четвъртък, 7 февруари 2013 г.

Стъпка напред

 
Рядко боледувам, но когато ми се случи, противно на всички схващания че се губи апетит, моят се изостря. Прескоча ли фазата с неспособността да се надигна от леглото, мога да се радвам на рядката възможност да съм си в къщи. Сега е  моментът да изпробвам де що ми се е искало да опитам, но съвестта ми не го е позволявала, поради наложените самоограничения.
Та то не бяха сладки желирани десерти, кремове брюлета, високоенергийни препечени филийки с фъстъчено масло и парченца банан... Не че първото и последното толкова ме впечатлиха, но поне да не бленувам повече за тях. Банановата филийка обаче ме наведе на мисълта, че отдавна не съм попълвала разделчето с индонезийска кухня. Правя вече многократно едни пилешки шишчета с фъстъчен сос - много ги харесвам, но нямам пукната снимка. Набелязала съм рецепти с банани - едната вече е факт.
 
 

Писанг Бунгкус

 
Рецепта в няколко стъпки - банани в тесто, поширани, изпържени и оваляни в кокосови стърготини. Или според превода в книжката "Екзотика в кухнята  Индонезия" -  "пакетиран банан".
Интересен вкус, примамлив вид, леко времеемко, но не и трудно,  със сигурност извън категорията здравословно, но кое пържено не е вкусно? :)
 
 
 
Не успях този път да открия по блогове или сайтове алтернативен вариант, за да сравня рецепта, технология и да придобия представа за визия, но това пък ми даде свобода да създам своя.
 
 
Необходими продукти:
2-3 банана, 75 г брашно, 1 яйце, 100 мл вода, щипка сол
 
за овалване
2-3 с.л.захар, 1 пакетче кокосови стърготини (20 г)
 
 
 
Начин на приготвяне:
От брашното, яйцето, водата и шипката сол се забърква кашичка.
Бананите са нарязват на 3 или 4 парчета, в зависимост от големината им. Хубаво е да не са много зрели. Кипва се вода в по-дълбок съд и степента на котлона се намалява, така че да се поддържа температурата на водата до точката на кипене, но не и да ври.
Парчетата се овалват в кашичката и се пускат в горещата вода. Когато изплуват на повърхността се изваждат. Това не става моментално, отнема известно време.
Загрява се олио. Ако е по-дълбок съда или количеството на мазнината е по-обилно пърженето ще е по-равномерно. Изпържват се бананите от всички страни до златисто, изваждат се  и се овалват в кокосовите стърготини, размесени със захарта.
 
 
 
 
Направих стъпка напред. Попълних  с още една рецепта изследването си. Прекрачих и прага  на личните си задръжки и от наблюдател в залата по индонезийски танци лека-полека ставам участник. Малко комично изглеждам  в ролята на лебед, на децата добре им стои танца. Но като видиш плавните движения на ръцете, извивките на главата, състоянието на почти медитивен транс - погълнат си. Никога не е късно за нещо ново.
 
 
 
 


 
 


 



 

14 коментара:

  1. Ивче, поздравления за танците :)
    Бананът изглежда много апетитно!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      Интересен петък ти пожалавам :)

      Изтриване
  2. Изглежда упадъчно вкусно! А за танците ти завиждам благородно!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, вкусно си е! Аз съм абсолютен новак с танците :)))
      Хубаво днес, Мариета :)

      Изтриване
  3. Чудесно предложение и със сигурност - страшно вкусно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави, Гергана! Благодаря за мнението :)

      Изтриване
  4. Мога само да си представя колко вкусно и ароматно е това изкушение, Ив! Бързо оздравяване! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, щом съм излязла от леглото, че и готвене и снимане - значи нещата са към подобряване :) Благодаря ти!

      Изтриване
  5. Със сигурност е много вкусно, и снимките това показват-толкова свежи и чисти…прекрасни!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубаво ми е, че ти харесват снимките. И аз с удоволствие ги правих - от редките случаи, когато нещата като че ли сами стават :)

      Изтриване
  6. Прекрасно, просто прекрасно.
    Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  7. А това се казва интересна рецепта! Много ме впечатли, благодаря за рецептата.
    Успех с танците, наистина никога не е късно за нещо ново!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля, знаеш споделянето е удоволствие. Ще се радвам, ако останеш доволна, ако решиш да я пробваш :)

      Изтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails