сряда, 18 август 2010 г.

Крамбъл със сини сливи и кайсии / Plum and Apricot Crumble



След като в черешовия сезон за пръв път направих крамбъл, за да разбера що за чудо е това, безрезервно и безвъзвратно се влюбих в плодовите десерти и лееекинко започнах да изневерявам на любимия си Шоколад. Крамбъл - това беше любов от първа хапка. Зачудих се как съм могла да живея в затъмнение толкова време? И списъкът с чакащите рецепти за  тестване започна прогресивно да набъбва.
Разбирам защо често се приготвя в индивидуални съдчета - опастността да не можеш да спреш, докато не видиш празна тавата щом хванеш лъжицата, е голяма.
А да се приготви е толкова лесно. Нужни са малко сезонни плодове, масло, микс от брашно, захар, овесени ядки, печене във фурната и ...нетърпеливо очакване да изстине, защото ароматът, който се разнася из кухнята е страхотен. Веднъж попаднал  в чинията няма друг изход, освен да тя да остане празна. Чудесно се допълва с топка ванилов сладолед или сметана.
Това странно и плашещо за мене име много точно го описва. Ронлив, трошлив и хрупкав. Смело заявявам, че бих си заменила парчето торта за порция крамбъл.

След последното посещение на роднините се прибрах с пълни чанти от сезонните плодове. Дадох приоритет на сливите. Е, сега няма да се впускам в подробни обяснения за спора "слива - синя слива - джанка" :) Но на тези големите, синичките и продълговатите аз им викам сини сливи - онези, дето са червени, когато са зелени :)





Рецептата:

Топинг:

80  гр брашно (1/2 чч)
200 гр захар ( 1 чч), може и по-малко. Аз използвах кафява
50  гр овесени ядки ( 1/2 чч). Използвах фини, но може и от другите.
1/4 чл сол
90 гр масло
2 сл счукани кайсиеви ядки (или бадеми, орехи)
1/2 чл канела

плюс още: 2 сл захар, 1 сл брашно за овалване
8  бр сини сливи, (6 бр сини сливи + 2 кайсии)

Плодовете се измиват, отделят се костилките и се нарязват на по 8 парченца. Овалват се в брашното и захарта и се поставят на дъното на съда, в който ще се пекат или се разпределят в огнеупорни купички.
Топингът се приготвя като се смесят сухите съставки, добави се маслото, нарязано на парченца и се разбива с миксер или обработва с ръце, докато сместа стане на трохи. Разпределя се развномерно върху плодовете и се пече в загрята фурна (180 градуса) между 35 и 45 минути- до златист загар.



11 коментара:

  1. Ооо Ивейн, изкуши ме. И аз не съм го пробвала този крамбъл, но много апетитно си го разказала, пък щом и го заменяш за парче торта още повече ме привлича. Толкова неща искам да опитам, но ще стана 200 кила...:)))

    ОтговорИзтриване
  2. Крамбълът е прекрасен десерт, в който вкусът се пада на плодовете и за това го харесвам :)
    Твоят е много изкушаващ, Ивейн!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Това е любимият ми десерт! И аз го правих за първи път тази година, но от тогава не спирам да експлоатирам тази тема:) Прекрасното ти предложение е удобен повод да продължа да доразработвам тази кулинарна ниша:)

    ОтговорИзтриване
  4. Абе каквото и ще да е, щом е със сливи, лапам и ушите ми пръщят :)))

    Чудесни снимки и представяне, Ивейн :)

    ОтговорИзтриване
  5. Даниела,убедена съм, че когато всичко е с мярка, няма опастност от 200 кила. Силно се надявам да останеш доволна, решиш ли пробваш някой от многобройните му варианти.

    Дани, и аз се убедих в качествата му.

    Лулу, отдавна го подминавам, но може би ти успя да наклониш везните. Сигурна съм, че ще разработиш нишата по най-добрият възможен начин !

    ОтговорИзтриване
  6. Ина,благодаря ти! Малко неща съм правила с плодове и нямам реална представа за много от нещата, докато не ги пробвам, доверявам се на мнението ти за сливите.

    ОтговорИзтриване
  7. Май успя да ни изкушиш всички наред :)
    Аз също до определено време предпочитах плодовете само в сурово състояние,но плодовите десерти са голяма вкуснотия.
    Сините сливи са ми много любими:)

    ОтговорИзтриване
  8. Много зарибяващо :):):)Аз също не съм правила, но след това описание, няма как :):) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Това може само да ме радва и успокоява, Диди, че не само аз се изкушавам :)

    Катя, дано оправдае очакванията ти!

    ОтговорИзтриване
  10. Този сладкиш на първо четене хич не ми вдъхна доверение, но след всичките хвалби написани тук за него, реших да го пробвам. И резултата беше зашеметяваш - наистина страааашно вкууусен! А и толкова лесно се приготвя! Определено влиза в любими /както и това гостоприемно място между другото :) Направих и ноазетите в ладийки - също лесни, ефектни и вкусни!
    Много благодаря за рецептите!!!
    Опитах се и аз да снимам творенията си, ако искаш да хвърлиш едно око - тук са:
    http://hisito.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  11. His, аз ти благодаря! Това е голяма награда за мене - да те изкуша да го направиш и да ти хареса! Снимките ти са чудесни - недей да скромничиш. :)

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails