четвъртък, 17 юни 2010 г.

Zuccotto

Италиански десерт, много лесен за приготвяне и приятен за летните жеги. Ако  не ви се пуска фурната става още по-лесно. Решението е с готови блатове. Разбира се, вкусовите качества биха били далеч по-добри, ако си приготвим сами пандишпана, но при липса на време, а  желание за нещо складичко в унисон със сезона - ето едно решение:


Zuccotto е популярен италиански десерт, който  се сервира охладен или в замразен вид като сладолед. Основните му съставки са пандишпан, добре  напоен с алкохол, бита сметана или мус, ядки, плодове и черен шоколад.

За произход се посочва Флоренция (Тоскана). А формата му най-често се асоциира с купола на флорентинската катедрала Duomo. В исторически план десертът търпи развитие и като резултат формата му днес се различава значително от оригинала. Счита се, че първоначално е имал формата на тиква ( "zuccotto" в превод от италиански "тиква" ). Други версии твърдят, че наподобявал с визията си  кардиналско кепе  zucchetto.

Има разнообразие в начина на приготвяне, в зависимост от ефекта, който желаем. Ако държим на монолитната обвивка, ще използваме цял блат. Но ако търсим ефекта на купола на катедралата, ще си нарежем блата на сегменти, с което и ще улесним изпълнението. Въпрос на лични предпочитания. Аз избрах първия начин, но купешкият  блат е по-ронлив и затова се получи напукването.

за 6 порции
Продуктите :

1 или 2 готови кръгли  блата за торта
200 мл бита сметана (неподсладена)
250 гр Маскарпоне
3 сл пудра захар ( може и повече, в зависимост вкуса към сладкото)
300 гр изчистени от костилките череши
50 гр черен шоколад, нарязан на ситно
50 гр лешници, счукани на парченца
3 сл алкохол (Grand Marnier, Brandy), но може и повече да поеме блата

Начин на приготвяне :

Сметаната, Маскарпонето, захарта се разбиват с миксер до пухкав крем. Прибавят се черешите, ядките и шоколада и се разбърква, за да се разпределят равномерно съставките.

Полусферичен съд  с вместимост 1 литър се застила с домакинско фолио за свежо съхранение. Пандишпановата платка (цяла или нарязана на триъгълни парчета) се намазва с алкохола с помощта на четка. Това ще помогне тя да заеме формата на съда. След като е добре покрита и уплътнена полусферата се напълва с крема. Заравнява се и се покрива с втория блат, (аз нямах такъв :) който също се намазва с алкохола.
Оставя се за една нощ в хладилника и се обръща в подходяща чиния.

Декорирането е въпрос на лични предпочитания - пудра захар, сметана, шоколадова глазура.



Смятам за нужно да спомена, че комбинацията от всички тези продукти дава един невероятен и запомнящ се вкус!

14 коментара:

  1. Уникално вкусно предложение за летен десерт, Ивейн!

    ОтговорИзтриване
  2. Ауууу велико е просто! Аз тъкмо се бях затъжила за теб, че изчезна за много дълго време, а ти изведнъж връхлетя с този шедьовър! Жалко, че стомаха ми още страда от последния летен вирус, иначе можеше да го засиля още тази вечер:)

    ОтговорИзтриване
  3. Bia, радвам се да те видя отново тук :)

    Дива, наистина е вкусен, а и много бързо свършва :)

    Лулу, абе за какви шедьоври ми говорите с Bia? Аз се червя заради пукнатините, а вие ...:)
    Оздравявай бързо! И май така ще е летния сезон - по-нарядко ще се "виждаме"- кой в отпуска, кой размекнат от жегите...

    Благодаря ви, че се отбихте, момичета!

    ОтговорИзтриване
  4. Няма как да не е вкусно:)- само като чета какво има в него и вече преглъщам усилено.

    Харесва ми, когато е лесно и безотказно вкусно!
    Беше ми много интересна историята на десерта.
    Поздрави от мен!:)

    ОтговорИзтриване
  5. Ивейн,
    череши, маскарпоне, пандишпан с много алкохол - обещава незабравим и приятен вкус и опияняваща вечер :) Била съм във Флоренция, но не знаех че тази невероятна сграда се свързва с този десерт. Чудесно е когато архитектурата или традициите ни вдъхновяват за създаваме кулинарни изкушения за сетивата и небцето.
    Хубав и прохладен уикенд, Ивейн

    ОтговорИзтриване
  6. Диди, ти си една от малкото, която преставя ястието, заедно с неговата история. Това определено ми харесва, затова и аз се опитах да изровя нещичко за това дзукото, когато реших да го приготвя.

    Дани, имах едно намерение да съчетавам по някакъв начин в публикациите си сгради и десерти. Не се бях замислила, че тук е станало случайно, направо ми отвори очите:)

    Приятен уикенд и от мене!

    ОтговорИзтриване
  7. Ивейн, много вкусно предложение! Ще го имам предвид реша ли да направя нещо с череши. Мерси за вкусно звучащата рецепта. Лека почивка!

    ОтговорИзтриване
  8. Ивейн, прекрасно съчетание на продукти и вкусове :)
    А и историята е интригуваща !
    Прохладен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  9. Любим десерт в къщи :-) Само че аз за още по- мързеливо го правя със бишкоти (савоярди) :-)
    Разкошни снимки и представяне, Ивейн!

    Весел уикенд!
    Милена

    ОтговорИзтриване
  10. Станимира, мисля, че няма да останеш разочарована, ако основните съставки ти харесват :)

    Дани, благодаря ти, мила!

    Милена, ще имам предвид предложението ти, защото със сигурност ще се прави многократно :)Благодаря за комплимента!

    Дано и вашият уикенд е така прохладен и емоционален както моя!

    Приятелски поздрав!

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасен десерт, както и всичко в блога ти :)

    Усмивки: Ина

    ОтговорИзтриване
  12. Ивейн, Рудолф ми е любим кулинарен факир и може да ти е интересно да погледнеш видеото, как той приготвя с бишкоти този десерт: http://www.thetasteoflife.tv/recepten/recept/133312/zuccotto/
    Продуктите са сходни, той използва сметана вместо Маскарпоне. Но това е въпрос на лични предпочитания :-) Видеото е на холандски, но е приятно за гледане :-)

    Спорна и усмихната седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  13. Ина, много, много си мила!

    Милена, много благодаря за линка. Изгледах филмчето с голям интерес. Естествено и аз бях прегледала няколко, за да се запозная с метода. Тъмната сърцевина много ми харесва, прави по-ефектен разреза, но съм я оставила за някой друг път. Да, действително рецептата е само със сметана, но аз имах да доизразходване на половин кутия Маскарпоне от едно черешово тирамису, та затова при мен е така :)

    Още веднъж благодарности и успешна нова седмица и от мене!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails