петък, 17 декември 2010 г.

Трицветни пръчици и едно гостуване

Ева, не зная дали преполагаш какъв страхотен подарък ми направи за рождения ден? С вниманието, коректността и най-вече светкавичната реакция, за която въобще не  подозирах? На гости  днес съм в изключителния сайт на Ева Тонева. Толкова мила, добронамерена, а само като си помисля, че   изпитвах страх от нея :) Хайде, респект или страхопочитание да го наречем, заради професионализма, педантичността, красотата  и личното  отношение в създаването и представянето на храната. А тя е от хората, които започваш да чувстваш приятел още след първите разменени реплики.

Благодаря за поканата, Ева! За мене е чест да съм сред твоите гости!


На какво ухае Коледа? Може би на мандарини, на канела, джинджифил...
А моята Коледа ухае на мак - опияняващо, специфично и празнично.
Не особено застъпен в нашата традиционна кухня, но това не пречи да му се даде почетно място на трапезата за празника. В крайна сметка Коледата е такава, каквато я чувстваме и каквато си я направим сами.
Затова и избрах рецепта за гостуването си в този забележителен сайт, която освен тази ‘дяволска подправка’ , съдържа бадемов марципан и шоколад и тяхното съчетание само по себе си е празник за небцето.
Искам като една добра орисница, напълно в духа на шегата и заимствала думите от една съвременна интерпретация на приказката за “Спящата красавица” да отправя пожелание: Бъдете здрави! Бъдете красиви! И никога да не ви остава маково семе между зъбите! Усмивка…

ТРИЦВЕТНИ ПРЪЧИЦИ


За масленото тесто: 175 гр брашно, 125 гр масло, 50 гр захар, 3 яйца и 1 жълтък

За маковата плънка: 50 гр бадемов марципан, 125 гр смляно маково семе, 65 гр кисело мляко,

За шоколадовата заливка: 120 гр натурален шоколад, 40 гр масло, 120 гр сладкарска сметана

За декориране: какао за поръсване, още малко марципан





1. От брашното, захарта , студеното масло, нарязано на кубчета и жълтъка се омесва тесто. Оставя се в хладилника за половин час, добре увито във фолио.

2. Тава с размери 15/24 см се застила с хартия за печене. Фурната се загрява на 175ºC. Масленото тесто се разточва на кора с размерите на тавата. Надупчва се с вилица равномерно. Пече се десетина минути.

3. Яйцата се разбиват леко. Марципанът хубаво се размива в яйцата. Прибавят се киселото мялко и маковото семе. Сместа се изсипва върху масленото тесто и тавата се връща във фурната за още 15 минути. Когато печивото е готово се вади от фурната и се оставя да се охлади.

4. Сметаната се загрява на котлона без да завира. Отнема се от огъня. Към нея се прибавят шоколадът, начупен на парченца и маслото. Бърка се до хомогенизиране. Оставя се да се охлади напълно и започне ли да се сгъстява, се излива върху сладкиша. Когато глазурата се втвърди достатъчно - най-добре след няколко часа - сладкишът се поръсва с какаото и се нарязва на пръчици 2/7 см, квадрати или кубчета - изборът е Ваш. Десертът не е ронлив и позволява лесно разрязване на малки части.

5. По желание може да се разточи малко марципан, да се изрежат с формички за сладки някакви фигури и да се декорира.



20 коментара:

  1. Честит Рожден Ден, Ивейн! Бъди здрава и много щастлива! Много е стилно гостуване ти при Ева!

    Весели празници! :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Ив, честит рожден ден! Желая ти от сърце здраве, успехи и сбъднати мечти!
    Благодаря ти, още веднъж за приетата покана, за милите думи към мен, за чудесната рецепта, която представи! Чест и истинско удоволствие е да бъдеш мой гост, макар и само виртуално. :)
    Талант имаш в изобилие, развивай го с много любов, работа и нестихващо въображение!
    Сърдечни поздрави и прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  3. Честито порастване, Ивейн:) Нека годината пред теб да ти донесе изобилие от здраве, радост в семейството, кулинарно вдъхновение и нови блог-успехи. Сладкишът ти е много оригинален и красиво представен!

    ОтговорИзтриване
  4. Тези пръчици са страхотни. Обожавам вкуса на бадемов марципан. Честит рожден ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Честит Рожден Ден, Ванче!

    Да си жива и здрава и винаги оградена от много обич и внимание!
    Желаем ти творческото вдъхновение, откривателския дух, по детски неутолимото любопитсво към Новото и Непознатото, волята и инатът в преследването на Мечтите да те съпътстват неотмеенно и занапред!

    С много обич и в очакване на нови и нови изкушения за сетивата в прекрасния ти блог:

    момичетата Соколови :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Ив, честит рожден ден, Стрелец лош няма:)))
    Да си ни жива и здрава, много, много щастлива, пожелавам ти да съхраниш доброто си сърце и да имаш това, което най-силно желаеш!
    Весел рожден ден и хубави Коледни празници!:)))

    ОтговорИзтриване
  7. Честито и от мен,Ивче.Да си много щастлива и каквото ти е на сърцето,това да ти се случи.

    Вълшебен десерт си направила! Прекрасно изглежда!

    ОтговорИзтриване
  8. Честит Рожден Ден,
    С пожелание за много щастливи моменти, много вдъхновение, много сбъднати желания и здраве, за да можеш да им се наслаждаваш!
    Прекрасен сладкиш! Много интересно съчетание на мак и шоколад, любопитна съм за вкуса.
    Извинения за въпроса, но къде мога да намеря бадемовия марципан?

    Хубаво предколедно настроение и много вдъхновение за приготовленията!

    ОтговорИзтриване
  9. Molto bello questo dolce , buon fine settimana ciao !

    ОтговорИзтриване
  10. Честит Рожден ден, Ивейн!
    Прекрасен подарък, спор няма, още по-прекрасно изкушение ни предлагаш :)
    Пожелавам ти много хъс и вдъхновение, бъди щастлива, обичана и обожавана!

    ОтговорИзтриване
  11. Честит Рожден Ден Иве!Здравето,късмета и любовта да са винаги с теб!Поздравления за всичко,което представяш.....направено с прецизност и финес!
    Весели празнични дни!
    P.S.Десерта е невероятен!

    ОтговорИзтриване
  12. Ивейн, честит рожден ден! Да си здрава, щастлива и много обичана!
    Страхотна публикация и гостуване при Ева Тонева! Весело празнуване! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Поздравления за рождения ден и пожелания за много здраве,късмет и любов!Нестихващо вдъхновение и още оригинални,интересни и изненадващо-вкусни публикации при теб!

    Чудесни снимки и изкушаващ десерт с много мои любими неща в него - толкова подходящ за гостуване при Ева!

    ОтговорИзтриване
  14. Честит рожден ден и от мен! От всичко най-прекрасно на света по много, много! :))) За снимките и рецептата - прекрасни са :)

    ОтговорИзтриване
  15. Честит рожден ден и от мен, Ивейн :-)

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря за прекрасните пожелания!
    Направихте празника ми специален и незабравим!

    Лети, марципан съм виждала в магазинчето на "Три уши".

    Хубав уикенд и приятна предпразнична подготовка,
    Милена, Ева, Кали, Катрин, момичета Соколови:), Рони, Йоли, Лети,Stefania,Дива, Нанитка, Мира, Диди, Елиа, Лоис! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  17. here is so many inspirations!

    have a great time,
    Paula

    ОтговорИзтриване
  18. Ив, честит рожден ден, с малко закъснение! Желая ти много прекрасни мигове и много творчески вдъхновения!
    Честито и за гостуването при Ева! Много добър избор на рецепта и грабващи снимки!

    ОтговорИзтриване
  19. Ив, честит рожден ден на патерица!
    Само най-прекрасните неща, които си пожелаваш да станат реалност!
    И много здраве, разбира се!
    А сладкишът е прекрасен,обичам мак!
    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  20. Ивейн, сигурно е късно,но бих искала да ти честитя новата годинка и да ти пожелая много здраве и още повече вдъхновение, за да можеш да ни радваш така.
    Прекрасен десерт си ни предложила.

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails