Италиански десерт, много лесен за приготвяне и приятен за летните жеги. Ако не ви се пуска фурната става още по-лесно. Решението е с готови блатове. Разбира се, вкусовите качества биха били далеч по-добри, ако си приготвим сами пандишпана, но при липса на време, а желание за нещо складичко в унисон със сезона - ето едно решение:
Zuccotto е популярен италиански десерт, който се сервира охладен или в замразен вид като сладолед. Основните му съставки са пандишпан, добре напоен с алкохол, бита сметана или мус, ядки, плодове и черен шоколад.
За произход се посочва Флоренция (Тоскана). А формата му най-често се асоциира с купола на флорентинската катедрала Duomo. В исторически план десертът търпи развитие и като резултат формата му днес се различава значително от оригинала. Счита се, че първоначално е имал формата на тиква ( "zuccotto" в превод от италиански "тиква" ). Други версии твърдят, че наподобявал с визията си кардиналско кепе zucchetto.
Има разнообразие в начина на приготвяне, в зависимост от ефекта, който желаем. Ако държим на монолитната обвивка, ще използваме цял блат. Но ако търсим ефекта на купола на катедралата, ще си нарежем блата на сегменти, с което и ще улесним изпълнението. Въпрос на лични предпочитания. Аз избрах първия начин, но купешкият блат е по-ронлив и затова се получи напукването.
за 6 порции
Продуктите :
1 или 2 готови кръгли блата за торта
200 мл бита сметана (неподсладена)
250 гр Маскарпоне
3 сл пудра захар ( може и повече, в зависимост вкуса към сладкото)
300 гр изчистени от костилките череши
50 гр черен шоколад, нарязан на ситно
50 гр лешници, счукани на парченца
3 сл алкохол (Grand Marnier, Brandy), но може и повече да поеме блата
Начин на приготвяне :
Сметаната, Маскарпонето, захарта се разбиват с миксер до пухкав крем. Прибавят се черешите, ядките и шоколада и се разбърква, за да се разпределят равномерно съставките.
Полусферичен съд с вместимост 1 литър се застила с домакинско фолио за свежо съхранение. Пандишпановата платка (цяла или нарязана на триъгълни парчета) се намазва с алкохола с помощта на четка. Това ще помогне тя да заеме формата на съда. След като е добре покрита и уплътнена полусферата се напълва с крема. Заравнява се и се покрива с втория блат, (аз нямах такъв :) който също се намазва с алкохола.
Оставя се за една нощ в хладилника и се обръща в подходяща чиния.
Декорирането е въпрос на лични предпочитания - пудра захар, сметана, шоколадова глазура.
Смятам за нужно да спомена, че комбинацията от всички тези продукти дава един невероятен и запомнящ се вкус!
какъв шедьовър :)
ОтговорИзтриванеУникално вкусно предложение за летен десерт, Ивейн!
ОтговорИзтриванеАуууу велико е просто! Аз тъкмо се бях затъжила за теб, че изчезна за много дълго време, а ти изведнъж връхлетя с този шедьовър! Жалко, че стомаха ми още страда от последния летен вирус, иначе можеше да го засиля още тази вечер:)
ОтговорИзтриванеBia, радвам се да те видя отново тук :)
ОтговорИзтриванеДива, наистина е вкусен, а и много бързо свършва :)
Лулу, абе за какви шедьоври ми говорите с Bia? Аз се червя заради пукнатините, а вие ...:)
Оздравявай бързо! И май така ще е летния сезон - по-нарядко ще се "виждаме"- кой в отпуска, кой размекнат от жегите...
Благодаря ви, че се отбихте, момичета!
Няма как да не е вкусно:)- само като чета какво има в него и вече преглъщам усилено.
ОтговорИзтриванеХаресва ми, когато е лесно и безотказно вкусно!
Беше ми много интересна историята на десерта.
Поздрави от мен!:)
Ивейн,
ОтговорИзтриванечереши, маскарпоне, пандишпан с много алкохол - обещава незабравим и приятен вкус и опияняваща вечер :) Била съм във Флоренция, но не знаех че тази невероятна сграда се свързва с този десерт. Чудесно е когато архитектурата или традициите ни вдъхновяват за създаваме кулинарни изкушения за сетивата и небцето.
Хубав и прохладен уикенд, Ивейн
Диди, ти си една от малкото, която преставя ястието, заедно с неговата история. Това определено ми харесва, затова и аз се опитах да изровя нещичко за това дзукото, когато реших да го приготвя.
ОтговорИзтриванеДани, имах едно намерение да съчетавам по някакъв начин в публикациите си сгради и десерти. Не се бях замислила, че тук е станало случайно, направо ми отвори очите:)
Приятен уикенд и от мене!
Ивейн, много вкусно предложение! Ще го имам предвид реша ли да направя нещо с череши. Мерси за вкусно звучащата рецепта. Лека почивка!
ОтговорИзтриванеИвейн, прекрасно съчетание на продукти и вкусове :)
ОтговорИзтриванеА и историята е интригуваща !
Прохладен уикенд!
Любим десерт в къщи :-) Само че аз за още по- мързеливо го правя със бишкоти (савоярди) :-)
ОтговорИзтриванеРазкошни снимки и представяне, Ивейн!
Весел уикенд!
Милена
Станимира, мисля, че няма да останеш разочарована, ако основните съставки ти харесват :)
ОтговорИзтриванеДани, благодаря ти, мила!
Милена, ще имам предвид предложението ти, защото със сигурност ще се прави многократно :)Благодаря за комплимента!
Дано и вашият уикенд е така прохладен и емоционален както моя!
Приятелски поздрав!
Прекрасен десерт, както и всичко в блога ти :)
ОтговорИзтриванеУсмивки: Ина
Ивейн, Рудолф ми е любим кулинарен факир и може да ти е интересно да погледнеш видеото, как той приготвя с бишкоти този десерт: http://www.thetasteoflife.tv/recepten/recept/133312/zuccotto/
ОтговорИзтриванеПродуктите са сходни, той използва сметана вместо Маскарпоне. Но това е въпрос на лични предпочитания :-) Видеото е на холандски, но е приятно за гледане :-)
Спорна и усмихната седмица :-)
Ина, много, много си мила!
ОтговорИзтриванеМилена, много благодаря за линка. Изгледах филмчето с голям интерес. Естествено и аз бях прегледала няколко, за да се запозная с метода. Тъмната сърцевина много ми харесва, прави по-ефектен разреза, но съм я оставила за някой друг път. Да, действително рецептата е само със сметана, но аз имах да доизразходване на половин кутия Маскарпоне от едно черешово тирамису, та затова при мен е така :)
Още веднъж благодарности и успешна нова седмица и от мене!