сряда, 1 януари 2014 г.

Честита 2014 !

 

Моето момиче си има блог. И съвсем наскоро направи специална публикация за мен, поздравче. Описа ме детето, видях се през нейния поглед. И едно от нещата бе - мама, когато пише  текст го редактира по няколко пъти, докато не остане доволна. Само че е пропуснала  нещо да спомене или просто не е забелязала. Когато от редактиране изтрия и единствената останала дума, най-често се скривам зад снимката. Може би е достатъчна да изрази това, което мисля и чувствам, а може би не? Освен да си пожелая да напиша всички неизказани пожелания, да уловя всички преминаващи покрай мен моменти и ситуации...
 
Много неща ми се случиха изминалата година, направих изненадващи крачки, вероятно за да търся онова, което ме кара да се чувствам пълноценна и истинска. Искам това да са били верните крачки. Всичко хубаво  броя за успех. Недотам приятното -  като изпитание, така е трябвало. Ето ме, готова за 2014!
 
 
 
Пожелавам и на всички читатели и верни приятели всичко онова, което искам и за себе си и своето семейство - здраве и чувство за истинско щастие!
 
Честита Нова година!
 


 
Естествено, на  новогодишната трапеза имаше и торта - рецепта, която отдавна искам да изпълня - Естерхази. Определено това е празнична торта - плътен крем и хрупкави блатове.
 
В конкретния случай съм встрани от оригинала, заменяйки бадемите с орехови ядки, но дори и така, тортата се различаваше от очакванията ми за "Гараш".
Позовах се на пропорции от Вероника, рецепти има достатъчно в интернет и са сходни.
 

Празнична торта

 
блатове:
8 белтъка
200 г орехови ядки
170 г захар
 
крем:
9 жълтъка
150 г захар
50 г брашно
250 мл прясно мляко
250 г масло на стайна температура
ванилия

 
 
 глазура:
1  белтък
200 г пудра захар
1 с.л. лимонов сок
30-40 г шоколад
 
 
Начин на приготвяне:
 
Ядките се смилат, ако останат по-едри парченца не е проблем.
Белтъците се разбиват със захарта до твърд сняг. Прибавят се смлените орехи и внимателно се разбъркват с дървена шпатула.
Върху обратната страна на 5 листа хартия за печене се очертават кръгове с диаметър 20 см.
Сместа се разпределя поравно върху всеки кръг и се заравнява с лъжица.
Блатовете се изпичат последователно в загрята фурна - 180 градуса. Първоначално се надигат, но като се изпекат спадат. Изстиват и се отстранява хартията за печене. Може да си помогнете и с остър нож, ако е залепнала.
 
Междувременно се приготвя крема. Млякото и захарта се слагат на котлона до кипване. Жълтъците и брашното се разбиват с миксер докато брашното се усвои. На тънка струя се добавя от врящото мляко. Степента на котлона се намалява. Бърка се докато кремът се сгъсти. Ароматизира се с ванилията.  Отнема се от огъня и се оставя да изстине.
Маслото се разбива до пухкавост и към него лъжица по лъжица се прибавя крема.
 
Сглобява се тортата - редуване на блат и крем. Измазва се и отстрани. Гарнира се с едро счукани орехови ядки.
 
За глазурата се разбива останалия белтък със  захарта и лимоновия сок.
Шоколадът се разтопява на водна баня. От хартия за печене се прави фунийка, в която се изсипва разтопения шоколад.
 
С глазурата се полива повърхността на тортата. Връхчето на фунийката се отрязва (по-голям отвор). Нанася се спирала от периферията към центъра върху глазурата. С дървена клечка се теглят линии от центъра към периферията първо в четвъртините, после през осмините. Накрая се изтеглят линии в обратната посока (от периферията към центъра) между всеки две.
 
Да престои една нощ в хладилник и е перфектна за консумация.
Изглежда сложна, но отнема не повече от два часа за направа.
 


19 коментара:

  1. Здрава, щастлива и щедра да е 2014 за теб и любимите хора, Иве! Тортата е истински сладкарски шедьовър! А блогът на твоето момиче е новото място, което ще посетя виртуално в първия ден на годината. Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  2. Ивче, пожелавам ти една прекрасна година!
    Да има повече успехи, а с грешките човек добива опит!
    И безброй прекрасни снимки и вкусни рецепти!

    ОтговорИзтриване
  3. Мили, Dani и Dani B., вие сте основни поддържащи фигури на този блог. Благодарна съм за цялата подкрепа, която сте ми дали. Често се упреквам, че не отвръщам със същото, но ще се постарая. Новата година е и за нови обещания!

    ОтговорИзтриване
  4. Честита нова година Ив!Пожелавам ти една прекрасна година, изпълнена с много топлина, любов, красиви емоции и неизчерпаемо вдъхновение!И рецептите и снимките ти са наслада за сетивата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мариана и за пожеланията и за комплиментите! Нека за всички ни бъде по-добра и по-щастлива Новата година :)

      Изтриване
  5. Честита да е, Ивейн!
    И дано има много здраве и любов!
    И смисъл...
    И нови хоризонти...
    И нови рдъхновения...
    По много....
    и за всички от сърце!

    ОтговорИзтриване
  6. Торта мечта :) Прекрасни снимки ... и стил който ми харесва :)
    Здраве, щастие и сбъднати мечти за теб и тези които обичаш! Блогът на детенце е чудесен ... поздравления и за него!
    Честита Нова година Ивейн!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. уау...а аз все си мисля, че се доближавам и все съм далеч от това, което искам от снимките си :) Gogolina, всичко най-добро и за теб и хората около теб! А детенцето само си се грижи за своето кътче, иначе не бих имала сили :)

      Изтриване
  7. Честита да е! Много усмивки и късмет!

    ОтговорИзтриване
  8. Ив, честита 2014 година! Искрено желая на семейството ти здраве, споделено щастие и много, много обич! Нека новата година е много успешна за теб. :)
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И за теб да бъде богата на вкусове и приятни преживявания Новата година, Гери! Много успехи!

      Изтриване
  9. Честита Нова година, Иве. Много щастие ти желая. Здраве, любов и красота. Фантастична торта! Толкова е стилна, невероятно много ми харесва!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. O, Йоли, скъпа приятелко, благодаря ти за милото отношение! Знам, че накъдето съм тръгнала, ти оттам се връщаш, познавам ти всичките торти заедно с украсите, възхищавам се на таланта и креативността ти! Много може човек да научи от теб не само от кулинарна гледна точка...Честита Нова година!

      Изтриване
  10. Здраве, нестихващо вдъхновение и безброй сбъднати мечти през новата година ти желая, Ив! Тортата е просто съвършена! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, всичко най-добро! Благодаря ти за всичко!

      Изтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails