събота, 30 януари 2010 г.

Добре дошла, Божидара!



След една дълга пауза, в която започнах да се съмнявам в своите възможности, след неизбежния въпрос "Дали не се взех много насериозно?", след няколко несполучливи опита (поне в моите очи), най-накрая изплувах от обвзелото ме недоверие към самата себе си. И то благодарение на моята вярна поръчителка, която подкрепяйки ме и радвайки се на желанието ми за усъвършенстване, намира поводи, с които да ме предизвика. Борех се с желанието да откажа и с копнежа да се захвана. Все пак поводът е чудесен. Въпросната дама и моя най-добра приятелка стана леля на така дългоочакваната Божидара. Нямаше място за издънки. Но имаше условие - да се включи в довършителната и най-сладка част - оформлението. Може би всеки би се подразнил, но в този случай нещата са доста по-различни. Имам късмета да се радвам на приятелството на един огромен талант. Чудя се как успях да се съхраня във времето и да намеря своята пътечка, без да подложа на съмнение в непълноценност, иначе склонната ми към комплекси натура. Предполагам, че отговорът се крие и в двете ни - в доверието, в компромисите, в приятелското рамо, в споделените мигове на радост, тъга, успехи и несполуки...
Захванах се, предложих рецепти, спряхме се на торта Египет, направих я.


Измазах, облякох. А още концепцията за оформлението не беше ясна . Обсъждахме, скицирахме, решихме - ще бъде рисунка.


Доволна съм, че успях да предложа перфектното платно за тази изящна рисунка.
Харесвам тази торта и я чувствам толкова много моя, макар че нямам заслуги в изрисуването й. Тази чест предоставих на гордата леля. Това е резултата:

Платка: 2 белтъка, 2 сл захар, 1/2 сл брашно, 40 гр смлени лешници

Разбиват се белтъците на сняг, добавя се захарта и се разбива до усвояването й. Внимателно с разбъркване на ръка с дървена шпатула се прибават брашното и лешниците. Сместа се изсипва върху хартия за печене в рамките на предварително изчертан върху нея кръг с диаметър минимум 20 см. Пече се 15 минути, средна скара, 170 градуса.

За направата на тази торта са нужни 3 платки. Понеже  се покрива с фондан, изпекох още една.

Ванилов крем: 10 жълтъка, 10 сл захар,5 1/2 сл брашно, 2 пак. ванилена захар, 340 мл прясно мляко, 170 гр  масло.

Всички продукти без маслото се варят до сгъстяване. Охлажда се, покрито с фолио, за да не хване коричка. Маслото се разбива до пухкавост и се добавя към сварения крем.

Сметанов крем с карамел и лешници: 340 мл сладкарска сметана, 200 гр захар, 120 гр счукани лешници

Карамелизира се захарта и се излива върху алуминиево фолио на тънък пласт. Начупва се на ситни парченца и се смесва със счуканите лешници. Сметаната се разбива на крем и към нея се добава карамела с ядките.

Тортата се сглобява в следния ред: платка, ванилов крем, сметанов крем. Да се предвиди количество от ваниловия крем за измазване отстрани и отготе на тортата. Ако се покрива с фондан, измазването става с маслен крем.

19 коментара:

  1. Прекрасна е! Нека да е добър знак за малката Божидара: хубаво, пъстро и безгрижно детство, хармония, жизнерадост, късмет и усмивки в дните!

    Ивейн, идеално гладка е тортата, перфектно покрита - особено, като се има впредвид особеностите й: хоризонтални белтъчени блатове и мнооого крем :-)

    Огромен комплимент за рисунката върху фондана!

    И сърдечни поздрави от мен за теб и за талантливата ти приятелка!
    Бъдете здрави, с много творческо вдъхновение и чудно реализирани идеи :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Ивейн,прекрасна е!И не се съмнявай в себе си,имаш талант!Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна е, толкова нежна и красива, как ви даде сърци да я нарежете тази картина! Да е жива и здрава Божидара!

    ОтговорИзтриване
  4. Дими, бладодаря за милите думи и пожеланията. Надявам се да имаме и други съвместни реализации с моята дружка не само в декорирането на тортите, но за това някой друг път :)
    Нанита, благодаря ти! Човек понякога изпада в "дупки" и едно независимо мнение винаги е от полза.
    Танита, добре дошла в моя блог! Досега с теб не сме комуникирали, но аз си те "познавам" виртуално и ти си една от многото ми учителки тук :)
    Хубав, слънчев и спокоен уикенд, мили момичета!

    ОтговорИзтриване
  5. Невероятна е тортата! Толкова красива и изящно изрисувана - перфектна! :-)
    Да е жива и здрава малката Божидара, да има щастливо и безгрижно детство! :-)

    Любопитно ми е, с какво е рисувано върху тортата?

    Хубава събота :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Аз пък ви пожелавам див, безпаметен и токсичен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  7. Ивейн,тортата ти е просто приказка,уникална е.Видях я във форума,където си я показала и си казах,че лично ще те поздравя и тук.Продължавай все така.

    ОтговорИзтриване
  8. Ивейн! Тортата е прекрасна. Голям тандем сте с приятелката ти :) А на Божидара желая да бъде здраво и много щастливо дете :)

    P.S. Права си, че всички изпадаме в дупка понякога. Надявам се да си забравила вече за това състояние.

    ОтговорИзтриване
  9. Огромни благодарности на всички за прекрасните пожелания, отправени към малкото човече и комплиментите за съвместния проект.
    Ирина, ползвам сладкарските боички на Shwartau-четири цвята (червен, син, жълт, зелен), разредени с ...ракия :)
    В тази връзка, Bla, приемам коментара ти като най-добронамерен и ти благодаря за посещението.
    ВД, много мило от твоя страна!
    Зори, наистина ми се иска да сме един добър екип, понеже сме замислили отдавна нещо двете.
    Ползотворна и щастлива нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Ивейн,
    здраве и много щастие за малката Божи дара!
    Поздрав и за вашия творчески екип -
    комплиментите са много -
    вече написани и напълно заслужени,
    от сърце се присъединявам към тях!
    Моите комплименти и възхищение, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей Ивейн, аз лично имах привилегията да опитам тази торта и исках да ти изкажа благодарности както на теб така и на Дети, Благодаря и на двете ви тортата е просто уникала. Благодаря и на всички за пожеланията за моята малка племеница.

    ОтговорИзтриване
  12. Диана, неизмерима радост доставя всеки един отправен коментар, особено от най-добрите в "занаята". Искрено ти благодаря!
    Анонимен :), все още се чудя кой си и познаваме ли се, но за мен наистина беше удоволствие да участвам в създаването й, и съм особено радостна, че нямаше "препъни камъни" в целия процес.
    Поздрави и спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
  13. Прекрасна торта по още по- прекрасен повод . Да е жива и здрава малката Божидара и винаги късметът да е на рамото и! В този блог виждам прекрасни тори, които сигурно не мога да направя, но това не е повод/ за мен/ да мисля, че не мога нещо. Всеки умее различни неща, които му доставят удоволствие. Така, че доставяйте си удоволствие за душата без мисли на съмнение. Поздравии от мен:))

    ОтговорИзтриване
  14. Привет, Дани! Много хубаво си го казала! Но когато правя нещо уж за удоволствие и като не става, и не става, започвам да се натоварвам. Тогава е нужна почивка и...нещата се нареждат! Благодаря ти и за посещението, и за пожеланията, и за мнението. Полезно е!
    Поздрави и от мене!

    ОтговорИзтриване
  15. Да е жива и здрава малката Божидара!
    Тортата е невероятно нежна и сигурна съм много вкусна! Браво на създателките и за невероятния тандем
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря ти, Даниела! Много ме радват думите ти!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Приказна торта, за малка фея!:-)

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails