неделя, 18 май 2014 г.

Вариация салата Капрезе

Предполагам, че всяка домакиня е изпадала в ситуация да планира специална вечеря, но все нещо през деня да отклонява пътя й към магазина, по непредвидени обстоятелства да се прибере късно вечерта, в хладилника да  духат ветрове, няколко гладни гърла да питат какво ще се яде и за капак всеки да иска нещо различно. Решението е или намусени физиономии или вълшебна пръчица, или...foodpanda - и най-претенциозните желания биват удовлетворени и то за по-малко от 40 минути. Е,  какво по-хубаво от това да използваш тези  минути за релакс и за сладка раздумка, вместо припряно суетене сред дрънчащи тенджери и чинии.
 
И понеже посветихме въпросната вечер на италианската кухня, реших да използвам момента да представя любимата ни салата Капрезе.
 
 


Съставките са известни на всеки - домати, моцарела, песто.
Естествено, побългарихме си я, нито моцарелата е моцарела, нито пестото - песто. Важното е, че вкусът се доближава и ни харесва. Дотолкова, че й се посвещаваме и зиме и лете.
 
Няма рецепта, пропорции на око.
Стрък пресен босилек, скилидка чесън, сол и черен пипер, зехтин и няколко орехови ядки. Пасира се всичко  до гладкост.
Сиренето се натрошава и се размесва с босилековата паста.
 
Доматите - на шайби.
 
Аранжировка по избор - дали ще редим кулички или ще сервираме топка от сместа с лъжица за сладолед - оставяме се на въображението. Добавката от орехи е почти задължителна. Както и финалната струйка зехтин.
 
 
 
 
 






 

4 коментара:

  1. И доброто настроение! :)
    Изглежда чудесно. Поздрави, Иве!

    ОтговорИзтриване
  2. Много стилно поднесена и свежа. Хубава седмица :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много любими са ми тези кулички!! Харесва ми колко семпло си я поднесла тази вкусотия!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, момичета! Хубава седмица и за вас!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails