четвъртък, 3 юли 2014 г.

Чийзкейк с извара

Петък, 13-ти. Макар, че тринадесет ни е любимо число, малко съм с едно наум. Звъни телефонът. Непознат номер. Дали ще съм на адреса?  Скептична съм. Кой прави току така подаръци? Второ позвъняване, слизам да си получа подаръчето.
ПОДАРЪЧЕТО?  Това нещо надхвърли и най-смелите ми очаквания. Благодаря, Олимпус!

Все още продължаваме да се наслаждаваме на продуктите. А без сирене на масата не минава и вечер. Глезотим се. Запечено козе сиренце с мащерка и мед, хрупкави пурички и разни такива вкусотийки...
Десертите са предизвикателството обаче.
И ето, преработена изпитана рецепта, нашият така любим чийзкейк - вече и с извара. Установихме, че е перфектния начин да вкараме в употреба домашно приготвените сладка на майките ни. Ред беше на кайсиевото.
Обожавам комбинацията от маслена хрупкава коричка, мека сърцевина и ароматно сладко!
 



 

Чийзкейк с извара

 

Маслена коричка:
 
150 г брашно
100 г масло
60 г захар
1 чйце
щипка сол
ванилия
 
Пънеж:
 
1 кофичка извара Олимпус (400 г)
120 г заквасена сметана
3 яйца
75 г захар
1 с.л. лимонов сок
кора от половин лимон
20 г брашно
15 г кокосови стърготини
 
Маслото  нарязваме на парчета в сместа от брашно, захар, ванилия и сол. С пръсти   втриваме в брашното до получаване на трохи. За да се събере тестото добавяме и  яйцето. Оформяме на топка и оставяме в хладилник за половин час, увито във фолио. ( Кухненският робот значително улеснява процеса)
Разточваме тестото върху хартия за печене и  покриваме  дъното и стените на откопчаваща се форма  с диаметър 22 см. Надупчваме с вилица. Приготвяме пълнежа като разбием  изварата, сметаната, захарта и едно по едно  прибавяме яйцата. Когато се усвоят,  включваме към сместа и останалите съставки.
 
Печем на най-ниската скара на печката около 40 минути, 175 градуса. (Това е начинът да не се надува в средата при печенето, а после да спадне при изстиването.) Оставяме да се охлади във фурната при открехната вратичка и преместваме във хладилника за още една нощ.
 
Малко по-плътен е, но по никакъв начин не отстъпва на побратимите си с крема сирене.
 

 

10 коментара:

  1. Разкошен е този чийзкейк, пробвала съм подобен вариант и заставам зад думите ти, че не е по-лош от вариантите с крема сирене! Обаче сладкото, с което е гарниран повече ме впечатли, не съм правила от цели кайсии, по-скоро правя конфитюр и със сигурност сега е момента да опитам :) Така поднесен този чийзкейк е невероятно изкусителен!
    Поздрави, Иве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Правих преди две лета експериментално няколко бурканчета. Стана страхотно! Но не съм специалист в тази област. Докато майките ни са мераклийки и се справят чудесно, ще им доставям удоволствието да оползотворяваме направеното от тях:)
      Благодаря, Таня!

      Изтриване
  2. Иве, все такива приятни емоции ти пожелавам, които да претворяваш в още по-приятни! Чийзкейкът е чудесен, грее, грее като слънце. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Думите ти направо се визуализираха и ми грейна на душата, Гери :)

      Изтриване
  3. Разкошен чийзкейк! С хубава извара наистина става чудесен. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, да, опитите ще продължават - пристрастени сме :) Слънчев ден и на теб, Радост!

      Изтриване
  4. И аз обожавам комбинацията от хрупкава коричка и мека сърцевина, да не говорим за сладкото. :)) Разкошен колаж и не по-малко разкошен десерт! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е моят десерт :) Радвам се, че снимките ти харесват, Дани!

      Изтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails