантименти - ценен подарък от баща ми e за раждането на дъщеря ми. Сега тя я разлиства и е удоволствие да чуеш жизнерадостния й смях от прочетеното.
    Ина,Диани,Ваня, благодаря!
    Веселина, добре дошла! Не е нещо необикновено вкуса - стандартни маслени бисквити, видът им е интерсното в случая...
    Джинджър, много си мила!
    Кали, защо ми вкарваш такива мухи в главата сега? :)Току виж цяло стадо елени съм тръгнала да правя :)))
    Дина, мерси!
    Лулу, много им се радвах и аз на тези снимки и похвалата от фотограф като тебе ме кара да хвърча от кеф!

    ОтговорИзтриване
  10. Ех, че хубаво Коледно настроение лъха от снимките, Ивейн! Наистина са страхотни- и сладките и снимките!

    Усмивки :-)

    ОтговорИзтриване
  11. вкусно и Коледно,мисля че е най добрия начин да изядем Коледа!

    ОтговорИзтриване
  12. Много вкусни са сладките, моята рецепта е малко по-различна, но вкусът е незабравим.
    Много са красиви и сладките, и снимките, Ив! :)
    Прегръдки и пожелания за хубаво утре

    ОтговорИзтриване
  13. По скоро са запетайки, Ив :) И моите приличат на тях :)
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  14. Много са хубави и спиралките,и снимките,и цветовете!Да му е драго на човек да ги гледа!
    Хубав ден!:)

    ОтговорИзтриване
  15. Топлите ми душата, момичета!
    Хубаво утре, приятни подготовки и весели празници!
    Милена, Силвия, Ева, Зори, Диди - благодаря ви!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Ивейн, много хубави спирали и страхотни снимки! Тази с еленчето е прекрасна! Грабвам си една сладка за "лека нощ" :).
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails