Преди време, пазарувайки, погледа ми се спря на кутия с халва. Спомени от детството ме споходиха, когато шоколад се хапваше по празници като Нова година, а филия мек хляб с халва беше източник на бекрайна наслада. Купих я, опитах и остана в шкафа. Подмятайки я най-накрая реших да направя нещо с нея. Напоследък в кухнята съм на принципа : Какво ще стане, ако...? И в този случай продължението беше:...ако заместя сусамовия тахан от бисквитите на petrina със слънчогледов? Изненадана съм приятно от резултата.
Смесват се продуктите и с навлажнени ръце се оформят топчета, колкото орех. Поставят се в тава, застлана с хартия за печене и се сплескват леко. Декорират се със стафиди или слънчогледови семки. Пекат се на средна скара в предварително загрята на 180 градуса фурна около 15 минути.
От половината доза излизат 15 бисквити.
.
Прекрасни бисквитки си направила, Ивейн!
ОтговорИзтриванеОбичам експериментите и винаги се получав нещо вкусно :))
Поздрави и хубава вечер!
Дани, трогва ме отново вниманието ти!
ОтговорИзтриванемного готини изглеждат Ванче! направо ми се ще да ги отхапя от екрана на монитора! поздравления за готините неща, които публикуваш! аз съм фен ... на яденето и мисля, че мога да ги оценя, та дори и само от екрана! браво! като гледам, доста хора вече те "следят"! пожелавам ти да стават още повече!!!
ОтговорИзтриванеПрелестни!
ОтговорИзтриванеОт тооолкова време се каня да посетя някой квартален турски магазин и все отлагам.. добавям тахан в списъка и днес ще бъде :-D
Поздрави и :-) за теб, Ивейн!
Честит празник!Честита Баба Марта!Само здраве и слънчеви усмивки от нея!
ОтговорИзтриванеИдеята да се ополотвори така останала халва е много свежа.Аз също обичам халва, но като се купи все се случва да поизостане част от нея.
Много апетитно изглеждат бисквитките, Ивейн!
ОтговорИзтриванеЧестит празник!
Наско, радвам се винаги на твоето посещение. Останах с впечатлението, че не си особено очарован от посоката, в която съм се засилила, но повярвай, лично за мене е страшно полезна, изключая консуматорската част. Начин за самообучение в много отношения. Мисля, по някакъв начин това ще се отрази благоприятно и в професията :)
ОтговорИзтриванеДими, Диди,:) колко интересно, че халвата е любима и на вас. Радвам се, че идеята ви харесва.
Благодаря ти, Пепчо. Вкуснички бяха :)
Честит празник!
Хм, защо си мисля, че бях коментирала.. ама явно само съм се канела :-))
ОтговорИзтриванеКакто и да е, исках да кажа, че бисквитките са чудесни! Много обичам точно такава комбинация от продукти! :-)
Усмивки!
И аз харесвам тази комбинация! Благодаря, ти Ирка, чудесно приятелче си ти!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмивки за тебе!
Здравей Ивейн!
ОтговорИзтриванеМисля, че е много идейно да се замени тахана с халва!
Аз правих тези бисквидки преди 2-3 месеца, като ми отиде по-малко количество брашно - просто тестото стана твърдо и спрях да добавям брашно. На вкус станаха много хубави, но бяха твърди (въпреки,че сложих по-малко брашно, отколкото е написано в рецептата).
Предположих, че е от тахана - този тук е 100% натурален и се сетих, че като правим тахинопити - това са традиционни тестени закуски (питки) със тахан - разреждаме тахана!
В тази рецептата обаче, не се споменава нищо за разреждане... интересува ме ако можеш да ми кажеш каква е концентрацията на тахана, който се продава в БГ!?!
Но и да не знаеш - много хубава идея ми даде с тази халва и определено ще ги изпробвам и по твоя начин!
Весели почивни дни :–))
Ивейн,
ОтговорИзтриванеЧудесни сладки!
Изглеждат нежни и подканящо апетитни,
представени с много хубави снимки.
Хубав, слънчев и усмихнат уикенд, Диана
Здравей, Мария! Извинявай, че чак сега ти отговарям (бях без нет последните дни). Обърнах внимание на моята кутийка с халва и се оказа, че е "Халва за мазане", подробност, която ми е убягнала до момента. Няма посочено процентно съотношение на продуктите, но в състава има хидрогенирано масло. Наистина, като се замисля със стандартната халва може би няма да се получи същия резултат. Бладодаря, че ми обърна внимание, ще направя уточнение в рецептата.
ОтговорИзтриванеДиана, толкова позитивна и любезна, както винаги! Благодаря ти!
Ивейн много ти благодаря за отговора!
ОтговорИзтриванеМисля, че си изясних горе-долу за какво става въпрос...
Дано не ти досаждам, с въпросите си, но ми се ще да те попитам още нещо, за да мога да направя правилно рецаптата и може би ще трябва малко да поясня:
Аз първоначлно си помислих, че си направила сладките с обикновенна тахан халва и затова реших, че ще мога да пробвам и аз така... сега обаче от отговора ти разбрам, че халвата за мазане е различно нещо, аз такава не съм виждала никога, и нямам представа какво точно представлява.
Тук при нас в Кипър има обикновенна тахан халва във всичките и разновидности - с ядки, с какао, с шоколад и т.н....
Другото нещо е чистия тахан (тук му казват тахини - ΤΑΧΙΝΗ) и това е просто пресован сусам - няма добавка на захар или нещо друго, така от него се приготвят много неща.
Можеш ли да ми опишеш каква е консистенцията на халвата за мазане - нещо като мармалад ли е?
Ако имам тази информация ще мога да си направя тахан за мазане от чисти тахан!
Благодаря ти предварително и извинявай още веднъж, че толкова много питам :)
Приятен ден Ивейн!
Да досаждаш - ооо, няма такова нещо. Просто ти ме извини, че напоследък не се навъртах много тук не съм ти обърнала нужното внимание. Значи тази халва за мазане ( смятах да го напиша, но съм пропуснала) е като фъстъченото масло или мааалко по-рядко. Ще очаквам твоите предложения по темата! Поздрави от мене и приятен уикенд!
ОтговорИзтриване