Рядко боледувам, но когато ми се случи, противно на всички схващания че се губи апетит, моят се изостря. Прескоча ли фазата с неспособността да се надигна от леглото, мога да се радвам на рядката възможност да съм си в къщи. Сега е моментът да изпробвам де що ми се е искало да опитам, но съвестта ми не го е позволявала, поради наложените самоограничения.
Та то не бяха сладки желирани десерти, кремове брюлета, високоенергийни препечени филийки с фъстъчено масло и парченца банан... Не че първото и последното толкова ме впечатлиха, но поне да не бленувам повече за тях. Банановата филийка обаче ме наведе на мисълта, че отдавна не съм попълвала разделчето с индонезийска кухня. Правя вече многократно едни пилешки шишчета с фъстъчен сос - много ги харесвам, но нямам пукната снимка. Набелязала съм рецепти с банани - едната вече е факт.
Писанг Бунгкус
Рецепта в няколко стъпки - банани в тесто, поширани, изпържени и оваляни в кокосови стърготини. Или според превода в книжката "Екзотика в кухнята Индонезия" - "пакетиран банан".
Интересен вкус, примамлив вид, леко времеемко, но не и трудно, със сигурност извън категорията здравословно, но кое пържено не е вкусно? :)
Не успях този път да открия по блогове или сайтове алтернативен вариант, за да сравня рецепта, технология и да придобия представа за визия, но това пък ми даде свобода да създам своя.
Необходими продукти:
2-3 банана, 75 г брашно, 1 яйце, 100 мл вода, щипка сол
за овалване
2-3 с.л.захар, 1 пакетче кокосови стърготини (20 г)
Начин на приготвяне:
От брашното, яйцето, водата и шипката сол се забърква кашичка.
Бананите са нарязват на 3 или 4 парчета, в зависимост от големината им. Хубаво е да не са много зрели. Кипва се вода в по-дълбок съд и степента на котлона се намалява, така че да се поддържа температурата на водата до точката на кипене, но не и да ври.
Парчетата се овалват в кашичката и се пускат в горещата вода. Когато изплуват на повърхността се изваждат. Това не става моментално, отнема известно време.
Загрява се олио. Ако е по-дълбок съда или количеството на мазнината е по-обилно пърженето ще е по-равномерно. Изпържват се бананите от всички страни до златисто, изваждат се и се овалват в кокосовите стърготини, размесени със захарта.
Направих стъпка напред. Попълних с още една рецепта изследването си. Прекрачих и прага на личните си задръжки и от наблюдател в залата по индонезийски танци лека-полека ставам участник. Малко комично изглеждам в ролята на лебед, на децата добре им стои танца. Но като видиш плавните движения на ръцете, извивките на главата, състоянието на почти медитивен транс - погълнат си. Никога не е късно за нещо ново.
Ивче, поздравления за танците :)
ОтговорИзтриванеБананът изглежда много апетитно!
Хубава вечер!
Благодаря, Дани!
ИзтриванеИнтересен петък ти пожалавам :)
Изглежда упадъчно вкусно! А за танците ти завиждам благородно!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Мда, вкусно си е! Аз съм абсолютен новак с танците :)))
ИзтриванеХубаво днес, Мариета :)
Чудесно предложение и със сигурност - страшно вкусно!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Поздрави, Гергана! Благодаря за мнението :)
ИзтриванеМога само да си представя колко вкусно и ароматно е това изкушение, Ив! Бързо оздравяване! :)
ОтговорИзтриванеЕви, щом съм излязла от леглото, че и готвене и снимане - значи нещата са към подобряване :) Благодаря ти!
ИзтриванеСъс сигурност е много вкусно, и снимките това показват-толкова свежи и чисти…прекрасни!:)
ОтговорИзтриванеХубаво ми е, че ти харесват снимките. И аз с удоволствие ги правих - от редките случаи, когато нещата като че ли сами стават :)
ИзтриванеПрекрасно, просто прекрасно.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата.
Рони, радваш ме много :)
ИзтриванеА това се казва интересна рецепта! Много ме впечатли, благодаря за рецептата.
ОтговорИзтриванеУспех с танците, наистина никога не е късно за нещо ново!
Моля, знаеш споделянето е удоволствие. Ще се радвам, ако останеш доволна, ако решиш да я пробваш :)
Изтриване