неделя, 2 септември 2012 г.

/Дрес/код оранжево









 
 

Няма как да рожденият ден да мине без парти. А не може парти без тема. Измислена още преди месец и систематично чрез имейли и телефонни напомняния  старателно вклинена в подсъзнанието ми, за да може то безпроблемно да работи в нейна полза. Ей, тези малките са страшна работа! Душа с памук вадят! Но то моето знае къде са слабите места на майка му и допълнително ровичка точно там, където трябва. А аз от месеци десертни маси гледам и мечтая някога да сътворя една.
 
Планираната едноседмична отпуска се редуцира до един ден, така че колкото - толкова.
Както за първи път - всички са доволни.
 
За една вечер плюс ден и половина: тортата, украсата на тортата, меденки, украсата на меденки, кейк попс, мини царевични мъфини, макси царевични мъфини с кренвирш, курабийки с прасови и шоколад, хапки обилно количество, настръхнала топка от чери домати (по идея на Лулу), чийзкейк, хартиени цветя, картонени табелки с букви (с тях можеше и да съм по-прецизна), декориране на салфетки и вилички, декориране на бутилки, много малко снимки, и никакво време:)
 
И да вметна каква е темата, ако някой не се е досетил: Баскетбол :)
Моето момиче тренира и много се радва от този факт (и аз, разбира се - важно е да се спортува). Имах възможността и ангажимента в продължение на няколко месеца да посещавам тренировките. Няма как да си успешен без поне мъничко спортна злоба и агресия. И ако другите момичета бранеха топката и се стрелкаха по игрището като осички, то моята баскетболистка пърхаше грациозно като пеперуда. Май не трябваше да зарязваме балета :))) Е, ето ви баскетболна тема. Но такава, каквато подхожда на Жени и каквато я виждам аз. Баскетболен кош и топка в деконструктивизъм.
 
Това е началото на нашето парти. Начинът на представяне веднага ще прозрете от кого е инспириран. Харесва ми и смятам да продължа да опитвам.  Дали ще се получи .... поживем-увидим :)
 
 Дописвам рецептата:

за торта с височина 15 см и диаметър 18 см

за блатовете:
375 г. брашно, 2/3 ч.л. сол, 170 г. меко масло, 450 г. захар, 3 яйца, 1 ванилия, 360 мл прясно мляко+ 3 с.л. лимонов сок, 1,5 ч.л. оцет+1.5 ч.л. сода

Маслото и захарта се разбиват. Едно по едно се чукват яйцата. Пресятото брашно заедно със солта и ванилията се прибавя на три пъти като се редува с млякото. Накрая се слагат содата и оцета. Получената смес се разделя в 6 купички. Първата остава неоцветена, а в следващите се добавя боя, като се увеличава постепенно количеството. Ползвах сухи бои - червена и жълта, разредени с вода. Трябва да се внимава с количеството. Най добре е да се започне с една капка и ако не ни удовлетворява наситеността на цвета, тогава да се добавя допълнително.
Всеки блат се изпича по отделно.

за крема:
400 г крем сирене Маскарпоне, 500 мл течна неподсладена сметана, 170 г. захар, 1 ванилия

за намазване на блатовете:
1 бурканче пасирано кайсиево сладко

Относно печенето - не ползвам форми, защото нямам такова количество. Това, което правя е: от алуминиево фолио си огъвам по формата на капак от тенджера  нещо като тавичка, която успешно играе ролята на форма за печене. После лесно се отлепя и директно се ихвърля. Няма цапане, няма миене.

38 коментара:

  1. Ивче, всичко е перфектно и темата е
    много добре подчертана!
    Щастливка е Жени, както и ти с нея :)
    Да сте живи и здрави!
    Поздрави и спокойна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали заради дечицата правим всичко. Да им е хубаво. Зная, че и на по-малко биха се радвали, но част от цялото удоволствие е да почувстваш тяхното щастие. Тогава и моето е пълно :)
      Благодаря ти, Дани! Много здраве и за теб!

      Изтриване
  2. Всичко е страхотно. Направо сутрешно ми "потекоха лигите". А баскетболната тема ми е много по сърце - някога като и аз се сдобия с поне едно от тия дето вадят душата с памук...мисля да се пробвам на такава тематика...даже си имам един мнооого любим подобен - http://blog.hwtm.com/2011/06/slam-dunk-basketball-first-birthday-party/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пожелавам ти тогава не едно от тези, дето вадят душа с памук :) Попаднах покрай проучванията си точно на същите снимки, но с блога чрез теб се запознавам - много е интересен и вдъхновяващ. Благодаря за споделеното!

      Изтриване
  3. Ив, жестоко е! С теб имаме доста сходна концепция за детския рожден ден. Точно вчера пекох блатовете за тортата на Марти в преливащи се цветове и приключих с правенето на флагчета и надписи. само, че ние се спряхме на други цветове:) Ще покажа другата седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Очаквам с нетърпение! Сини бурканчета ще има ли? Може само да ме радва, че имаме сходни концепции :)

      Изтриване
  4. Ив, много ми харесва всичко, което си направила за партито на Жени!И баскетболната тема-интересно, много оригинално виждане! И браво на детето,за това как те е мотивирало-направила си чудно хубаво парти.Стилно, красиво, елегантно, весело, и вкусно ...и много твое!
    Вътрешния вид на тортата също е прекрасен..Аз наскоро правих едно но в преливащо зелено, да видим ,кога ще и дойде реда.:)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз оставя ли за по-нататък - може и скоро да не види бял свят:) Така пак ми се заседяха снимки на торти от февруари :)

      Радва ме, че ти харесва!

      Изтриване
  5. Ив, стилът ти много ми допада (във всяко отношение)! Поздравления за щастливата рожденичка! Снимките са страхотни! Поздрави и много усмивки през настоящата нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, добре дошла, и благодарности за споделеното мнение!
      Снимките ми изиграха малко лоша шега този път - по погрешка съм снимала със случайно променена настройка и голям зор, но събрах накрая известно количество :)

      Изтриване
  6. Супер! Браво, Ив, страхотен рожден ден си спретнала!!! Предполагам Жени е точно толкова щастлива, колкото си личи от снимките ;)
    Ами сега!? :)))))
    Поздрави :*

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесен интериор,чудесна идея,чудесни снимки,отлично изпълнение и какво още..., а да ,една щастлива рожденичка и една още по-щастлива майка!
    Хареса ми и поставката за тортата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, поставката ми е от "Конфитюр" ("Четири мечета"). Голям фен съм им. Досега почти не бях я вкарвала в приложение.

      Изтриване
  8. Да е жива и здрава! Прекрасно е всичко!

    ОтговорИзтриване
  9. Не забрави за балеринката! Защо не пропусна xD Много хубави снимки! Целувки от мен и Калоянчо и поздрави от баба и дядо :)

    Жени

    ОтговорИзтриване
  10. Супер яко парти е било, Ив...много готино. Да ти е жива и здрава малката принцеса и да расте хубаво и прекрасно дете.
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, мерси за пожеланията! Рожденичката беше доволна. Аз също - поставих началото, виждам, че може много повече, всяко нещо си иска и времето и усилията, но заради усмивките накрая си струва. Много даже...

      Изтриване
  11. Чудесно парти сте си спретнали! :) Да ти е жива и здрава рожденичката, много да те радва! :)
    Всичко е просто magnifiquement! :)
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
  12. Мили дами, имайте много красиви огрени от оранжево слънце празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. каза огнената дама... И какво по-подходящо пожелание от това?

      Изтриване
  13. Иве, страхотно парти! Завидях за тортата- не се справям със сладкарството. Свежо, просто и елегантно...
    Да е жива и здрава рожденичката ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами - как да не се спрявяш - желание и време да има, повечко опити и резултатите са налице:) Благодаря за пожеланията!

      Изтриване
  14. Честит рожден ден на Жени!Да е здрава и все така усмихната.
    Много хубаво направено е всичко.

    ОтговорИзтриване
  15. Леле, Жени порасна с още една година:)))
    Да ти е жива и здрава, весела, безгрижна и да е номер едно в баскетболния отбор:)
    Страхотно парти се е получило - с твоето въображение и визия за нещата, нямаше как да е иначе:)))
    Поздрави Иве и целувки от нас!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. El, лети си времето... Сигурно и Рали е вече малка госпожица, а аз понмя едно бебе :) Между другото си мислехме за теб. Жени тайно се надяваше да има пак специален тоалет :)
      Целувки и от нас на вас :)

      Изтриване
    2. Ех, наистина защо не се сетих. Щеше да е разкошен подарък за рождения и ден:)
      Но ще наваксам с нещо:)))

      Изтриване
  16. Публикацията започва със снимки. Гледам аз, гледам красоти и изведнъж попадам на невероятна торта! :-О Просто думи нямам - прекрасна!
    Искам и рецепта и начин на приготвяне и всичко:)
    Доста си се постарала за рождения ден, но няма и как да е иначе.
    Честито рожденичка! Да расте здрава, щастлива, обичана, усмихната и да сбъдва мечтите си!:)

    И... Честит празник!

    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щом има интерес - с удоволствие ще добавя и рецепта и начин на приготвяне. Изпитана е рецептата не веднъж, като е кът времето залагаме на сигурно :) Мерси за вниманието и интереса! Честит празник и на теб!

      Изтриване
    2. Благодаря ти! Ще очаквам описание на тортата:)
      Хубав ден!

      Изтриване
  17. Стил!!!
    Оранжевите цветя с каква хартия са правени, защото наскоро искам да се опитам да направя по същия повод?Яна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Яна! Оранжевите цветя правих с хартия тишу, закупена от магазин за цветя и подаръци. Ползвах инструкциите от тук:
      http://www.marthastewart.com/how-to/tissue-paper-pom-poms-how-to?center=0&gallery=274777&slide=279986#slide_1

      Изтриване
  18. Много благодаря. Да, бях прочела как се правят, но не мога да намеря хартия все още/в провинцията сме/.Сега се сещам за още един магазин за подаръци. Не знаех че хартията се казва така. Благодаря още веднаж.Яна

    ОтговорИзтриване
  19. Поздравявам Жени за рпжденния й ден и мама й за прекрасното изпълнение.А аз се чувствам два пъти по горда,че имам толкова красива внучка и талантлива дъщеря.Д а сте ми живи и здрави все така да творите.

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails