400 г козунак
600 г заквасена сметана
200 г подсладено кондензирано мляко
200 г ягоди
50 г бял шоколад
1 ванилия
за глазурата:
50 г натурален шоколад
50 г сладкарска сметана
Нарязваме козунака на тънки филийки.
Измиваме ягодите, половината заделяме за украса, а другата половина режем на кубчета.
Белият шоколад, също нарязан на дребни парченца прибавяме към крема от заквасена сметана и кондензирано мляко. ( Идеята е да хрупка)
На дъното на правоъгълна формата, предварително покрита с домакинско фолио, подреждаме един пласт от козунака, отгоре нанасяме 1/3 от крема, посипваме с 1/3 от нарязаните ягоди. Същата процедура се повтаря 2 пъти. Завиваме с фолио. Готовата торта оставяме да престои в в хладилника една нощ.
За глазурата загряваме сметаната, отстраняваме от котлона и прибавяме натуралния шоколад, който за предпочитане да е на дребни парченца, за по-лесно разтопяване. Бъркаме до хомогенизиране и оставяме да се охлади.
Когато тортата е стегнала, обръщаме в подходяща чиния, отстраняваме фолиото и заливаме с глазурата. Украсяваме със заделените ягоди.
Рецептата е адаптирана от Бон Апети
Ивейн, тази торта изглежда изкусително! Изобщо няма да чакам някога да ми остане козунак за да я приготвя, в най-скоро време планирам да се насладя на вкуса и със семейство и приятели :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделеното!
Успешна седмица ти желая, Ивейн :)
Иве, прекрасно ти се е получила! Заслужава си човек да си купи козунак само за да я приготви. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Taня, Гери - може да се доверите на рецептата от предаването - там в крема присъства пресен босилек или мента, но аз подозирах, че у нас ще гледат подозрително на комбинацията. Като цяло добре се прие тортата, на мен лично ми напомни на Медовика, заради вкуса на крема :)
ОтговорИзтриванеПрекрасно, елегантно и изкусително! Благодаря за предложението! Определено ще го пробвам с останалия козунак. Поздрави и приятен ден!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Радост! Много лесна и вкусна рецепта - дано ви хареса:) Поздрави!
ИзтриванеПрекрасна торта! Визуално ми харесва повече от оригинала, а за вкуса изобщо не се съмнявам!
ОтговорИзтриванеАз имам интерес към оригиналния вкус, но не се сетих да си направя една индивидуална порция :)
ИзтриванеЗа вида - благодаря за комплимента, събирам впечатления оттук - оттам, в някакъв момент визуалната информация кристализира :)