Не е десерт за след обилна вечеря. На него трябва да му се посветиш специално, защото всяка топяща се хапка е преживяване. Като дългоочаквана среща. От самото й начало разбираш, че той е за теб и ти си за него. Дългото търсене е увенчано с фойерверки от хрупкави бисквитени усещания, обгърнати в горчива мекота. Знаеш, че не е за всеки и това го прави още по-специален и по-твой.
За маслената коричка:
250 г брашно, 75 г захар, 125 г студено
масло, 2-3 с.л. какао, 1 яйце, щипка сол
Брашното се пресява заедно с какаото и солта. Добавя се захарта и се разбърква хубаво. Маслото се нарязва на парчета в сухата смес. Втрива се с пръсти до получаване на
трохи. За да се събере тестото се добавя яйцето. Оформя се на топка и се оставя
в хладилника за половин час, увито във фолио.
Разточва се върху хартия за печене и с него се
покриват дъното и стените на откопчаваща се форма с диаметър 22 см.
Тук процедирах по различен начин. От разточеното тесто изрязах кръгла основа и положих във формата. Останалото тесто оформих на дълъг фитил, който сложих покрай стената на формата. С пръсти изтъних по борда доколкото е възможно.
След като е готова тестената подложка, надупчва се с
вилица и се
залива отгоре с приготвения пълнеж.
За чийз пълнежа:
500 г крема сирене, 400 г заквасена
сметана, 4 яйца, 200 г натурален шоколад (52% какао), 180 г захар, 35 г нишесте
Отделно се разбиват крема сиренето, сметаната, захарта
и едно по едно се прибавят яйцата, накрая и нишестето. Към разтопения и охладен шоколад с разбиване се добавя постепенно от крема, докато поеме цялото количество и сместа се хомогенизира.
Чийзкекът се пече в загрята фурна на 175
градуса на вентилатор, на най-ниската скара приблизително 40 минути. При разклащане вътрешността все още е подвижна.
Изключва се фурната, а чийзкейкът се оставя да изстине в нея при леко открехната
вратичка ( за през нощта примерно ). Когато е добре охладен се прибира в
хладилника.
Ако не сте любители на горчивия шоколад, това не е вашият десерт. Вероятно увеличаването на захарта или изполването на млечен шоколад би променило вкусовите качества във ваша полза, но не се ангажирам с препоръки в тази посока.
Обожавам натурален шоколад :)
ОтговорИзтриванеИ колкото повече, толкова по-вкусно!
Чудесен е, Ивче!
Подозирах,че сме от една порода, Дани :)
Изтриваневоди до пристрастяване :)
ОтговорИзтриванеПрава си, зори :)
ИзтриванеУникално! И аз съм в тази група!И съм съгласна да се пристрастя!Поздравления,Ивейн!
ОтговорИзтриванеГолям отбор сме :)
ИзтриванеСтрашен, много ще ми допадне :)
ОтговорИзтриванеМмм, дано :)
ИзтриванеИв, впечатли ме още с въведението. Даже мисля, че чух как хрупат бисквитките :D
ОтговорИзтриванеИ понеже съм непоправим шокохолик, мисля, че това може да стане Моят десерт!
Ей, ще взема да те накарам най-накрая да проядеш чийзкейк, Диди :)
ИзтриванеОпределено обожавам шоколад, но с натуралния не сме особено близки. Въпреки това изглежда прекрасно този чийзкейк, Иве, а снимките са убийствени...
ОтговорИзтриванеОтносно началото - не е за след обилна вечеря, да. Аз затова често си хапвам по малко, за да имам място за хубав десерт. ;)
Поздрави! :)
Много харесвам подобен стил на представяне на храна, леко започнах да се опасявам дали пък не са много тъмни снимките. Като започнах да снимам преди няколко години - голям зор да е бял фонът, сега все на дарк го изкарвам :)
ИзтриванеАми не е за след вечеря, защото го изяждаш, заради очакваната наслада, но е истинска, едва когато си насаме с него (чийзкейка де:) без компания на други храни.
Поздрави, Гери, беше ми приятно да си побъбрим :)
Да знаеш, че изцяло те подкрепям за снимките - страшно ефектни са по този "тъмен" начин. ;)
ИзтриванеИ да ти е много сладко, за мен беше удоволствие. До скоро! :)
Великолепен е! Обичам черен шоколад, млечния не е за мен, обичам и чийзкейкове - затова толкова ми допада този десерт. Благодаря за рецептата, Ивейн!
ОтговорИзтриванеПоздрав и хубави августовски дни!
Когато прехваля някоя рецепта и започват да ме глождят съмнения. Отварям хладилника, сервирам си парченце и пробвам отново със затворени очи. И грамче не отстъпвам от казаното :)
ИзтриванеПоздрави, Лети!
Обожавам шоколадов чийзкейк!Аз съм от върлите фенове на шоколада, така че можеш да си представиш какво се случи щом видях снимките ти....... ще трябва да ставам да бъркам нещо :)
ОтговорИзтриванеО, дано не съм ти причинила това - макар да зная какво е да те грабне нещо - мога посред нощ да скоча и да го забъркам :)
ИзтриванеПрекрасен чийзкейк, крайно и ужасно вкусно ми звучи! Страхотно интервю в GOOD FOOD! Поздрави от мен!
ОтговорИзтриванеО, благодаря, само мога да се радвам! Сигурно и тук ще спомена за това, още го обмислям :)
ИзтриванеИ тук да отбележа за снимките и стила ти - ами страхотни са, само мога да се възхитя и да помечтая някой ден да изградя собствен стил на снимане, който да грабва аудиторията (но, дали и кога...?)! А тортата - тя е за шокохолици като мен. Усмивки!
ОтговорИзтриванеДани, ти си имаш, може просто да не си го озъзнала :)
ИзтриванеЛеле, Ивейн, как съм пропуснала тази красота!? Шоколад и чийзкейк в едно - все любими неща :)!
ОтговорИзтриване(и аз много ти харесвам тъмните снимки :))
Поздрави и хубав ден!
Мира
Eх, Мира, срам ме хваща, че не съм ти отговорила...Ама не е нарочно, да знаеш :) А за шоколада преди много много време, може и да има две години си говорехме, как споделяме страстта си по него :)
ИзтриванеПоздрави и прегръдки, Мира!