неделя, 24 януари 2010 г.

Свински вратни пържоли с винен сос с босилек

Напоследък съм в една голяма чуденка накъде да продължи да се развива този блог. Първоначално го замислях по-скоро като албум с направените от мене торти. После се изкуших да запиша и някои любими рецепти. Тенденцията се очертаваше блогът да стане предимно с десертна насоченост. Но отново съм поблазнена от идеята да представя нещо солено-едни свински пържолки. Въздържах се досега, понеже всичките ми снимки са на изкуствена светлина - разбираемо, готвя за вечеря. А претоплената храна няма вече така апетитен вид. Сигурно си има тънкости в такива ситуации, но не им е дошъл момента да ги проучвам. Но и това ще стане :) И така, набрах пак кураж, с каквото съм наснимала да си разкажа за свинските вратни пържоли във винен сос с босилек.


700 гр свински вратни пържоли се начукват с дървено чукче и изтъняват. Осоляват се, поръсват се с червен и черен пипер и се слагат във фурната със съвсем малко мазнинка да се запекат за около 20 минути. През това време на котлона се приготвя сос. В мазнина на дъното на тигана се запържват 3 сл брашно. Прибавя се 1 чч бяло вино, 1 чч вода (може и повече, зависи от гъстотата), подправки на вкус - сол, черен пипер и босилек. Когато сосът е готов се изсипва в тавата с пържолките, а тях обръщаме да се запекат и от другата страна. Хубаво е добре да се разпредели соса под и около пържолите. Пече се още двайсетина минути до половин час (до готовност).
Вкусно, сочно, крехко!

6 коментара:

  1. Ивейн,
    относно чуденката ти -
    аз приемам блога като лична страница,
    това е твоето място -
    с рецепти, размисли, снимки.
    Радвам се,
    да прочета новата ти рецепта -
    ароматна и вкусна ще да е...
    Поздрав и успешна седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Диана, желая и на тебе ведра и слънчева седмица!
    Да, и аз приемам блога като лично местенце,където да се чувствам щастстлива,да ми е уютно и спокойно! За мене хапването и приготвянето на нещо сладичко е голяма радост. Но не само десертите носят наслада, затова си права. Може и занапред да записвам тук какво приготвям в къщи.
    Поздрави от мене!

    ОтговорИзтриване
  3. Много ми харесва предложението ти, тъкмо имам едни свински пържолки в камерата и се чудех как да ги приготвя :-)

    Снимките на изкуствена светлина наистина не са така хубави, както на ествествена. И аз имам този проблем, логично, все пак повечето от нещата приготвяме непосредствено преди вечеря. Въпреки това, мисля, че снимките ти са се получили добре, изглеждат много много апетитно! :-)

    Сърдечни поздрави, хубава и топла седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Надявам се да ти хареса, Ирина, както на нас. Не бих го предложила тук, ако не си струваше. Съпругът ми определено не си пада по нестандартните неща, но не се възпротиви срещу босилека. Иначе нищо необичайно в рецептата.
    Поздрави най-топли и от мене!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасни пържоли и соса е ароматен :)И моите снимки много куцат, но за по-добри нямам време за сега да се науча и това ме дразни, но това е ...

    ОтговорИзтриване
  6. Смятам, че щом е налице желанието останалото ще се нареди. Факт е, че пред очите ни ежедневно преминават множество красиви фотографии, оставят в подсъзнанието ни една богата база данни, към която съзнателно или не се стремим. Рано или късно ще станем по-добри! Въпрос на време :)
    Поздрави, Дани!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails