вторник, 10 юни 2014 г.

Две рецепти със сьомга

Не съм репортажен тип. Трябва ми време. Да се настроя. Да узреят нещата. До тогава всички напъни са просто излишни. Така е при мен - насила хубост не става.
 
Мина месец почти, откакто присъствах на кулинарна работилница, посветена на Норвежката морска храна. В компанията на други кулинарни блогъри имах удоволствието да попивам тънкости при приготвянето на сьомга от световноизвестния шеф-готвач Даниел Руше Мадсън. Много млад, изключително привлекателен, приятелски настроен и готов да разкрива своите кулинарни тайни.

снимка 1, снимка 2
 
Четири бяха ястията, които приготвихме и дегустирахме:
  • Маринована норвежка сьомга със спаначена супа и забулени пъдпъдъчи яйца;
  • Норвежка сьомга на грил с нахут и йогурт дресинг;
  • Норвежка салата със скариди;
  • Маринован халибут с краставица, манго и кориандър.
Друго си е да видиш как стават нещата - как се отстранява кожата, как се премахват костиците, по какъв начин се реже филето, коя част за какво се използва. Тогава и аматьорските ми изпълнения впоследствие придобиват завидна висота в очите на домочадието.
 
Няколко основни момента:
  • Под кожата има една по-кафеникава материя, която в никакъв случай не е с лоши вкусови качества. Просто от естетична гледна точка се маха, понеже клиентите не я харесват :)
  • Много е важно транжирането - (ей тук изпадам в абсолютно затруднение с описанието и ми иде да извадя молив и да го скицирам ). Накратко, коремната част, която е с променлива дебелина се изрязва и остава частта с приблизително еднаква дебелина, която после се нарязва на еднакви стекове.
  • Температурата е от изключително значение за приготвянето на сьомгата и често срещана грешка е рибата да е по-сготвена от необходимото.
снимка 3

 

Харесах теорията на шеф Мадсън за поднасянето на храната - да не е претенциозно, да се ползват местни и сезонни продукти и подправки, да не се смесват безразборно различни национални кухни.
 
Рецептите са вкусни, лесни, атрактивни. Приготвих две от тях и вече имат своето запазено място на нашата трапеза.


Маринована норвежка сьомга със спаначена супа и забулени пъдпъдъчи  яйца
 
Рецептата е от предоставените на уъркшопа материали

 
 
Маринована сьомга:
300-400  г сьомга, коремче,  нарязано на тънки ленти
1 л. вода
30 мл светъл оцет
2 бр. дафинов лист
2 бр. лук шалот на шайби
сол
 
Навийте филенцата на рулца и ги забучете на клечки. Поставете ги в тиган. Смесете  течни и сухи съставки  в отделен съд и сложете на котлона до кипване. Оставете да изстине марината за няколко минути, след което залейте с нея сьомгата. Задушете за 10-20 минути.

 
Спаначена супа:
2 ч.л. слънчогледово олио
2 бр нарязан лук шалот
20 мл бяло вино
300 мл рибен бульон
70 мл сметана
400 г спанак, измит без стеблата

В олиото задушете лука и добавете бялото вино. След като течността се изпари, добавете бульона и сметаната. Оставете супата да поври 10 минути. Добавете спанака и пасирайте в блендер. Овкусете със сол и черен пипер.

Забулени пъдпъдъчи яйца:
4 пъдпъдъчи яйца
2 л вода
50 мл  оцет
2 ч.л. сол

Сложете водата със солта и оцета да заври, намалете огъня и счупете яйцата във горещата вода.


Сервиране:
В купичка  поставете по едно забулено яйце, отгоре му  подредете няколко мариновани ролца, налейте от спаначената супа и декорирайте със свежа зелена подправка.

Аз не съм любител на големите количества лук, затова  го използвах символично.
Пъдпъдъчите яйца замених с кокоши, рибения бульон - със зеленчуков.
 
 
 
Норвежка сьомга на грил с йогурт дресинг
 
 
 
Сьомга на грил:
 
4 бр  170 г филе от норвежка сьомга
4 с.л. слънчогледово олио
 
 
Подправки:*
2 с.л. пушен червен пипер
1 с.л. лук на прах
1 с.л. кимион
1/2 ч.л. лют червен пипер
1 с.л. сол
 
Смесете подправките, след което  добре оваляйте рибата в тях. Намажете я с малко олио и я сложете за две минути на грил. Обърнете и запечете за още две минути.
 
Йогурт дресинг:
300 мл кисело мляко
1 бр. лимон - сокът и настърганата кора
1/2 скилидка чесън, ситно нарязана
 
Смесете всичко и овкусете със сол.
 
 
В допълнение хумус с нахут, който  замених с табуле, но за него - в следващата публикация.
 
Сервиране:
В чинията поставете от хумуса и дресинга. Отгоре им разположете изпечената риба и гарнирайте с тънко нарязани репички и зелен лук.
 
*Миксът от подправки заместих с готова подправка за бербекю.




Благодарности на Любомира Накова за поканата и за предоставените снимки от събитието!

6 коментара:

  1. Ивче, благодаря за споделеното!
    Табулето е чудесна идея, макар че обичам и хумус и съм любопитна
    как е станало с него!
    Хубав вторник от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Супер си е и с хумуса. Доста малко ми беше парчето риба, за да нахраня цялото семейство, та се наложи по-засищаща гарнитура :)
      Мерси, Дани, приятен ден и от мен!

      Изтриване
  2. Иве, браво за участието, а и за приготвените рецепти! Изключително вкусно изглежда, а и много красиво си поднесла. :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, далеч по-лесно ми е да презентирам десерти. Първо сама избирам по кое време да ги снимам, и второ никой не припира от глад докато снимам. Но това е положението :)
      Наистина са много вкусни, препоръчвам! Гери, голямо си слънце, да знаеш - винаги заредена с топлина! Прегръдка, мило момиче!

      Изтриване
  3. Прекрасно изпълнени и презентирани рецепти, за вкуса не се съмнявам! Малко завидях за възможноста да може да се види приготвянето на сьомгата от такъв готвач, но това е друга тема :)
    Поздрави, Иве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Късмет си беше от една страна, че ме поканиха, при положение, че интересите ми са с по-сладка насоченост. А от друга страна, просто разполагах със свободно време, за да се включа. В делничен ден, цял един предиобед си е ангажимент, откъдето и да го погледнеш.
      Късмет и на теб, Таня!
      Поздрави!

      Изтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails