сряда, 5 май 2010 г.

Банофи торта


Моята сладка Жени бе силно притеснена след едноседмичното ми отсъствие, че блогът ми направо замира.
-Мамо, тази седмица трябва да направиш поне три торти! :)
Как да не удовлетворя молбата й, още повече, че нетърпението да вкарам в употреба новите си придобивки е по-голямо от нейния апетит. Сдобих се с:
  •   Тортен ринг
Край на картонените импровизации! Край на приспособяването на всяка възможна домакинска посуда за тортени цели!

Съобразявйки се изцяло с вкусовете на Жени първата избрана рецепта е за Банофи торта.
Понеже откривам топлата вода все със закъснение и често считам за ненужно споменаването на някоя  подробност, този път реших, че ще е добре поне да вметна нещо  за произхода на името. "Банофи" е производно на "банан" и "тофи" -  твърд карамел. Много известен е Банофи пай, който все още  не съм приготвяля . Но съдейки по успеха на тортата съименичка, ми се струва, че може би това ще е твърде скоро. Още повече, че обещава да е доста по-лесен за изпълнение.

Тортата се състои от два плътни блата от маслено тесто, пухкав сметанов крем, карамелов сос (дулсе де лече), банани и за завършек шоколад.
Не спазих точно указанията за събиране на тортата. Освен това намалих пропорциите. Ще опиша  продуктите и начинът, по който аз я приготвих. И ще направя някои коментари.





Блат: 2  яйца, 95 гр брашно, 95 гр захар, 115 гр масло , 1 чл бакпулвер, 1 ванилия

Продуктите трябва да са със стайна температура. Разбива се маслото със захарта. Добавят се едно по едно яйцата. Брашното се пресява заедно с бакпулвера и се изсипва при сместа. Разбива се до хомогенизиране. Ароматизира се с ванилията.
Формата за печене се застила с хартия и се изсипва сместа. Заглажда се. Изпича се за 20 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса, средна скара, вентилатор. Диаметърът на формата е 16-17 см.
След охлаждането се разрязва хоризонтално на два блата.

Крем: 180 гр неподсладена сметана, 30 гр захар

Карамелов сос: 1/2 кч захар, 1/2 кч топло мляко, 30 гр масло

Карамелизира се захарта. Излива се при нея млякото и се бърка до получаването на хомогенна смес. Изключва се котлона и се прибавя маслото.

2 малки банана се нарязват на шайби.

20 гр черен шоколад за гарниране.

Посочените продукти са две трети от дозата. С предложения карамелов сос замених Дулсе де лечето . Не съм се престрашила все още да си го приготвя, а и не съм била достатъчно настоятелна в търсенето да си го закупя :)
Сглобяването става в реда: блат, сметана, карамел, банани. Аз обаче размених мястото на бананите и карамела, за да не остане прекалено сух блата. Считам, че: блат, карамел, сметана, банани, карамел щеше да е още по-сполучливо решение.



21 коментара:

  1. Ивейн,
    започвам първо с твоята сладка Жени :)
    Да ви е жива и здрава!
    Поздравления и за новите придобивки.

    Тортата е прекрасна, но си струва да си направиш
    dilcе-то, защото е невероятно вкусно :)
    Слънчеви празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Мисля си, че трябва да отвориш сладкарница - ще си №1 в България, но не знам как ще смогваш с клиентелата :)))


    Прекрасна торта :)

    Усмивки: Ина

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, ти си ми като сутрешното кафе:)Задължително ще направя дулсето, отдавна се търкаля една кутия кондензирано мляко в хладилника.

    ОтговорИзтриване
  4. Ина, какво говориш? Не помня кой го беше споменал, но и аз тайничко си мечтая за една мъничка сладкарничка, с аромат на кафе и горещ шоколад и много, много, много десерти (като във филма Шоколад). Кой знае - може някога и да стане, но докато е блян ще е най-сладко чувството. Но дотогава има толкова много неща да изпробвам...

    ОтговорИзтриване
  5. Тортата е разкошна, Ивей! А твоята малка Жени е невероятна омайница :-) И твоята сладка муза :-) Хубаво е, че има кой да те подтиква да правиш все нови сладки изкушения :-)
    Честити нови придобивки! Да си ги ползваш със здраве!

    Слънчев и усмихнат ден :-) Милена

    ОтговорИзтриване
  6. Ивейн,
    голяма принцеса си имаш, разкошна! Да е здрава и да ви радва непрестанно!
    Хубаво ти е казала, че тая седмица поне 3 торти трябва да направиш и ето вече едната си я изпълнила. Прекрасно предложение от теб както винаги.
    Хубави слънчеви празници, Ивейн

    ОтговорИзтриване
  7. Aх, ама какъв изкусителен е разрезът!

    Поздрав, Ивейн и пожелание за здрав, спорен и .. вкусен, много вкусен ден :-))

    пп. Трябва да се вслушваме в думите на децата!
    Особено когато са тъй очарователни, гальовни и закачливи като Жени :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Ивейн,
    целувки за чаровната Жени -
    много щастие и усмивки да радват двете ви!
    А тортата е чудесно съчетание на вкусове и аромати. Снимките, както умееш - красиви и изкушаващи.
    Хубави празнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Ивейн тортата изглежда много изкусително!

    Във връзка с коментара на Ина... преследвай мечтата си защото имаш най важното за успеха на еднасладкарничка - умението и любовта да създаваш сладки шедьоври!
    Неосъществени мечти са изоставените!!!

    Сърдечен поздрав от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Милена, тази "омайница" може душата да извади на човек, ако си е наумила нещо :) Определението много ми хареса-хубава позабравена дума.
    О, Дани, времето се затопля и едва ли работещата фурна и горещината около нея ще са ми най-предпочитаното занимание. Хайде да остане една за тази седмица, а? ;)
    Дими, те разрезите много липсват при мене и аз много им се радвам :)За вкусния ден позна от раз-не му се размина на дулсето днес :)
    Диана, с доверие приемам коментара на човек като тебе с огромен кулинарен опит и познания за вкусове и съчетания.
    Мария, мисля, че реализирах най-големите и важни за мене мечти. Но животът не е интересен, ако човек си каже "край". Затова и винаги си намирам нови предизвикателства, за да ме карат да вървя напред и нагоре.

    Благодаря за милите думи! Желая хубави и слънчеви празници!

    ОтговорИзтриване
  11. Ивейн, поздравления за красивото тортено изпълнение и за най-ревностната ти почитателка - Жени. Разрезът е много изкушаващ. Със здраве и кеф да си ползваш новите придобивки!

    Слънчеви празници от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. И аз не съм правила Банофи - нито като пай, нито като торта. Но имайки предвид съставките, със сигурност е някаква фантазия от вкусове.

    И между другото, много е лесно да си направиш дулсе де лече. Слагаш консервата да се вари и просто доливаш вода, когато изври :-)

    ОтговорИзтриване
  13. Паят вече го изпробвах във вариант на тарталети. Определено се различава от тортата, още повече че използвах Дулсе де лече - приготвих си го. Допадна ми! Благодаря ти, Ирка за посещението!

    ОтговорИзтриване
  14. Ивейн, страхотна торта за страхотна малка дама! Щом има Дулсе де лече съм сигурна, че вкусът е страхотен:)))

    ОтговорИзтриване
  15. Strahotno izglejda tortata. Iskam da ia prigotvia za rojdeniq den na sapruga mi sledva6tata sedmica no ne moga da razbera kakva e miarkata za karamela "1/2 кч захар, 1/2 кч топло мляко, 30 гр масло" - 1/2 chaena chasha? Irina

    ОтговорИзтриване
  16. Много се извинявам, Ирина! Зная, че не ползвам точната система за изписване на мерни единици.
    Приела съм, че:
    кч = кафена чаша, или равнящащо се на около 12о мл.
    1/2 кч = 60 мл.
    Много е важно млякото да е топло преди да се излее при карамелизираната захар.
    Правих някакви подобрения на същата рецепта, които може да прочетеш в http://ivaneivane.blogspot.com/2010/06/summer-2010.html.
    Надявам се да останете доволни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Здравейте,
    Аз искам да попитам за размера на яйцата, който винаги съм пренебрегвала, но след като веднъж яйцата, които използвах, се оказаха твърде големи и се наложи в движение да увеличавам колечеството на останалите продукти, вече съм предпазлива в това отношение. Затова, какъв размер яйца се визират в рецептите - L може би?
    Ани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Ани!
      За мой срам - не съм отдавала досега особено значение за размера на яйцата - понякога се съобразявам ако е споменато малки, а аз разполагам с големи, да намаля бройката евентуално, но истината е,че не съм се парила досега :).
      Да, за размер L става въпрос.

      Поздрави!

      Изтриване
  18. Здравейте, искам да попитам блатовете сиропират ли се допълнително, освен с карамеления сос?
    Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Мария.
      За тази рецепта нямаше указания за сиропиране. По принцип съм забелязала, че маслените блатове не се сиропират. Лично за моя вкус не са толкова сочни както би ми се искало. Затова практиката ми с тях е да ги намажа с тънък слой от предпочитано сладко ( добре пасирано) или с подсладено кондензирано мляко, или с карамелов сос. Резултатът е по-сочна, но не разтечена от захарен сироп торта. И мен ме удовлетворява.

      Изтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails