Ден след Трифон Зарезан моят свекър празнува 63-ия си рожден ден. Обещах да направя непретенциозна откъм външен вид торта. Но как да пропусна възможността да изпробвам завладялата ме идея за витраж? О, тази техника крие големи възможности! Това тук беше само опит. Ще екпериментирам и доразвия идеята. Имам лекото усещане, че някак встрани се движа от декораторските техники. Действам по усет, преоткривам топлата вода, но ми е много интересно. Единствената препоръка, която мога да отправя към себе си е: има време за новите неща. Тук малко поомесих техниките, имах много ясна представа за крайния резултат, но това шоколадово покритие има съвсем друго поведение, трудно се правят фитили с него. Затова и клонките станаха рисувани. Все пак съм доволна.
Рецептата е из тефтерите на майка ми.
Блат: 1 яйце, 1чч захар, 1/2 чч свинска мас, 3 сл мед, 1 сл сода за хляб, 4 сл прясно мляко
Вари се до карамелен цвят. Като изстине се омесва с 3 чч брашно. Разделя се на три части и се изпичат 3 платки с диаметър 24 см.
Млечен крем : 1 1/2 чч прясно мляко, 3 сл грис
Сварявя се, изстива.
Маслен крем: 1 пак масло, 1 чч пудра захар
Рабива се добре и се прибавя към млечния крем.
Около 200 гр сладко
Тортата се сглобява в следния ред: платка, сладко 100 гр, крем. Завършва се с платка. Притиска се хубаво и се оставя да престои 24 часа.
Използвах пасирано кайсиево сладко. А жълтите 'стъкълца' от декорацията са от прецеден сок от сладкото (около 100 мл) и половин пакетче желатин.
Измазването под шоколадовото покритие направих с разбито масло и пасирано сладко.
Ивейн, да е жив и здрав свекър ти!
ОтговорИзтриванеТортата е много нежна и красива!
Поздрави!
Много ми харесва тази уж "непретенциозна откъм външен вид торта". Какво ли да си представям за претенциозните :)))
ОтговорИзтриванеМного усмивки и на патерица ЧРД на свеки :)
Прекрасна торта! Твоят свекър има добра снаха :) Много интересна рецепта. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ОтговорИзтриванеФедора, трябваше да е непретенциозна, без обличане и украси, но не се сдържах, кой знае кога пак ще правя...
Катя, ще дам отзиви за вкуса след като я хапнем довечра.
Даниела, благодаря за пожеланията и комплиментите!
Навън е чудесно време! Желая един прекрасен почти пролетен уикенд, изпълнен с ведро настроение!
Да ви е жив и здрав свекъра ти и още дълги години като добра снаха да му правиш торти:)
ОтговорИзтриванеЗа мен тортата е прекрасна!
Поздрави:))
Чудесна е - оригинална и с конкретно послание! Справила си се страхотно, Ивейн, със сигурност си изненадала много близките си :-)
ОтговорИзтриванеАз да попитам, че ми направи впечатление липсата на захар в млечния крем, достатъчно сладка ли е? Или просто си пропуснала да отбележеш :-)
Хубава, усмихната вечер!
Ивейн,
ОтговорИзтриванеМного нежна торта! Поздравления!
Да е жив и здрав свекър ти!
добре, че е непретенциозна! :-)
ОтговорИзтриванеБраво!
Ивейн,
ОтговорИзтриванеОтново чудесно изпълнение -
оригинална, интересна и елегантна торта!
Поздрав към теб и рожденика,
много щастие и усмивки, Диана
Поздравления, Ивейн! Прекрасна е! И да е жив и здрав рожденика!
ОтговорИзтриванеУаууу! Колко ме ощастливяват коментарите ви - значат много за мене! Наистина ви благодаря от все сърце, Дани, Ирина, Пепчо, Райна, Диана,Зори!
ОтговорИзтриванеИрина, захар има в масления крем, а той се смесва с млечния. Не мисля, че страда от липса на сладост, има и почти бурканче сладко все пак :)
Отново към Ина и Райна: явно нещо не се изразявам правилно напоследък, ще гледам да се поправя. Но дори и претенциозна да е, смятам, че усещам кога да ударя спирачките :)
Поздрави, момичета!
Иве,всички тези вкусотии не ти ли се лепят все някъде :)Аз завиждам да знаеш,защото не мога да готвя камо ли торти да правя.
ОтговорИзтриванеДецата сигурно са най-доволни от хобито ти :)
Ивейн, отново оригинална и интересна реализация!
ОтговорИзтриванеГлавицата ти рои все нестандартни идеи - поздравявам те!
Да е жив и здрав свекър ти - убедена съм, че е бил силно трогнат и развълнуван от тъй личния подарък и жест!
Колкото за шоколадовото тесто - ти поне имаш смелостта да пробваш, Ивейн.. на вкус ми харесва много, но да направя сама - нямам куража да се наема.
Харесват ми много нежните гроздове и лозови листа!
Хубав уикенд и много :-)))
Ей, Сиска, радвам се да те видя тук :) Уж внимавам с количестата, трудно бих се отказала от сладичко. Децата са доволни, разбира се. Те са ми основния критерий за вкуса на един десерт.
ОтговорИзтриванеА тази торта, колкото и странна да изглежда рецептата, се хареса на всички. Дъщеря ми изяде дори две парчета!!! :)
Дими, благодаря за пожеланията! Излишно е да казвам колко ми е важна твоята оценка за дизайна(ха, вече се осмелих така да го нарека)Не бих могла да постигна твоя перфектен и фин стил, не се и опитвам. За мене е важно, че намирам своя посока, която ми харесва. Ако и на другите им допада си е едно голямо удовлетворение. Но хайде и малко критика, а?
От мене щастлива, успешна нова седмица!
Не се стърпях и я направих. Мога да кажа само, че е страхотна, освен това и много бързо става. Точно като за мен. Благодаря за рецептата! Искрен поздрав!
ОтговорИзтриванеКатя, не мога да скрия усмивката си - толкова хубаво ми стана, че си рещила да я пробваш. И аз обичам рецепти, неизискващи много продукти и време. А тази определено е икономична и вкусна.
ОтговорИзтриванеПоздрави и от мен!
Ивейн, моите поздравления, тортата е много нестандартна и изящна, много ми харесват и топченцата от борда. Сигурна съм, че си обрала овациите.
ОтговорИзтриванеКали, добре дошла! Благодаря за милите думи! Да, хареса се тортата. А сега като я гледам с други очи си мисля, че топченцата можеха и да са гроздчета, но и така не я върнаха :)
ОтговорИзтриванеМисля, че до този момент не съм се натъквала на нищо, толкова изящно, като твоите торти (не визирам само тази)
ОтговорИзтриванеТова е огромен комплимент за мен, Лулу! Благодаря! Аз пък смело мога да заявя: До този момент не бях се натъквала на толкова изящни фотографии, като твоите. Като се "прибрах" от something...ми идеше да трия наред. Но действа и много амбициращо.
ОтговорИзтриванеРадвам се на посещението ти и предоставената възможност за общуване и обмяна на идеи.
Поздрави!
Да се наредя и аз на опашката и да кажа, че съм впечатлена от оригиналната ти идея за тортата!
ОтговорИзтриванеСтрахотна е и безпорно вкусна!
Записах си рецептата такива мамини рецепти са безпорно златни!
Лек ден Йвеин!
О, наистина могат да се открият големи съкровища из старите тетрадки и да им се даде нов живот.
ОтговорИзтриванеБлагода ти, Мария за хубавите думи! Хубав ден желая и на теб!
Ето още един майстор на торти!Очарована съм от блога....защо ли денонощието нямаше 48 часа,да успявам да разгледам навреме всички интересни неща:)
ОтговорИзтриванеПоздрави от мен!
Диди, и аз изпитвам същия недостиг на време...
ОтговорИзтриванеВисока оценка ми даваш :) Благодаря ти от сърце!
Поздрави и спокоен уикенд!
Баба Марта днес разнася
ОтговорИзтриванепълна кошница с цветя,
и на всеки на ръката връзва някаква мечта.
С пожелание за здраве, радост
и много сбъднати мечти!
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!
Тортата е уникална, Ивей!!! Невероятен дизайн и майсторско изпъленение!
Поздрави, Милена
Честита Баба Марта!
ОтговорИзтриванеВсяка похвала кара да пърхат пеперуди в стомаха, особено ако е и изречена от видни майсторки! Благодаря ти, Милена!
Невероятна торта и още по-изключителна изработка.Моите поздравления,останах захласната по вида на това произведение на изкуството,даже получих вдъхновение,за което благодаря!
ОтговорИзтриванеАко мога да се осмеля да попитам,много ми харесаха така наречените "стъкълца" и ако не е нахално от моя страна,бихте ли разяснили как точно се получи ефекта,уникален е.Поздрави! :]
Щастлива съм да бъда вдъхновителка за някого :)
Изтриване"Стъкълцата" са от течността от кайсиевото сладко. Като се отделят плодовете остава прозрачен гъст сироп. Добре е да се прецеди, а после вариантите са два:
1. Да се загрее до кипване, след което в него да се добави малко желатин, докато се разтвори и после се запълват с тази смес оформените полета;
2. Стандартнате тахнология за работа с желатин: В малко количество вода да се остави желатина да набъбне, разтопяв асе на водна баня и тогава да се смева със сладкото.
Понеже количеството на сладкото е малко - около 100 мл, 1 пакет желатин ще е твърде много (ако не се лъжа е за 500 мл течност), затова е добре да се прецени каква част от него да се сложи.
Любопитно ми е да видя към какво Ви е вдъхновила тази торта :)