понеделник, 19 април 2010 г.

Макарони с маково семе

Хеееей, направих ги!
Да постигнеш почти перфектния външен вид се оказа не чак такава мистерия.
Попрочетох, събирах рецепти, пресмятах пропорции, изгубих се в хартийки и хвърчащи листчета, но ето изплувах и поднасям тези сладурчета - моите Макарони.




И каква е тайната?
Да не се галят с перце, въпреки крехкия си и нежен вид. Да се подходи към тях с увереността, че няма начин да не се получат.
Останаха 4 белтъка от последната торта. Хубаво си узряха в хладилника  - цели 5 дни - и днес ги извадих за 2 часа да се отпуснат на стайна температура и да видя ще се превърнат ли в тези капризни сладкишчета или пак ще си ги хапвам в неугледен вид? :)

И така сложих в блендера 110 гр пудра захар, 60 гр смлени бадеми, 12 гр смляно маково семе и ги завъртях заедно до получаване на много фина смес. Допълнително ги пресях.

Претеглих си 60 гр белтък и започнах разбиването му с миксер на ниска скорост до образуването на пяна. После започнах да добавям 40 гр кристална захар и да увеличавам оборотите на миксера. Когато белтъците станаха твърди до степен т. нар. "мек връх" прибавих сместа от бадеми, пудра захар и мак. Енергично разбърках до хомогенизиране и изсипах сместа в пош без поставен накрайник за шприцоване.

Застлах си тавата с хартия за печене и шприцовах бъдещите макарони приблизително с диаметър 3 см. Оставих ги на стайна температура за около 40 минути, за да хванат коричка и ги пъхнах в загрятата до 150 градуса фурна. Пекох 12 минути.
Ето ги, накипрени с "полички" даже:


Изчаках да изстинат и лесно се отлепиха от хартията.
Слепих с крем, а  може с ганаш, може с конфитюр, нутела...въпрос на вкус.
Аз проготвих смес от 50 гр разтопен бял шоколад и 50 гр извара и 1 сл прясно мляко.

 


Излязоха 30 черупки или 15 макарона.


 
Ирина и Мира имат доста подробни обяснения по темата.
Аз използвах  тази рецепта за базисна , но заместих черния сусам с маково семе.
Получи се!

25 коментара:

  1. Хей....страхотна си, Ивейн!!!!
    Толкова са хубави!!!!
    Поздравления и
    о.о.п..взех си една!

    Прегръдки и слънчево утре!

    ОтговорИзтриване
  2. Даниии, изумяваш сме с незабавната си реакция. Иска ми се и аз да можех така...Чак изпитвам неудобство, че не мога да съм толкова отзивчива, колкото би ми се искало.
    Хубава вечер и усмихнат утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Браво! Аз се пробвах веднъж, но "крачета" не получих, това естествено не попречи да бъдат излапани скорострелно от мъжката част :)))

    Да ти върви по вода :))) (то слънце скоро не знам дали ще има)

    ОтговорИзтриване
  4. Ив, страхотно изглеждат! Направо си ги докарала перфектни на външен вид! Аз срам не срам щеси призная, че дори не съм опитвала макарони:( Едва ли ще ги докарам толкова красиви, но задължително ще трябва да направя едни, ако не друго то поне да пробвам що за чудо са:))))

    ОтговорИзтриване
  5. Поздравления, поздравления :) Разкошни са :)
    Ще ме убедите накрая и аз да ги пробвам :)

    ОтговорИзтриване
  6. Браво, Ивейн! Чудесни са се получили макаронките! :)
    Като се подходи с малка доза увереност и много позитивно мислене, няма как да не се получат!

    И снимките са много хубави! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ина, и аз ги пробвах веднъж, разляха се, но и не ги шприцовах добре тогава.
    Лулу, бяха ме обсебили направо от гледане на снимки, не бях опитвала. Вкусът им - нещо много по-фино от ореховката и кремът ги омекотява, готини са!
    Давай, Зори, не е трудно!
    Ех, похвала от майстора! Ирка, ще ми се вирне носа :)

    ОтговорИзтриване
  8. А аз след гледане тези на Ира, Мира и сега твоите твърдо се отказах да ги пробвам :)
    Някой да иска бадемово брашно?

    Много хубаво си ги накипирла, Ивейн, поздравления! Чудесни са!

    ОтговорИзтриване
  9. Пепчо, току що унищожих два, удоволствието е неописуемо, нищо общо със споменатата от мене ореховка преди малко...Хрупат непосредствено след изпичане. С крема са божествени, и със сладко от боровинки също. Струва си да се опитат. Запази си бадемовото брашно още малко :)Може друга мисъл да те споходи.

    ОтговорИзтриване
  10. Ивейн, хубави са като престоят :) Така крема попива и ги прави мекички от вътре и съвеееееем малко хрупкави отвън. Иначе и аз така от бързината първите ги хапвам почти веднага след изпичането и са като ореховки :D

    ОтговорИзтриване
  11. Перфектни са и много, много красиви!
    Аз обаче не съм толкова впечатлена от вкуса им, може би защото съм яла само купешки, като всичко друго- домашните са друга работа....
    но се възхищавам на уменията и куража да направиш толкова сложни сладки-браво!
    С усмивка
    Пепеляшка

    ОтговорИзтриване
  12. Възхитителни са, Ивейн! Изглеждат перфектно! И снимките са чудесни!

    Усмихнат ден :-)

    ОтговорИзтриване
  13. Ивейн, останах без думи и ми потекоха лиги направо...Страхотни са станали макароните, с перфектен вид, много добре си ги докарала и обяснението е повече от ясно. Ще ги пробвам, да знаеш :)

    ОтговорИзтриване
  14. Йвейн,
    много нежни, ефирни и елегантни -
    така си те представям и теб!
    Чудесна рецепта, обяснения и снимки -
    Моите поздравления, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. Зная, Ирка, но трае ли душа?

    Хей, Пепеляшка, не е толкова трудно, един пандишпан не е по-малко сложен или трудоемък.
    Аз купешки не съм пробвала, за да сравня. Но и тук ги има вече, не пречи да се пробват.

    След толкова ласлави думи няма как да не бъде усмихнат деня ми, Милена!

    Дани, днес и аз точа лиги, защото съм си обявила ден без сладичко и само си мечтая за утрешното кафе с Макарон :)))

    Красиви престави от изключително фин и изтънчен човек-така пък аз си те представям, Диана :)

    Благодаря отново за вниманието и похвалите, много ме радват!

    ОтговорИзтриване
  16. Поздравления!Прекрасни са!Усмихната и вкусна седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. А аз пък ще си призная, че веднъж се пробвах.. но с кестеново брашно, тъй като не намирам бадемово тук, та.. ами, станаха на минимъфинки :-D
    Всеки път като видя такива хубавки, изкусителни и вкусно снимани макронени сладки и.. мхммм! - отново се заканвам да пробвам. Ама пусти страх..

    Чудесно изглеждат, Ивейн! Възхитителна е идеята за маково семе между продуктите!

    Поздравления!

    И поздрави сърдечни :-)))

    ОтговорИзтриване
  18. Нанита, твоето одобрение е много стимулиращо за мене!
    Дими,мисля, че ще стане ако си смелиш бадемите заедно със пудрата захар.
    Аз пък кестеново брашно не съм пробвала и много ми е любопитен вкуса. Убедена съм, че и като минимъфинки са били ужасно вкусни!
    За маковото семе ще кажа, че отдавна съм се заканила на разни торти и сладкиши с него, но подозирам, че няма да се възприемат в къщи. Запасила съм се с количества, но го прилагам по мъничко :) както в този случай!
    А и нали в чуждата рецепта искам да вложа нещо и от себе си?

    ОтговорИзтриване
  19. Ивейн, моите поздравления, справила си се чудесно с предизвикателството на макароните. Моят първи и единствен опит претърпя пълно фиаско, но ето, че било възможно. Постигнала си перфектна форма и много изкусителен вид. Ако реша пак да се пробвам, ще си открадна твоята рецепта.

    ОтговорИзтриване
  20. Ивеин изглеждат страхотно! Браво на теб!
    Много ми допадна идеята ти да добавиш маково маковото аз много го харесвам...

    Лека вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  21. Кали, с удоволсвтие я предоставям.

    Мария,не бях чувала за черен сусам, и първата ми асоциация при прочита на рецептата беше за мак.

    ОтговорИзтриване
  22. Перфектно са ти се получили макароните,поздравления!И какви полички...
    Твоята комбинация от продукти ми допада вкусово:)

    ОтговорИзтриване
  23. Много ми харесват. И като продукти и като изпълнение. Не знаех че макароните са момиченца с тези полички, ама са големи сладурчета :) :) Желая ти слънчев и усмихнат уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  24. Лелее, как съм ги пропуснала?! Ивейн, чудесно са се получили, поличките са страхотни! Браво! :)
    Лека и усмихната седмица :)

    ОтговорИзтриване
  25. Диди, радвам се, че ти допадат!

    Катя, дали момиченца с полички или момченца с краченца, все са си сладурчета :)

    Мира, аз предпочетох по-лекия за изпълнение вариант, понеже нямам термометър, за да контролирам направата на италианска целувка. Предполагам, че вкусът не се различава особено.

    Благодаря, момичета!
    Позакъснели и топли поздрави от мене!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails