петък, 7 септември 2012 г.

Бърза закуска

 
 
С Диляна не се познаваме, но изпитваме  някаква взаимна симпатия. Изненада ме с постоянството, с което започна да изпробва рецепта след рецепта. Имам чувството, че е  изпекла съдържанието на блога вече няколко пъти за  месеците, в които общуваме.  Първо ме заливаше с въпроси в коментарите, после намерихме по-бързи форми за комуникация и обмяна на опит. За мен е чест и удоволствие да отговоря, да споделя, да посъветвам. Ако мога, ако знам. Доста често препоръчвах и други блогове, но не! Мой верен фен е тя!  :) Днешната рецепта е по нейно настояване.
 
Микровълнов кекс в чаша
 
Предимства:
  • бързо приготвяне - за минута и половина, максимум две;
  • не се цапат излишни съдове - пече се в купа или чаша за чай, в същата в която сме смесили съставките - единствено трябва да е подходяща за употреба в микровълновата печка;
  • вариации търпи мноооого - след проучване се оказа, че е доста експлоатирана и експериментирана тема - с течен шоколад, с фъстъчено масло и какво ли още не;
     
Това лято  реших да поманаля закръглености. Сладкишите отидоха на един много заден план.  Съчетавайки ограниченията с желанията и след доста преработки и опростяване се роди следната рецепта:
 
Продукти:
3 с.л. овесени трици, 1 равна с.л. какао, 1 равна ч.л. бакпулвер, 1 яйце, 2 с.л. нискомаслено кисело мляко, 1 с.л. течен подсладител
 
Всичко се слага в една купа и се разбърква. В същия съд се изпича в микровълновата печка за минута и половина.
 
Това е - бързо и лесно и вкусно. И сладко :)
 
Естествено овесените трици могат да се заменят с брашно, подсладителят с 3-4  с.л. захар. 
От тук нататък следват вариациите:
  • добавка на инстантно кафе;
  • кокосови стърготини;
  • ядки;
  • някакво любимо сладко - с кайсиево се получи  супер!!!
А днес добавих половин настърган морков и подходящите подправки - канела, индийско орехче и джинджифил - и си спестих какаото. Вместо в една голяма чаша, разпредлих сместа в три кафени. Могат и хартиени вложки да се ползват. Времето за печене е малко повече -  2 минути  - заради по-рядката консистенция, но пък са много сочни.
 

8 коментара:

  1. Това е любимо у дома:)Ще пробвам и със сладко!Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вече с какво ли не съм правила:) Попаднах на блог, в който имаше цял раздел на тази тема - дамата здраво се беше надъхала и вариантите й бяха двадесетина :) Приятни почивни дни и на теб, Траяна!

      Изтриване
  2. Човек да има блог в днешно време носи със себе си и своите плюсове. По-трудно се намират възможности за чести срещи с приятели, но покрай приятното хоби и блоговете, виртуалните срещи са нещо прекрасно. Ивейн, пожелавам ти да намериш още такива приятели тук! Кексчето е вълшебно! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, права си. Срещнах тук много талантливи хора, привързах се към тях, с някои дори сме се срещали. Приятно е като има с кого да споделяш страстите си. А и всичко това е стимул за някакъв напредък. Поздрави!

      Изтриване
  3. Ив,
    Чудесно предложение!Красиви снимки и много приятна емоция, която си споделила тук!Виртуалните приятелства са също толкова приятни, колкото и физическите, ти си прекрасен човек, предлагаш много вкусни неща и никак не се учудвам, че имаш фенки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В подобни ситуации човек запецва и незнае какво да отговори. Много мило, че си изградила такава представа за мен, Бети. А аз се чувствам гузна, че напоследък едва-едва присъствам в блог-пространството, че не мога да отговоря със същото внимание. Благодаря ти!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Супер, супер!!!Мисля да го изпробвам следващия път, когато съм ти "на една ръка разстояние", бързо, вкусно, няма да има недоволни, че се застоявам излишно в кухнята :)))
    Сърдечни поздрави, Ив!:*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей, момиче, пак ме караш да те тълкувам. На гости ли ще ми идваш, не рабрах :)

      Изтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails