За тази торта се смущавам да говоря, защото с нея се чувствам като на изпит пред един изключително педантичен човек. Такова изфинване на ръбчета имаше и напасване на срезове..., че се замислих в един момент дали една рисунка нямаше да стане по-бързичко?
Торта с бисквитено тесто, баварски крем и боровинково сладко
Блат: 6 яйца + 4 жълтъка, 170 гр захар, 100 гр царевично нишесте, 70 гр брашно, 70 гр масло, 1 чл лимонов сок, 1 ванилия
Яйцата, жълтъците и захарта се разбиват на водна баня до сгъстяване и увеличаване на обема. Отнемат се от огъня и продължават да се бият до охлаждане. Прибавят се пресятите заедно брашно, нишесте и ванилия. Към сместа накрая се изсипват разтопеното и охладено масло и лимоновия сок. Изпичат се два кръгли блата с диаметър 18-20 см и един правоъгълен 30/40 см. При липса на подходяща форма кръглите платки могат да се изпекат върху хартия за печене с начертани кръгове с желания диаметър. От правоъгълния блат се изрязват две ленти, широки по 12 см,
а останалата по-тясна лента се наситнява на кубченца.
В подходящ съд (използвах тенджерка) се полага фолио за свежо съхранение, така че краищата му да стърчат извън горния ръб на съда. Поставя се на дъното едната кръгла платка, а по стените се завиват лентите. Излишното се изрязва.
В така получената капсула се излива предварително приготвения
Баварски крем: 5 жълтъка, 1 чч кристална захар, 2 чч прясно мляко, 2 желатина, 2 ванилии, 1 чч сладкарска сметана, 2 сл пудра захар
Жълтъците и захарта се разбиват, разреждат се с млякото, ароматиират се с ванилията и се слагат на котлона до завиране, с непрекъснато бъркане.
Желатинът се накисва в 120 мл вода, след като набъбне се загрява в микровълновата печка до разтварянето му. Прибавя се към млечно-яйчената смес. Кремът се отнема се от огъня и се оставя да се охлади до температура 25-30 градуса.
Сметаната се разбива със захарта и се смесва със сварения и охладен крем.
От общото количество се заделя около 250-300 мл, в които се прибавят 2 сл боровинково сладко. Така полученият розово-лилав крем се размесва с нарязаният на кубчета блат. Може да се ароматизира и с алкохол или есенция.
Тортата се сглобява в следния ред:
В капсулата се излива половината от крема. Оставя се в хладилник за около час да стегне. Отгоре се изсипва боровинковата смес. Завършва се с остатъка от крема и втория кръгъл блат за капак. След като хубаво стегне в хладилника (една нощ) тортата се изважда от формата или използвания съд с помощта на фолиото. Излишните стърчащи краища се изрязват и тортата се подготвя за покриване със захарен фондан. За целта се измазва с маслен крем. Кали даде наскоро едно хубаво предложение за този крем, аз побързах да се възползвам и определено съм много доволна.
За измазването употребих 1 белтък, 80 гр масло, 50 гр захар.
На водна баня се рабива белтъка със захарта. Отнема се от огъня и се прибавя предварително разбитото масло.
ПП Лекото изтумбване в долната част на тортичката се дължи на специфичната форма на тенджерата, в която стяга, а не на вторични деформации :)
Ивейн,
ОтговорИзтриванеотново едно прекрасно предложение,
изпълнено перфектно :))))
Поздравления и много слънчеви усмивки!!
Ивейн, много ме зарадва тази торта с по-нестандартната украса. Отлично си се справила с апликацията. Харесва ми и идеята да направиш бод. Цветовете също са много приятни.
ОтговорИзтриванеTази торта е просто съвършенна! Нямам думи, поздравления за идеята и за реализацията й!
ОтговорИзтриванеПривет!Тортата е изключително красива, перфектно изработена!За мен е доста сложна:),възхищавам се на уменията ти!Поздрави!
ОтговорИзтриванеИвейн,
ОтговорИзтриваневъзхитена съм от декорацията на тортата. Цветовете са много пастелни и весели, типично по детски. Сложна работа ми се струва този начин на сглобяване. Незнам този "педантичен" човек, който ще е оценява какво ще каже, но аз бих казала "УАУ!!!!!".
Ивейн страхотна е - много ми харесват декорациите, които правиш, бих ги определила тип апликация само дето не е от цветна хартия... :)
ОтговорИзтриванеБраво на теб Ивейн, искрено ти се възхищавам и поздравявам!
Приятни и :)) почивни дни!
Радост за окото :) Много ми харесва!
ОтговорИзтриванеХубав уиекнд от мен :)
Отново перфектно изпълнение :)
ОтговорИзтриванеЛошото е, че адски вече ме боли главата от преумора, иначе бих поседяла още да се полюбувам на това творение.
Боже, толкова е красива и приказна, че чак ми се струва нереално, да е сътворена от човешки ръце! Поклон!
ОтговорИзтриванеМного усмивки предизвикват реакциите ви, скъпи момичета!
ОтговорИзтриванеДани, винаги номер едно!
Кали, Роси, идята за апликацията е от една блузка на детенцето, за което е тортичката. Естествено на 100 % няма как да пресъздам нещата, но и не се стремя към подобно нещо.
Теменужка, радвам се на посещението ти. Сложна украсата или самата торта? За мене твоите хобита са си сложно нещо :)
Дани, не ми се отдават бебешките цветове, дори и да се опитвам.Не ми лягат на сърце :)
Мария, Зори, прави ми впечатление, че точно този тип декорация много се харесва. Радваме се, че ви допада изпълненото от мене.
Ина, от мене ли те заболя главата? Да поспра за малко или да сменя посоката :))))
Пепеляшка, големи суперлативи, чак се изчервявам...
Хубава, слънчева, усмихната, сладка и вкусна седмица от мене, аз ще отсъствам за известно време!
Ивейн,справила си се чудесно!Тортата изглежда невероятно!Поздравления!
ОтговорИзтриванеУсмихната и спорна седмица!
Изглежда като направена от филц, страхотна е! Цветовете и снимките също, поздравления!
ОтговорИзтриванеСтрашно красива и оригинална торта, поздравления Ивейн! Имаш огромен потенциал, а креативното ти мислене и перфектната реализация надминават дори майстори от някои от известните сладкарници :)
ОтговорИзтриванеИвейн,
ОтговорИзтриванемного ми е приятно да разглеждам твоите торти - свежи и творчески решения с прецизно изпълнение.
Моите поздравления - отново, Диана
Много ми хареса тортата, Ивей! Апликацията е много весела и свежа! И цветовете са много нежни!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Милена
Не съм очаквала и да видя нещо различно от перфектно изпълнение при теб! Всичко ми хареса в тази торта! Най- вече факта, че не е типичната детска торта тип Дисни:)
ОтговорИзтриванеВъзхитена съм. Всичко в нея е много премерено. Искренно те поздравявам!
ОтговорИзтриванеАуу.. и къде съм бляла?!
ОтговорИзтриванеИвейн, кога успя да създадеш и тази красота? Много интересна, свежа и оригинална! Апликациите ме пленяват и възхищават детето в мен (така и не се научих да шия, но виж.. за реализацията на това ми желание върху фондан не съм се сетила) :-D
Комплимент, Ивейн! Радваш :-))
Сърдечен поздрав и ведри майски дни!
Ивейн, както казах тортата е прелестна. Имаш награда при мен. Хубава неделя
ОтговорИзтриванеБраво, Ивейн, възхищавам се на умението ти да прескачаш от един стил в друг, прелест е тортата!
ОтговорИзтриванеЗавърнах се отпочинала, освежена, обогатена с впечатления и вкусове. Но затова сигурно ще се опитам да разкажа в някоя публикация. Изненадах се от многобройните коментари, които намерих тук. Да споменавам ли колко много ме зарадвахте?
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, вие сте ми и стимул и вдъхновение.
Много ми хареса тази торта, макар да не съм човек на тортите. Украсата е толкова хубава и различна от всичко, което съм виждала, че се зачетох в обясненията за сглобяването й. Наистина изглежда като направена от филц. Поздравления за свежия поглед!
ОтговорИзтриванеТова сравнение с Филца и ЛаМартиниа го направи. Може би и самата имитация на бод да навежда към подобни аналогии...Във всеки скучай съм много пласкана от комплиментите, Станимира! Благодаря!
ОтговорИзтриванеНевероятна торта! Плени ме :)
ОтговорИзтриванеИвейн блатовете горе-долу за колко време се изпичат?
Кратко, нямам навика да засичам, но около 5-8-10 минути при загрята (~180 градуса) фурна. Страхувам се да не те подведа. Хубаво е да се следи. Кръглите малки блатове със сигурност изискват по-кратко време за печене от големия правоъгълен.
ОтговорИзтриванеИвейн продуктите за един блат ли са или да разделя сместа на три?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Милена!
ОтговорИзтриванеСместа е за трите блата. За кръглите ще ти отиде съвсем малко количество, затова е добре да започнеш с тях, а останалата смес си рапредели равномерно в правоъгълната тава. Като се разкроят лентите за борда, с наситнените изрезки се прави пълнежа.
Дано съм била полезна!
Поздрави!