сряда, 4 август 2010 г.

Черно и бяло





 
Черно и бяло в нас се преплитат
във неделим кръговрат.
Черни и бели откъсват се дните
от календара Живот.

 

 
Нещо съм на черна вълна. И няма нищо общо с настроението ми, напротив. Нито пък отдавам прекалено голямо значение на факта, че сме пораснали с още една година. В случая не аз, а моят съпруг. И как може рожден ден без торта? Макар и мъничка, макар и семпла - все има къде да й боднеш една свещичка, за радост на децата...
Този път въобще не се съобразих с предпочитанията на малките. Омръзна ми да дояждам  десерти с един и същ бананов вкус. Рецептата с мака отдавна бе привлякла вниманието ми. В крайна сметка не отговори точно на очакванията ми, но беше съвсем по вкуса на моя мил, който с кеф поглъща "индианки". Та нашата работа стана по приказката  "и вълкът сит, и агнето цяло". И нагазих пак в нови дебри. Да кажем, овладяла техниката на "изпънатите торти",  да видим какво мога да измисля, тъй че, хем да е стилно, хем да е ефектно, ако може да е бързо, и да става за ядене :)



  
Торта с маково семе и пълнеж от сметана и бял шоколад


Блат: 5 яйца, 15 гр пудра захар, 2 сл смлени бадеми ( или бадемово брашно), 12 гр брашно,  2 сл нишесте, 1 равна сл бакпулвер, 20 гр маково семе ( несмляно)

Разделят се белтъци от жълтъци. Разбиват се белтъците, докато образуват пяна и се добавя постепенно захарта.  Когато белтъците станат на твърд  сняг, един по един се се добават и жълтъците, като разбиването продължава.
Смесват се брашното, нишестето, бадемовото брашно и маковото семе. Внимателно с дървена шпатула се прибавят към яйчената смес.

Формата ( диаметър 23 см) се намазва и посипва с брашно. Изсипва се сместа, заглажда се и се пече на 180 градуса до суха клечка. След охлаждането се разрязва хоризонтално на три части.

Сироп: половин чаша вода, 3 сл ром

Пълнеж: 30 гр бял шоколад, 400 мл бита сметана (подсладена, ако не е, се добавят 4 сл пудра захар )

Шоколадът се разтапя на водна баня или в микровълновата печка. Сметаната се разбива. Добавя се охладения шоколад и се разбива още малко с миксера.


Сглобяване на тортата: Първата платка се поставя в тортена чиния в стягащ ринг. Сиропира се с  1/3 от топлия сироп.  Покрива се с 1/3 от  крема. Процедира се в същия ред и с другите две платки. Накрая тортата се измазва и заглажда и декорира по желание.

Моят трик: положих 6 бр сламки за напитки, равномерно разпределени върху повърхността. Леки са и не потъват в сметановия крем. С по-едро сито, за да е равномерна посипката, поръсих тортата с маково семе. Случайно разхвърчалите се семенца украсиха борда :) Отстраних сламките внимателно и прибавих за допълнителен разкош сребърни ядливи перлички.


Парченцето, което остана:




Моите коментари:

1. Въпреки, че най-внимателно измервах продуктите с електронна везна, моите блатове нямаха този наситен цвят както на автора. Бих увеличила съдържанието на мака.
2. Тортата е много лека. Определено е по-вкусна след като престои повече от един ден.
3. Бих я пробвала и с по-тежък крем - бял ганаш или крем с маскарпоне.
4. Тортата на снимката е с диаметър 15-16 см, на базата на 3 яйца и пропорционално намалени продукти.

Източник: Мoje wypieki

18 коментара:

  1. Ивейн, знаеш, че и клавишите на пианото са черно и бяло
    и от тях можеш да "изтръгнеш" невероятни звуци :)
    Най прекрасната музика да звучи във вашия живот, да е жив и здрав съпругът ти :)

    А тортата, както винаги е прекрасна!

    ОтговорИзтриване
  2. Ивейн, да е жив и здрав съпругът ти!
    Аз не съм от най големите почитатели на маковото семе, но тортата много добре си я докарала! И да не обичам пак ми се прияде:) Много е стилна!

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, прекрасни пожелания си отправила, сърдечни благодарности! А докато правех тортата все си припявах: "За да засвири моето пиано...Черно и бяло...". Разни аналогии прехвърчаха в главата ми, но не ги улових навреме, за да ги опиша :)
    Поздрави!

    Лулу, благодаря ти! То и аз култивирам вкуса си към разни работи, само един лук ми се опира все още :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много изискана изглежда :). А и фотографиите са прекрасни- много обичам красива храна снимана красиво, но никак не ми се удава :).
    Най-сърдечни пожелания за здраве и късмет за съпруга ти!

    ОтговорИзтриване
  5. Ивейн, ЧРД на милото :)! Все такива вкусотии да му правиш и да те носи на ръцe.
    А тортичката е прекрасна - лека, ефирна и вълшебно семпла. Въпреки това вдъхновява, а с това интересно съчетание на маково семе ми се иска да я опитам. И аз бих направила нещо подобно за моя РД и той идва съвсем скоро :)

    ОтговорИзтриване
  6. Chiges, благодаря ти!
    С фотографията се борим още:) Но всичко е въпрос на време и практика.

    Дани, много си мила. Аз още ще "ровя" в макова посока, че имам количества :). Ще очаквам твоята торта.

    ОтговорИзтриване
  7. Ивейн, прекрасен модел за мъжка торта (перличките са страхотни) и много добри снимки. Поздравления за съпруга ти, много здраве и любов ви желая!

    ОтговорИзтриване
  8. Да е жив и здрав съпругът ти, Ивейн!
    Тортата и снимките са страхотни!
    Аз и дъщеря ми обичаме мак в сладкишите и мисля да приготвя тази торта.
    Полякините и рускините използват много мак - може да се поразровиш в техните блогове.

    Хубав и усмихнат ден!
    :)

    ОтговорИзтриване
  9. Ивейн, много красива торта, поздравявам те ! :) Убедена съм , че освен красота в ръцете ти се е родило и нещо много вкусно ! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Мъжка е, нали, Кали? Само под секрет да кажа коментара на мъжа ми: Абе много хубава, но под лупа ли трябваше да я гледам, че да ми изглежда по-голяма :)))Поне се изяде докрай. Благодаря за комплиментите и пожеланията!

    Тони, с тебе май не сме се засичали ни унас, ни у вас :))) Драго ми е, че си се отбила! Ами аз от полски блог взех рецепрата, но ще търся и други. Благодаря за пожеланията и похвалите!

    Ginger Cookies, радвам се на посещението ти!
    Но нали знаеш - вкусове разни - на едни им харесва, на други - не! Единствено се надявам който реши да я пробва да остане доволен!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Ивейн, честит празник! Тортата е прекрасна, за първи път виждам с маково семе!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Честит празник! Да е жив и здрав половинът ти, Ив :) Тортата ти както винаги е много стилна :)

    ОтговорИзтриване
  13. LaMartinia, благодаря! Срещам от доста време насам рецепти с маково семе и много ме привличат. Ще има и други. Поздрави и от мене!

    Ей, Зори, ама ти си голяма майтапчийка. Мине не мине и изръсиш нещо ценно. "Половинът" :))) Хареса ми! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  14. Да ти е жив и здрав съпругът, Ивейн! Много елегантна торта си му приготвила! Харесва ми ефектната декорация с маково семе. А черно и бяло си остава класическа комбинация.

    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  15. Изключително стилна, и отново маковото семе в сладко изкушение,много ми хареса,Ивейн!
    Като Слънце да те гледа, като на Луна да ти се кланя обичния, ей това му пожелавам :)

    ОтговорИзтриване
  16. Милена, много ти благодаря!

    Дива, нестандартна си както винаги! Пожеланието е един път!!! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  17. Ивейн,да ти е жив и здрав рожденника!И много да обича половинката си!
    Тортата е разкошна!Стилна и елегантна!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails