петък, 12 март 2010 г.

Петифури III или моите сухи пастички

Да, точно така - сухи пастички! За да ги направя следвах инструкциите в този блог. Не е непосилна задача, нито толкова времеемка. Най-сложното в целия процес бе да се разполови хоризонтално и без това тънкия блат. И както може всеки да се досети аз подходих по най-сложния начин - обичам да ми е трудно :)
Нарязах си блата на желаните квадратчета и тогава всяко едно разрязвах. Поне сигурна работа, че ножът няма да изкриви по нежелани от мене направления. Това, естествено, не доведе до перфектно изравнени, отвесирани и шлифовани представители на този вид, но в това им е чара.
За да не правя огромни количества и доверявайки се на преценката си за вместимостта на тавата, може би малко сбърках в количествата. Моят блат се получи по-тъничък. От това нито вкусът, нито видът пострада, единствено се появи трудността с разрязването, както вече споменах.

Рецептата:
блат: 2 яйца, 4 сл захар, 4 сл брашно, 1 сл масло, щипка сол, 1/2 чл ванилия
сироп: 2 сл вода, 2 сл захар, 2 сл ароматен алкохол
пълнеж: около 60 гр сладко от круши, пасирано
Как го направих аз: разделям жълтъци от белтъци. Разбивам белтъците със щипката сол докато образуват мехури и започвам постепенно да прибавям захарта. Когато станат на сняг, един по един прибавям жълтъците (за икономия на време и изцапани съдове). После добавям разтопеното масло и накрая брашното и ванилията  като разбърквам с дървена шпатула. Изсипвам  върху хартия за печене с рамер на половин тава и по сантиметър в повече от всички страни, със сгънати и подвити нагоре краища, за да не се разлива тестото. Пека до готовност.
От този блат трябва да се получат четири слоя за пастичките. Разполовявайки веднъж и после всяка част по хоризонтала се получават нужните четири слоя. Взема се един пласт, с четчица леко се намазва с приготвения сироп, маже се с конфитюра. Полага се втория, същата процедура, третия и четвъртия. Накрая се покрива с разточен марципан (е аз нямах и използвах фондан-останал от предишна торта). С нож се дели на квадрати с рамери 4/4 см. Страниците на всяка пастичка се потапят в разтопен шоколад. После с лъжичка се изсипва и отгоре. Декорира се по желание.
Моята математика казва, че  половин блат има размери 20/30 см. След всичките му разрявания трябва да се получат около 17 пастички. Е, на мене ми излязоха 10 броя. Дала съм, значи, много фира. Оползотворих я като направих това:


11 коментара:

  1. Много нежни са се получили петифурите,а със сладкото от круши не се съмнявам,че и много вкусни!Допада ми оползотворяването на фирата:)и елегантната снимка.
    Хубав предстоящ уикенд от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни са, Ивейн!
    Не се притеснявай, че трябва да са с правилна форма :)
    Толкова са апетитни...че си взех една с кафето!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за милите думи, всяка една е много ценна за мене!
    Диди,сладкото от круши се наложи, за да зарадвам свекърва си, че все пак оползотворявам домашното й производство, което в друг вид не се консумира :) Фирата и на мене ми е любима:)
    Дани, да ти е сладко :)

    ОтговорИзтриване
  4. Свежо! Много са красиви!

    Аз пък съм силно впечатлена от 'фирата' - тези топчета ще се правят!

    Поздрави, Ивейн, снимките са чудесни :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Ивейн,
    чудесни са - нежни, елегантни и свежи!
    И аз обичам петифури - правя понякога,
    а трудът винаги си заслужава.
    Сладък и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Оххх, много апетитни петифурки! Идеята да оползотвориш фирата е страхотна!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотни са - и така ми се приядоха като оглеждах снимките :–D

    Лека вечер и приятни почивни дни!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Направила си ги страхотни, а и ни ги поднасяш толкова елегантно! Как да не му се приядат на човек:)

    ОтговорИзтриване
  9. Не мога да опиша колко ме радва одобрението ви, скъпи Дими, Диана, Кали, Мария, Лулу.
    Желая ви страхотно начало на новата седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. СТРА-ХОТ–НИ СА!Поздравления!:-)

    ОтговорИзтриване
  11. БЛА-ГО-ДА-РЯ! :) От все сърце!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails