Ева, не зная дали преполагаш какъв страхотен подарък ми направи за рождения ден? С вниманието, коректността и най-вече светкавичната реакция, за която въобще не подозирах? На гости днес съм в изключителния сайт на Ева Тонева. Толкова мила, добронамерена, а само като си помисля, че изпитвах страх от нея :) Хайде, респект или страхопочитание да го наречем, заради професионализма, педантичността, красотата и личното отношение в създаването и представянето на храната. А тя е от хората, които започваш да чувстваш приятел още след първите разменени реплики.
Благодаря за поканата, Ева! За мене е чест да съм сред твоите гости!
На какво ухае Коледа? Може би на мандарини, на канела, джинджифил...
А моята Коледа ухае на мак - опияняващо, специфично и празнично.
Не особено застъпен в нашата традиционна кухня, но това не пречи да му се даде почетно място на трапезата за празника. В крайна сметка Коледата е такава, каквато я чувстваме и каквато си я направим сами.
Затова и избрах рецепта за гостуването си в този забележителен сайт, която освен тази ‘дяволска подправка’ , съдържа бадемов марципан и шоколад и тяхното съчетание само по себе си е празник за небцето.
Искам като една добра орисница, напълно в духа на шегата и заимствала думите от една съвременна интерпретация на приказката за “Спящата красавица” да отправя пожелание: Бъдете здрави! Бъдете красиви! И никога да не ви остава маково семе между зъбите! Усмивка…
ТРИЦВЕТНИ ПРЪЧИЦИ
За масленото тесто: 175 гр брашно, 125 гр масло, 50 гр захар, 3 яйца и 1 жълтък
За маковата плънка: 50 гр бадемов марципан, 125 гр смляно маково семе, 65 гр кисело мляко,
За шоколадовата заливка: 120 гр натурален шоколад, 40 гр масло, 120 гр сладкарска сметана
За декориране: какао за поръсване, още малко марципан
За маковата плънка: 50 гр бадемов марципан, 125 гр смляно маково семе, 65 гр кисело мляко,
За шоколадовата заливка: 120 гр натурален шоколад, 40 гр масло, 120 гр сладкарска сметана
За декориране: какао за поръсване, още малко марципан
1. От брашното, захарта , студеното масло, нарязано на кубчета и жълтъка се омесва тесто. Оставя се в хладилника за половин час, добре увито във фолио.
2. Тава с размери 15/24 см се застила с хартия за печене. Фурната се загрява на 175ºC. Масленото тесто се разточва на кора с размерите на тавата. Надупчва се с вилица равномерно. Пече се десетина минути.
3. Яйцата се разбиват леко. Марципанът хубаво се размива в яйцата. Прибавят се киселото мялко и маковото семе. Сместа се изсипва върху масленото тесто и тавата се връща във фурната за още 15 минути. Когато печивото е готово се вади от фурната и се оставя да се охлади.
4. Сметаната се загрява на котлона без да завира. Отнема се от огъня. Към нея се прибавят шоколадът, начупен на парченца и маслото. Бърка се до хомогенизиране. Оставя се да се охлади напълно и започне ли да се сгъстява, се излива върху сладкиша. Когато глазурата се втвърди достатъчно - най-добре след няколко часа - сладкишът се поръсва с какаото и се нарязва на пръчици 2/7 см, квадрати или кубчета - изборът е Ваш. Десертът не е ронлив и позволява лесно разрязване на малки части.
5. По желание може да се разточи малко марципан, да се изрежат с формички за сладки някакви фигури и да се декорира.
Честит Рожден Ден, Ивейн! Бъди здрава и много щастлива! Много е стилно гостуване ти при Ева!
ОтговорИзтриванеВесели празници! :-)
Ив, честит рожден ден! Желая ти от сърце здраве, успехи и сбъднати мечти!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, още веднъж за приетата покана, за милите думи към мен, за чудесната рецепта, която представи! Чест и истинско удоволствие е да бъдеш мой гост, макар и само виртуално. :)
Талант имаш в изобилие, развивай го с много любов, работа и нестихващо въображение!
Сърдечни поздрави и прегръдки :)
Честито порастване, Ивейн:) Нека годината пред теб да ти донесе изобилие от здраве, радост в семейството, кулинарно вдъхновение и нови блог-успехи. Сладкишът ти е много оригинален и красиво представен!
ОтговорИзтриванеТези пръчици са страхотни. Обожавам вкуса на бадемов марципан. Честит рожден ден!
ОтговорИзтриванеЧестит Рожден Ден, Ванче!
ОтговорИзтриванеДа си жива и здрава и винаги оградена от много обич и внимание!
Желаем ти творческото вдъхновение, откривателския дух, по детски неутолимото любопитсво към Новото и Непознатото, волята и инатът в преследването на Мечтите да те съпътстват неотмеенно и занапред!
С много обич и в очакване на нови и нови изкушения за сетивата в прекрасния ти блог:
момичетата Соколови :)))
Ив, честит рожден ден, Стрелец лош няма:)))
ОтговорИзтриванеДа си ни жива и здрава, много, много щастлива, пожелавам ти да съхраниш доброто си сърце и да имаш това, което най-силно желаеш!
Весел рожден ден и хубави Коледни празници!:)))
Честито и от мен,Ивче.Да си много щастлива и каквото ти е на сърцето,това да ти се случи.
ОтговорИзтриванеВълшебен десерт си направила! Прекрасно изглежда!
Честит Рожден Ден,
ОтговорИзтриванеС пожелание за много щастливи моменти, много вдъхновение, много сбъднати желания и здраве, за да можеш да им се наслаждаваш!
Прекрасен сладкиш! Много интересно съчетание на мак и шоколад, любопитна съм за вкуса.
Извинения за въпроса, но къде мога да намеря бадемовия марципан?
Хубаво предколедно настроение и много вдъхновение за приготовленията!
Molto bello questo dolce , buon fine settimana ciao !
ОтговорИзтриванеЧестит Рожден ден, Ивейн!
ОтговорИзтриванеПрекрасен подарък, спор няма, още по-прекрасно изкушение ни предлагаш :)
Пожелавам ти много хъс и вдъхновение, бъди щастлива, обичана и обожавана!
Честит Рожден Ден Иве!Здравето,късмета и любовта да са винаги с теб!Поздравления за всичко,което представяш.....направено с прецизност и финес!
ОтговорИзтриванеВесели празнични дни!
P.S.Десерта е невероятен!
Ивейн, честит рожден ден! Да си здрава, щастлива и много обичана!
ОтговорИзтриванеСтрахотна публикация и гостуване при Ева Тонева! Весело празнуване! :)
Поздравления за рождения ден и пожелания за много здраве,късмет и любов!Нестихващо вдъхновение и още оригинални,интересни и изненадващо-вкусни публикации при теб!
ОтговорИзтриванеЧудесни снимки и изкушаващ десерт с много мои любими неща в него - толкова подходящ за гостуване при Ева!
Честит рожден ден и от мен! От всичко най-прекрасно на света по много, много! :))) За снимките и рецептата - прекрасни са :)
ОтговорИзтриванеЧестит рожден ден и от мен, Ивейн :-)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за прекрасните пожелания!
ОтговорИзтриванеНаправихте празника ми специален и незабравим!
Лети, марципан съм виждала в магазинчето на "Три уши".
Хубав уикенд и приятна предпразнична подготовка,
Милена, Ева, Кали, Катрин, момичета Соколови:), Рони, Йоли, Лети,Stefania,Дива, Нанитка, Мира, Диди, Елиа, Лоис! Прегръдки!
here is so many inspirations!
ОтговорИзтриванеhave a great time,
Paula
Ив, честит рожден ден, с малко закъснение! Желая ти много прекрасни мигове и много творчески вдъхновения!
ОтговорИзтриванеЧестито и за гостуването при Ева! Много добър избор на рецепта и грабващи снимки!
Ив, честит рожден ден на патерица!
ОтговорИзтриванеСамо най-прекрасните неща, които си пожелаваш да станат реалност!
И много здраве, разбира се!
А сладкишът е прекрасен,обичам мак!
Прегръдки:)
Ивейн, сигурно е късно,но бих искала да ти честитя новата годинка и да ти пожелая много здраве и още повече вдъхновение, за да можеш да ни радваш така.
ОтговорИзтриванеПрекрасен десерт си ни предложила.