неделя, 27 април 2014 г.

Торта с козунак

 

 
 
400 г козунак
600 г заквасена сметана
200 г подсладено кондензирано мляко
200 г ягоди
 50 г бял шоколад
   1    ванилия
 
за глазурата:
 50 г натурален шоколад
 50 г сладкарска сметана
 
 
Нарязваме козунака на тънки филийки.
Измиваме ягодите, половината заделяме за украса, а другата половина  режем на кубчета. 
Белият шоколад, също нарязан на дребни парченца  прибавяме към крема от заквасена сметана и кондензирано мляко. ( Идеята е да хрупка)
На дъното на правоъгълна формата, предварително покрита с домакинско фолио,  подреждаме един пласт от козунака, отгоре  нанасяме 1/3 от крема, посипваме с 1/3 от нарязаните ягоди. Същата процедура се повтаря 2 пъти. Завиваме с фолио. Готовата торта оставяме да престои в  в хладилника една нощ.
 
За глазурата загряваме сметаната, отстраняваме от котлона и прибавяме натуралния шоколад, който за предпочитане да е на дребни парченца, за по-лесно разтопяване. Бъркаме до хомогенизиране и оставяме да се охлади.
 
Когато тортата е стегнала, обръщаме в подходяща чиния, отстраняваме фолиото и заливаме с глазурата. Украсяваме със заделените ягоди.
 
Рецептата е адаптирана от Бон Апети


7 коментара:

  1. Ивейн, тази торта изглежда изкусително! Изобщо няма да чакам някога да ми остане козунак за да я приготвя, в най-скоро време планирам да се насладя на вкуса и със семейство и приятели :)
    Благодаря за споделеното!
    Успешна седмица ти желая, Ивейн :)

    ОтговорИзтриване
  2. Иве, прекрасно ти се е получила! Заслужава си човек да си купи козунак само за да я приготви. :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Taня, Гери - може да се доверите на рецептата от предаването - там в крема присъства пресен босилек или мента, но аз подозирах, че у нас ще гледат подозрително на комбинацията. Като цяло добре се прие тортата, на мен лично ми напомни на Медовика, заради вкуса на крема :)

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасно, елегантно и изкусително! Благодаря за предложението! Определено ще го пробвам с останалия козунак. Поздрави и приятен ден!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Радост! Много лесна и вкусна рецепта - дано ви хареса:) Поздрави!

      Изтриване
  5. Прекрасна торта! Визуално ми харесва повече от оригинала, а за вкуса изобщо не се съмнявам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз имам интерес към оригиналния вкус, но не се сетих да си направя една индивидуална порция :)
      За вида - благодаря за комплимента, събирам впечатления оттук - оттам, в някакъв момент визуалната информация кристализира :)

      Изтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails